Pe ordinea de zi a ședinței de consiliu de astăzi de la Turda figurează și proiectul de hotărâre prin intermediul căruia se cere aprobarea deliberativului pentru documentația tehnico-economică a proiectului „Înființarea Secției Etnografice a Muzeului de Istorie Turda” și a indicatorilor tehnico-economici.
Sursa de finanțare a fost identificată, este vorba despre Axa prioritară 13, Prioritatea de investiții 9B, Obiectiv specific 13.1 – Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din românia, din cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Municipiul Turda se constituie ca solicitant eligibil, fapt pentru care a pregătit pentru depunere cererea de finanţare cu titlul „Înființarea Secției Etnografice a Muzeului de Istorie Turda”.
Valoarea proiectului este de 2.790.631,00 lei inclusiv TVA, echivalent a 599.169,29 Euro.
Conform documentației tehnico-economice, principalele lucrări ce se vor executa la obiectivul de investiție constau în construirea unui corp nou S+P+E și în îmbunătățirea spațiilor publice urbane din Municipiul Turda prin amenajarea accesului dinspre vest cu parcările aferente.
Principalele intervenții vizează îmbunătățirea serviciilor culturale, educaționale si cultural-recreative din Municipiul Turda prin construirea unui corp nou, SECTIA ETNOGRAFICA A MUZEULUI DE ISTORIE TURDA (C1) și un pavilion pentru evenimente (C2), cu AMENAJAREA PEISAGERA A INTREGII PARCELE, inclusiv a unui perete cu celule fotovoltaice.
Mariana Andone Rotaru, directorul muzeului turdean spune că la ora actuală există sute de obiecte etnografice adunate de-a lungul timpului de instituția pe care o conduce.
Anul trecut spre exemplu, Muzeul de Istorie Turda în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, alături de colecționarul Sebastian Paic au găzduit și prezentat Ia cu ciupag – identitate, artă, valoare – Portul tradiţional de pe Valea Arieşului.
„În perspectiva înfiinţării Secţiei Etnografice a Muzeul de Istorie Turda, ne propunem readucerea în atenţia publicului a valoroasei colecţii vestimentare de etnografie pe care muzeul o deţine. În cadrul expoziţiei sunt prezentate porturi românești și ungurești din zona Văii Arieșului, grupate pe cele trei zone specifice din acest areal: Mocănimea Arieșului, Rimetea și Țara Moților.
Exponatul principal este cămașa tradițională (ia) cu ciupag, atât de reprezentativă pentru această zonă etnografică. Totodată, vizitatorii pot admira ustensile și instalații tehnice folosite în industria casnică textilă, precum și diferite elemente și accesorii care întregeau aceste porturi” informa la momentul deschiderii expoziției, Mariana Andone Rotaru.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.