300 de produse au fost identificate la nivelul țării, în urma unei întâlniri a oficialilor Direcțiilor Agricole care se pot încadra în sistemele de calitate naţionale şi europene: naţionale – produse tradiţionale, rețetă consacrată şi europene – denumire de origine protejate (DOP), indicații geografice protejate (IGP) şi specialități tradiționale garantate (STG).
”Obiectivul îl constituie înregistrarea a 14 produse în sisteme de calitate europene până în 2020. Trei echipe de specialişti din Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au purtat un dialog interactiv cu factorii implicați, explicând legislația națională şi europeană pentru încadrarea pe sisteme de calitate europene şi naţionale.”, menționează Ziua de Cluj.
Printre cele 20 de produse care se află în atenția MADR pentru finalizarea documentației conform regulamentului european şi a legislaţiei naţionale, se află și mezelurile Salinate produse de CIA Aboliv.
Citește și:
Premieră în România: CIA Aboliv lansează Salinate, produs tradițional maturat în Salina Turda (VIDEO)
Întreaga gamă de produse Salinate este realizată din carne de porc de cea mai bună calitate, provenind din gospodăriile oamenilor din zonă – preponderent rasele de porc Bazna și Marele Alb. Gama conține patru sortimente: pulpă, cotlet, piept și ceafă, care sunt maturate inițial în saramură naturală și atent condimentate cu un amestec de condimente naturale. Carnea se odihnește apoi pentru 25 de zile în micro-climatul natural al Salinei Turda, în condiții ideale de umiditate și temperatură, unde capătă un gust desăvârșit.
Autenticitatea și valoarea Salinatelor sunt confirmate de obținerea atestatului de „produs tradițional românesc”, eliberat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru toată gama. Salinatele reprezintă primul produs din carne din județul Cluj cu această atestare.
România are înregistrate ca indicații geografice patru produse alimentare: magiun de prune de Topoloveni (IGP), salam de Sibiu (IGP), novac afumat din Țara Bârsei (IGP), telemea de Ibănești (DOP).
Alte trei produse se află în analiză la Bruxelles: Cârnați de Pleșcoi ((IGP), Scrumbie de Dunărea afumată (IGP) și Cașcaval de Săveni (IGP). Pentru obținerea de indicații geografice protejate se află în proces de verificare nouă băuturi spirtoase: vinars de Târnave, Segarcea, Murfatlar, Vaslui și Vrancea, palincă, horincă de Cămârzana, țuică de Argeș și Medieșu Aurit, mai precizează sursa citată.