Sunt de acord și respect cu strictețe orice măsuri restrictive impuse pentru protejarea clienților, a angajaților și a oricărui cetățean. Dar nu sunt de acord cu o guvernare cu dublă măsură în care anumite activități private sunt favorizate iar altele sunt nimicite.
Investitiile Companiilor Multinaționale ( Hiper, Mega, Super Marketuri, etc ) sunt aglomerate dar tolerate in timp ce investițiile antreprenorilor autohtoni sunt închise.
Pentru a înființa o Societate Comercială in Romania trebuie respectată legislația în vigoare. Pentru a autoriza un spațiu sau o activitate privată trebuie îndeplinite și respectate măsurile impuse de Instituțiile de Stat abilitate (Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar Veterinară, Inspectoratul de Mediu, Inspectoratul de Pompieri, etc ) se deschide Punctul de Lucru la Registrul Comerțului, se încheie contracte cu furnizorii de utilități ( gaze, energie electrică , apa potabilă și canal) si Operatorul de Salubritate, declarație tip la Finanțe și de asemenea demersuri spre ITM, Șomaj, etc. Iar cand ai respectat și obținut toate avizele și autorizațiile soliciți programul de lucru de la Primăria localității unde se desfășoară activitatea.
Sunt costuri foarte mari cu amenajările necesare, cu dotările și utilarile in funcție de activitatea desfășurată, asigurarea fluxurilor si circuitelor impuse, capital de lucru, etc. Și multă muncă.
Orice societate înființată, orice avize, autorizații, echipamente, utilaje, mobilier costă multi bani iar amortizarea investițiilor și recuperarea costurilor este de lungă durată.
Dar important este să existe activitate pentru că: se asigură locuri de muncă și se plătesc salarii. Salariile presupun obligații plătite la Bugetul de Stat, se calculează și se virează la Bugetul Local sau la Bugetul consolidat de Stat impozite și taxe, se plătesc chirii (unde este cazul) și de asemenea se plătește consumul de gaz, curent, apă, canal, salubritate, carburanți, telefonie, piese de schimb, întreținere și reparații, etc.
Având activitate se face aprovizionare de la furnizorii de materii prime sau diferite produse, care la randul lor au relații comerciale cu alți furnizori.
Oameni buni, orice Societate Comercială care are activitate deschisă este un angrenaj important în mecanismul economic al României. Dar dacă antreprenorul roman a respectat și a investit conform normelor și regulilor stabilite de către Stat, a făcut un efort financiar și s-a angajat într-o activitate privată îndeplinind absolut tot ce i s-a impus, de ce nu este lăsat să își desfășoare activitatea? Iar dacă Statul încalcă tot ce i-a impus investitorului si îi omoară afacerea, de ce nu îl despagubeste?
Unde este parteneriatul dintre Stat si Privat? Unde este etica și reciprocitatea? Unde este susținerea mediului privat?
Statul Român nu este cinstit în relația cu mediul de afaceri. Din păcate vor urma zeci de mii de falimente, vor muri zeci de mii de afaceri, mulți iși vor pierde casele sau bunurile girate la banci, vor urma executari si vor fi urmariti multa vreme.
INVESTITORUL ROMAN NU ARE NICI O VINĂ. Statul a gestionat prost. L-a încurajat să investească, l-a folosit și la moment de criza i-a ucis cu bună știință afacerea. Mulți români își vor pierde investițiile care vor fi executate și scoase la licitație și probabil vor veni ”investitori” din străinătate și le vor cumpara pe bani puțini.
Trist. Investitorii români sunt pe cont propriu. Cine poate se salvează.
STATUL? Este bine și va fi mereu bine.
Mircea IRIMIE – politician, antreprenor
TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa redactia@turdanews.net.