Administrația locală de la Câmpia Turzii se ține de cuvânt. În urmă cu o săptămână anunța inaugurarea Muzeului Prima Școală Română, atunci primarul Radu Hanga preciza pentru TurdaNews că evenimentul va avea loc cel târziu până la jumătatea lunii martie.
Acum…„Primăria şi Consiliul Local Câmpia Turzii, au onoarea să vă invite joi, 10 martie 201, ora 11,00, la inaugurarea Muzeului Prima Şcoală Română 1879, din str. Avram Iancu nr. 8. Prezenţa dumneavostră ne onorează” transmite primarul Radu HANGA în invitația adresată presei locale.
Acest străvechi lăcaş de învăţătură, „Prima Şcoală Română din Câmpia Turzii”, a fost construit din contribuţie obştească în anul 1864 din lemn, iar în anul 1879 din cărămidă.
În această locaţie, activa Garda Naţională Română, Despărţământul Astrei şi au fost intontate primele cântece patriotice. De asemenea, AICI, românii se adunau la sărbători, ţineau cenacluri literare, fiind printre primele locuri în care se recita Eminescu, Coşbuc şi se povesteau operele lui Ion Creangă.
În decursul timpului, clădirea a suportat câteva modificări. La început era o clasă de şcoală primară cu învăţător preot. Acesta avea în acelaşi timp o încăpere unde şi locuia, iar cel care evalua performanţele elevilor era episcopul, care venea în zonă şi, la sfârşit de an, evalua toţi elevii pentru a le oferi calificative: “eminent”, “îndestulător”, “excelent.
Timp de zeci de ani clădirea a fost lăsată într-un pustiu al resemnării. De-a lungul timpului, a fost şi grădiniţă, iar apoi în 1983, a fost transformată în Dispensar TBC, mai întâi circă sanitară şi pe urmă s-a transformat în Dispensar TBC
Edificiul a servit timp de decenii ca aşezământ de educaţie pentru copii, tineret şi adulţi, unde au învăţat să scrie, să citească, să gândească şi să simtă româneşte! Prima şcoală română are o importanţă culturală majoră pentru Câmpia Turzii, fiind cel mai vechi edificiu şcolar care există.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.