Locuitorii din zona municipiilor Turda-Câmpia Turzii și comunele arondate au început să primească înștiințări cu majorarea tarifului la serviciul de salubritate, care au intrat în vigoare de la 1 februarie 2025, conform unei hotărâri a ADI Eco Metropolitan Cluj.
Noile tarife sunt valabile în localitățile care fac parte din Lotul 2 al județului Cluj, respectiv: Turda, Câmpia Turzii, Valea Ierii, Băișoara, Iara, Petreștii de Jos, Săndulești, Mihai Viteazu, Moldovenești, Călărași, Luna, Viișoara, Tritenii de Jos, Ceanu Mare, Ploscoș.
Au venit cu ”scade semnificativ prețul” și s-a ajuns la o creștere de 4,6 ori, în 4 ani și un pic!
În anul 2020, când Supercom a câștigat licitația pentru Lotul 2 (de fapt, Supercom a câștigat toate loturile județului, inclusiv administrarea CMID, unde se depozitează deșeurile), tariful anunțat era de 5.57 lei/persoană în mediul rural și de 4.09 lei în mediul rural.
„Principala veste bună pentru locuitorii din aceste zone este că scade, astfel, semnificativ prețul pe care locuitorii îl au de achitat în schimbul acestui serviciu. Este un pas extrem de important pe care îl facem în direcția rezolvării pe termen lung a problemei deșeurilor în întregul județ”, a declarat la acea vreme Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
În prezent, la circa 4 ani de la acea licitație (s-a anunțat câștigătorul la finalul lunii noiembrie 2020), tarifele în mediul urban au ajuns la circa 20 de lei/persoană (de 3,5 ori mai mari!). Iar după noua majorare vor fi de circa 26 lei/persoană, adică de vreo 4,6 ori mai mare, în comparație cu tariful anunțat după licitație (toate tarifele s-au exprimat fără TVA de 19%). Cu alte cuvinte, dacă înainte se plătea circa 20 de lei pentru o familie de 3 persoane, de la 1 februarie se va plăti pentru salubritate circa 93 de lei, pentru aceeași familie.
Pentru a ascunde aceste majorări, cei de la Supercom trimit facturi cu calcule pe kilogram de deșeu, deși ei nu cântăresc la ridicarea deșeurilor, pentru a se respecta principiul enunțat la momentul licitației (”plătești după cât arunci”), ci doar în momentul în care mașina salubrității părăsește localitatea, făcându-se astfel o cântărire totală, după care cantitatea se împarte la numărul de persoane care sunt acoperite de contracte. Însă, exprimarea se face în kilograme (chiar dacă datele sunt similare la vecini cu același număr de persoane, deși nu aruncă aceeași cantitate de deșeuri), tocmai pentru a nu fi limitați de un tarif fix.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.