Nouă români au murit și alți 26 au avut de suferit în 2024 din cauza intoxicațiilor cu monoxid de carbon, iar asta numai în zona de activitate DelgazGrid.
Printre aceștia se numără și persoane din județul Cluj. Astfel, 13 cazuri de intoxicație cu monoxid de carbon au fost înregistrate în județele Cluj, Alba, Sibiu, Iași, Timiș, Mureș, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud și Hunedoara. Aceste incidente s-au soldat cu 26 de victime, dintre care 9 au decedat.
Cele mai multe cazuri au avut loc în primele patru luni ale anului, pe fondul utilizării unor soluții periculoase pentru încălzire, cum ar fi aragazul, racordurile neetanșe sau sistemele necorespunzătoare de evacuare a gazelor arse.
„Durerea acestor pierderi nu poate fi măsurată, dar putem învăța ceva prețios: siguranța nu este un detaliu, trebuie să fie o prioritate.
Cele mai multe tragedii au avut loc în sezonul rece, principalele cauze fiind folosirea aragazului ca sursă de încălzire, racorduri neetanșe și sisteme de evacuare a gazelor arse defecte” spun cei de la DelgazGrid.
Pentru a preveni alte incidente grave, compania a emis câteva recomandări esențiale:
- Verificarea periodică a sistemelor de evacuare a gazelor arse, a grilelor de ventilare și a coșurilor de fum, cu ajutorul specialiștilor autorizați.
- Evitarea folosirii aragazului pentru încălzirea locuinței, deoarece aceasta poate duce la acumulări periculoase de gaze.
- Instalarea detectoarelor de monoxid de carbon în încăperi, pentru a detecta rapid prezența acestui gaz inodor și extrem de periculos.