nello construct

Metoda „Youtube” – Noua metodă de fraudă online! NU furnizați date!

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că a observat, în ultimele zile, apariția unor conturi și videoclipuri sponsorizate care promovează tentative de fraudă pe platforma Youtube.

„Metoda este destul de simplă şi eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele #Meta. Infractorii cibernetici creează conturi de Google (Youtube), pe care plasează informaţii şi elemente vizuale care au ca obiectiv inducerea în eroare a utilizatorului. În cazul prezentat astăzi, un astfel de cont creat la finalul lunii septembrie se „deghizează” în compania Transgaz şi promovează o reclamă falsă, care oferă oportunităţi ireale de îmbogăţire rapidă prin investiţii care ar fi susţinute de compania în cauză şi de Guvernul României. Clipul împrumută şi logo-ul B1.tv pentru un grad sporit de încredere oferit audienţei. Mai departe, aceste clipuri create (cel mai probabil) cu o soluţie de tip text-to-speech, încearcă să convingă utilizatorii să acceseze un site de phishing şi să introducă date personale, date de autentificare sau date financiare”, a menţionat DNSC, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.

Recomandările DNSC

Aastfel, specialiştii DNSC recomandă utilizatorilor Youtube o serie de metode care pot ajuta la evitarea unor evenimente neplăcute.

• analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online;

• evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire; raportaţi astfel de postări pentru fraudă către reţeaua socială;

• nu furnizaţi date pentru a vă înscrie în asemenea programe-capcană;

• verificaţi întotdeauna pe site-ul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară – informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate ori care nu prezintă încredere.

Totuși, dacă existe deja utilizatori care au căzut în capcantă și au introdus datele cardului sau datele de autentificare la conturile de internet banking, aceștia trebuie să sesizeze imediat banca. Dacă deja există și o pagubă prin această metodă, utilizatorii trebuie să depună o plângere la Poliția Română, fie fizic, fie în format online.

Mai mult, dacă se observă în mediul online iniţiative similare, acestea trebuie raportate ca fraudă către reţeaua socială şi către DNSC (adresa de e-mai alerts@dnsc.ro sau la numărul unic 1911).

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: