370 de medici de familie clujeni ar putea să ceară să fie plătiţi pentru orice serviciu medical începând cu 1 aprilie, dacă negocierile cu Ministerul Sănătăţii vor eşua.
Urmarea acestui protest ar duce clujenii în ipostaza de a fi nevoiţi sa îşi deconteze banii platiţi pentru consultaţii sau reţete, direct de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Măsura a fost transmisă printr-un comunicat de presă al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi al Patronatului Naţional de Medicina Familiei (PNMF) ca urmare a nemulţumirii medicilor în privinţa noului Contract cadru. Doctorii sunt nemulţumiţi că noul contract nu prevede nici o sumă de bani pentru medicina primară în ultimele trei luni ale anului. În plus, ei nu sunt de acord cu prescrierea medicamentelor pe denumirea comună internaţională, ci cu denumirea comercială a lor, aşa cum este în prezent.
O alta decizie care îi nemulţumeşte este faptul ca vor fi obligaţi să efectueze gărzi. Reprezentanţii medicilor consideră demersul drept o „impunere a muncii forţate, prin obligarea medicului de familie de a participa la activitatea de asigurare a urgenţei prespitalicesti şi la consultaţii de urgenţă la domiciliu, activităţi care se găsesc în afara curriculei medicului de familie şi depăşesc timpul european de muncă”, se arată în comunicatul de presă dat publicităţii de Societatea Naţională de Medicina Familiei.
În evidenţele CAS Cluj sunt înscrişi aproximativ 30 de medici de familie turdeni şi 12 figurează cu activitate la Câmpia Turzii, la Iara sunt 4, Luna -2, câte unul la Băişoara, Viişoara, Ceanu Mare, Copăceni, Aiton.
Articole similare:
