Mai bine de o oră și jumătate au durat dezbaterile în cadrul Consiliului Local Turda pentru un proiect de hotărâre intens mediatizat în ultimele zile.
“PROIECTUL DE HOTĂRÂRE privind acoperirea datoriilor restante la consumul de energie electrică şi apă pe care le au locatarii din locuinţele sociale, fată de SC F.D.E.E. Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi SC Compania de Apă Arieş SA (punctul 3.1 din ordinea de zi a sedintei CL din 29 sep 2016)”, a fost discutat în mod aprins în ultimele zile atât în presa locală cât și în mediile online, la fel și joi în cadrul ultimei ședințe de consiliu local din luna septembrie.
Părerile pro și contra au fost argumentate de ambele părți, pentru început a luat cuvântul primarul Matei Cristian care în calitate de inițiator de proiect a enumerat rațiunile care au stat la baza emiterii documentului.
Nu a fost omisă nici atitudinea grupului de consilieri liberali, șeful executivului cerându-le acestora să vină cu soluții concrete pentru rezolvarea unei probleme sociale, nu doar să emită comunicate de presă cu iz de scandal pentru că în opinia sa, este ușor să fi „Gică contra”, în plus sumele respective sunt o moștenire lăsată de vechea conducere a orașului pentru care actuala legislatură plătește oalele sparte.
Matei a amintit cele cinci proiecte similare care au fost adoptate și de către unii din actualii consilieri locali pe vremea primarului Ștefănie.
„Până acum s-a plătit și nu s-a recuperat nimic de la asistații social…să vă dau un exemplu concret legat de anveloparea blocurilor pentru care la ora actuală primăria Turda este executată silit! 20% trebuiau să achite asociațiile de locatari, 30% erau bani de la Consiliul Local, iar 50% din fonduri erau bani care trebuiau asigurați de Ministerul Dezvoltării, bani care nici până acum nu au venit! De la ministerul respectiv trebuie recuperați 1,2 milioane de lei, am avut un proces cu dânșii pe care l-am câștigat dar au posibilitatea legislativă de-a mai tergiversa plățile respective încă 6 luni…Eu unul am venit să fac management la Primărie, nu protecție socială!” explică primarul.
Acesta a mai făcut referire și la contractul semnat cu ACSA, de pe vremea fostului primar în valoarea de 3,4 milioane lei pentru care nu s-a făcut o alocare bugetară! Contractul a vizat anveloparea Casei de Cultură din vecinătatea Primăriei, din suma respectivă prestându-se servicii în valoare de doar 228.000 lei, contractul expirând în această lună. 18 procese pe rol cu STP Turda în care se cer daune de miliarde de lei, tot din vechea guvernare locală 200 de miliarde de lei vechi sunt penalitățile din procesele pierdute și exemplele pot continua, în opinia edilului turdean.
O soluție găsită de municipalitate este mutarea asistaților social în centrul aflat pe strada Avram Iancu ce aparține de Serviciul de Asistență Socială, un centru modern cu o capacitate de 50 de locuri și cu toate dotările necesare. Acolo vor fi găzduiți pe o perioadă de 6 luni, masa caldă se va putea asigura de la cantina socială, iar aceștia nu vor mai fi nevoiți să achite utilitățile, perioadă în care își pot găsi un loc de muncă. În acest sens consilierul Ovidiu Micu și-a arătat disponibilitatea de-a angaja 10 persoane din cele vizate, apte de muncă pentru a le ajuta să depășească situația în care se află.
Majoritatea consilierilor au căzut de acord că aceasta ar fi sigura soluție viabilă pentru asistații social -munca, doar că unele din persoanele vizate au o încadrare în grad de handicap ce nu le permite să presteze astfel de servicii.
Consilierul PMP, Emil Moldovan, a replicat că unii sunt de bună credință și chiar și așa cu venituri reduse își plătesc facturile, aceste persoane meritând să fie sprijinite, dar pe de altă parte există și rău platnici care nu vor să plătească utilitățile, ba mai mult îți îndeamnă și vecinii să le urmeze exemplul.
Liberalul Cristian Felezeu a vorbit despre discriminare față de ceilalți cetățeni turdeni cu venituri reduse care își cheltuie puținii bani pe facturi și medicamente. Felezeu a amintit de îmbunătățirea infrastructurii sociale, dar în primul rând nu trebuie neglijată cauza pentru care se ajunge în astfel de situații.
Ciprian Rigman a cerut o dezbatere publică pe acest subiect „delicat” întrebând totodată dacă există un protocol de colaborare între SPAS Turda și Agenția Locală de Ocupare Forței de Muncă în vederea încadrării în muncă sau a recalificării asistaților social, moment în care consilierul local Nicolae Roș i-a replicat că aceasta este o obligație legală a asistatului social, respectiv aceea de a prezenta că a făcut demersuri pentru a-și găsi un loc de muncă.
În cele din urmă proiectul a fost adoptat cu 13 voturi „pentru”, 5 împotrivă și o abținere.
TurdaNews a transmis LIVE VIDEO ședința Consiliului Local Turda. Vezi înregistrarea transmisiunii:
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.