Problema traficului rutier prin Turda a devenit una extrem de delicată, în condițiile în care tranzitul se realizează anevoios, iar acest lucru încurcă și traficul local în care sunt angrenați turdenii.
Mulți au impresia că lucrările la podul peste Arieș a generat această situație. Alții cred că lucrările care se execută pe unele străzi. Alții, susțin ambele variante. Însă, problema majoră se pare că vine din altă parte!
În anul 2019, cei de la Asociația Pro Infrastructura au anticipat această situație.
”Drumul de legătură A3-DN1 din zona localității Tureni din județul Cluj este în aer!
Șoseaua care va degreva municipiul Turda de traficul de tranzit descărcat de pe Autostrăzile A3 și A10 este momentan în impas din cauza disputei contractuale dintre CNAIR și prestatorul studiului de fezabilitate inițial.
În prezent, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin intermediul DRDP Cluj, se pregătește să deruleze o nouă licitație pentru realizarea unui studiu de fezabilitate la pachet cu proiectul tehnic (SF+PT). Se dorește execuția unui șosele cu două benzi pe sens și intersecții/noduri denivelate care sunt impuse de ultimele studii de trafic.
Solicităm oficialilor CNAIR să asigure finanțarea acestei investiții vitale în regiune și demararea de urgență a procedurilor de achiziție publică pentru SF+PT. În caz contrar, după finalizarea Autostrăzii A10, traficul rutier din Turda va fi complet congestionat.”, spuneau cei de la Asociația Pro Infrastructura, acum aproape 2 ani și jumătate.
De la ”trebuie urgent” la ”lălăiala guvernamentală”
Din nefericire, problema a rămas tot pe hârtie. Fostul ministru USR-ist, Cătălin Drulă, care înainte de a ajunge în Guvern era printre cei care militau pentru realizarea cât mai urgentă a acestei legături, a ”uitat” apoi de problemă, iar în bugetul din acest an nu s-au prevăzut bani pentru realizarea acestei investiții (măcar demararea ei).
În acest moment, ultima informație oficială vorbește despre semnarea contractului pentru „Elaborare Studiu de fezabilitate si intocmire Proiect Autorizare Lucrari la obiectivul Drum Expres pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 (Turda) si Varianta de ocolire Cluj Est (V.O.C.E.)”. Contract semnat în 9 iunie 2021 (vezi AICI).
În acest contract este menționat faptul că sunt vizate: elaborarea Studiului de fezabilitate, Proiectului pentru Autorizarea Executarii Lucrarilor de Construire, Proiectului Tehnic precum si Asistenta tehnica acordata Beneficiarului.
Cu alte cuvinte, mai avem încă mult de așteptat până când se va semna contractul de execuție a lucrărilor (care va fi semnat în urma unei proceduri de licitație), iar despre circulația pe această porțiune de drum expres… suntem tot la faza de speranță.
Drum expres de importanță vitală pentru Turda
Acest drum expres este de o importanță vitală pentru Turda. E drept, rezolvă și problema tranzitului prin județ, însă Turda ar beneficia enorm de pe urma realizării acestei investiții. Pentru că e singura variantă certă prin care se rezolvă problema traficului de tranzit prin Turda, care generează ambuteiajele pe care le știm cu toții.
Din această perspectivă, probabil cei în măsură să prezinte această ”durere” a turdenilor ar trebui să se mobilizeze și să insiste mai mult pe realizarea acestui proiect investițional. Chiar prin semnarea unui document multipartit, care să fie dat publicității și transmis celor în măsură să rezolve problema: Guvern, Ministerul Transporturilor, CNAIR.
Articole similare:
