Forul deliberativ a avizat proiectul de hotărâre ce prevede stabilirea criteriilor şi a metodologiei de acordare a unor ajutoare de urgenţă chiriaşilor din locuinţele proprietatea municipiului Turda, în vederea depăşirii unor situaţii de dificultate care pot conduce la riscul de excluziune socială.
Potrivit documentului, ajutorul se acordă persoanelor sau familiilor, locatari cu chirie în locuinţele muncipiului Turda, în situaţia de a fi evacuate din imobil pentru restanţe la plata întreţinerii sau a altor utilităţi. De asemenea, venitul net pe membru de familie să nu depăşească nivelul venitului minim garantat pentru persoană singură, stabilit în condiţiile legii.
Ajutorul respectiv se poate acorda o singură dată în cuantum maxim de 2.000 lei care nu poate depăşi debitul restant. Sumele acordate cu titlu de ajutor de urgenţă se vor plăti direct administratorilor imobilelor proprietatea municipiului Turda şi vor fi alocate exclusiv plăţii utilităţilor şi chiriei restante, beneficiarii urmând a primi o copie de pe chitanţă.
În această situaţie sunt aproape 100 de persoane care locuiesc pe străzile 22 Decembrie 1989, Arieşului, Avram Iancu, Calea Victoriei, Cariera Sănduleşti, Clujului, DR.Marinescu, Lotus, Nicolae Teclu, Panait Cerna, ŞT.O.Iosif, Ştefan cel Mare, Tineretului. Mulţi dintre aceştia au restanţe la chirie şi din anul 2008.
La proiectul respectiv s-a propus şi un amendament: obligaţia de-a presta acţiuni sau lucrări de interes local, de curăţenie la domeniul public şi privat al municipiului Turda, pe baza unui plan de acţiuni şi lucrări de interes local. Orele de muncă se calculează proporţional cu cuantumul ajutorului de urgenţă de care beneficiază familia sau persoana singură, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut stabilit pentru anul 2012, raportat la durata medie lunară a timpului de muncă.