Prin anii 1980-1982, pe vremea când era preot la bisericuța de pe strada Armata Roșie (actuala 22 Decembrie 1989), actualul Mitropolit al Clujului, IPS Andrei, putea fi victima unui colonel de securitate turdean, Vasile Pop, care într-un cerc intim s-a destăinuit că a vrut să-l împuște pe preotul-călugăr, pentru că refuza colaborarea cu Securitatea.
„Aseară am vrut să-l împușc pe călugărul Andreicuț…! (…) Pentru că nu a colaborat, nu mi-a dat informațiile pe care le urmăream”, s-a destăinuit, colonelul de Securitate Vasile Pop, conform unor informații publicate azi de siteul stiripesurse.ro.
Informația se bazează pe declarația olografă a fostului vicepreședinte al Consiliului Orășenesc Câmpia Turzii, Aurel Pop, care era în relații apropiate cu fostul securist care a fost la un pas de a-l împușca pe actualul înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe.
”Cu decizie definitivă că nu a colaborat cu Securitatea, ÎPS Andrei este în centrul unui scandal provocat de unul dintre deputații USR care atacă frecvent Biserica Ortodoxă Română în integralitatea sa, fie că este vorba despre clerici, fie că este vorba despre mireni. Iulian Bulai, ajuns președinte al Comisiei de Cultură din Parlament, după ce umfla baloane pe străzile Norvegiei, a produs un precedent în istoria Academiei Române: pentru prima dată, un membru al Academiei, ÎPS Andrei, nu poate primi indemnizația de merit din cauza votului acordat de controversatul deputat USR.
Documentul datat 31 martie 2018 și pe care STIRIPESURSE.RO a decis să îl publice este unul nu doar de însemnătate istorică, ci demonstrează, fără echivoc, că ÎPS Andrei a refuzat colaborarea cu organele de Securitate chiar cu prețul vieții.”, menționează cei de la stiripesurse.ro.
No păi cei care avem o oarece vârstă, am și prins vremile alea și avem și oarece cunoștințe despre cele trei personaje în cauză, am putea avea niște întrebări. Unu la mână: cum dreaq a ajuns în presă o scrisoare privată, altfel decât din interesul expeditorului sau destinatarului? Doi la mână: zice expeditorul „…am avut o colaborare strânsă cu serviciile de informații…”…concluziile privitoare la credibilitate vin de la sine. Trei la mână: vine cuiva a crede că un ditai colonelul de secu spune cuiva cum că a vrut să împuște pe cineva? Hai să fim serioși! Nu în ultimul rând, dacă autorul articolului ar avea un interviu cu expeditorul (sau măcar o discuție)…am, putea avea sanșa să tragem concluzia corectă. Am zis doar, n-am dat cu parul.