Consilierii turdeni au decis în cadrul ultimei ședințe de consiliu, suplimentarea numărului de personal de la muzeul de istorie, cu doi paznici și un muzeograf.
Paznicii ar urma să asigure protecția castrului roman, pe un perimetru de peste 35 de hectare, obiectiv turistic care în momentul de față, din lipsă de fonduri este supus degradării. Anul acesta municipalitatea își dorea să împrejmuiască zonă, dar din lipsă de bani acest lucru nu se va întâmpla.
Unii consilieri locali au avansat ideea amplasării unor camere de supraveghere video în zonă, în opinia lor cheltuielile cu salarizarea paznicilor fiind mult prea mari pentru posibilitățile actuale ale bugetului.
Primarul Tudor Ștefănie a declarat că ar trebui suplimentat și numărul de paznici și montarea de camere video, ambele variante fiind necesare, doar că de la vorbe și până la fapte, municipalitatea se lovește de aceeași problemă, finanțarea.
„Numărul de paznici va fi suplimentat primăvara cu cei de la muzeu, în această perioadă castrul este pur și simplu devastat, din păcate nici în acest an obiectivul nu a intrat în finanțare, trebuia să fie împrejmuit…”comentează primarul.
Castrul legionar de la Potaissa este cel mai spectaculos obiectiv arheologic din județul Cluj și unul din cele 10 situri arheologice de interes național. Din 1978 situl a fost declarat rezervatie arheologică, ceea ce a prevenit extinderea zonei rezidențiale și a permis consolidarea statutului de șantier-școală pentru studenții de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și „Petru Maior din Târgu Mureș.
Cea de a 44-a campanie de cercetari arheologice din acest an este finanțată de Consiliul Local și de Primăria Municipiului Turda. Ca și în anii precedenți, toate piesele descoperite vor intra în patrimoniul Muzeului de Istorie Turda.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.