În această dimineață a avut loc sfințirea Mănăstirii Mihai Vodă din Turda, loc de pomenire a martiriului voievodului Mihai Viteazul.
La eveniment au fost prezenți sute de credincioși, alături de ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereul vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei.
Nu au lipsit nici oficialitățile locale sau județene, Prefectul de Cluj, primarul Turzii Matei Cristian și edilii comunelor învecinate.
Evenimentul a cuprins sfințirea bisercii, Sfânta Liturghie, Parastas, alocuțiuni, depunerea de coronae, defilarea gărzii de onoare.
Cu această ocazie, primarul Matei Cristian a fost distins cu Crucea Transilvană – cel mai înalt ordin religios, acordat de Mitropolia Clujului, Sălajului și Maramureșului.
Reamintim că, această ctitorie mânăstirească s-a născut în urmă cu mai bine de 17 ani, când la ceremonia de comemorare a 400 de ani de la moartea voievodului Mihai Viteazul, la Turda, Mitropolitul Bartolomeu Anania a anunţat intenţia ca locul martiriului să nu fie marcat doar de un simplu monument, ci de o mânăstire, în care să fie aduse neîncetat rugăciuni şi slujbe „pentru pomenirea marelui voievod şi a tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, şi-au dat prinosul de jertfă pentru libertatea, demnitatea şi unitatea poporului român”.
Proiectul mânăstirii turdene este o copie arhitecturală a vechii mănăstiri „Mihai Vodă” din Bucureşti, ctitorie a banului Mihai din 1591, dar mutilată de regimul comunist, din care nu au putut fi salvate astăzi decât biserica mănăstirii şi turnul clopotniţei.