Termenul de redeschiere al podului peste Arieș este pus sub semnul întrebării. Inițial s-a avansat data de 22 decembrie 2021.
Acum s-a făcut o evaluare a stadiului fizic al lucrărilor și s-a constatat că aceastea sunt întârziate față de termenul stabilit în contract.
Este vorba despre 4% întârzirere față de grafic afirmă constructorul lucrării.
Deputatul USR, Viorel Băltărețu spune că podul se putea face mai repede, cu soluții tehnice moderne. Ar fi însemnat costuri suplimentare, dar interesul public justifica aceste costuri: deranjul pentru cei din trafic și pentru turdeni ar fi fost redus semnificativ.
Statusul lucrărilor prezentat reprezentanții constructorului:
👉🏻 lucrările la pilonul 1 sunt întârziate cu două săptămâni pentru că, după devierea cursului Arieșului, constructorii au descoperit probleme la betonul din fundație. Împreună cu DRDP, s-a găsit altă soluție de întărire a fundației.
👉🏻 culeea 1 (cea din capătul podului dinspre Alba-Iulia), pila 1 și placa de beton peste primele două rânduri de grinzi vor fi finalizate în 22 octombrie
👉🏻 amplasarea grinzilor pe pod va fi gata la sfârșit de octombrie sau început de noiembrie
Problemele tehnice apărute l-au obligat pe constructor să găsească soluții alternative: a regândit placa pe pod și hidroizolația.
„După toate aceste luni de monitorizare a lucrărilor, am înțeles un adevăr dureros: în proiectele publice, termenul de execuție e considerat un detaliu minor.
Consider că timpul alocat unui proiect de interes public major, precum acest pod, ar trebui să fie esențial în licitații, alături, desigur, de criteriul calității lucrării.
Podul se putea face mai repede, cu soluții tehnice moderne. Ar fi însemnat costuri suplimentare, dar interesul public justifica aceste costuri: deranjul pentru cei din trafic și pentru turdeni ar fi fost redus semnificativ.
Mai trag un semnal de alarmă: Compania de Apă Arieș pare că lucrează în contratimp față de celelalte instituții implicate. Conductele de distribuție a apei și conectarea acestora la rețeaua existentă ar fi trebuit deja să înceapă, pentru a nu interfera cu betonarea culeelor. În schimb, compania nu a depus încă proiectul spre avizare la DRDP Cluj. În această situație, este aproape imposibil ca lucrările să fie realizate până la betonarea culeelor. Riscăm să ajungem în situația în care spargem betoane după finalizarea lucrării de construcție.
Fac, așadar, apel ca toate părțile implicate în proiect să dea dovadă de responsabilitate și mobilizare, pentru recuperarea întârzierii și finalizarea lucrărilor la termenul promis” transmite pe contul de Facebook, parlamentarul clujean.
