Colegiul ”Emil Negruțiu” din Turda este un exemplu pozitiv în ceea ce privește adaptarea unei unități școlare la nevoile reale ale elevilor. Prin multitudinea de proiecte, care cresc gradul de profesionalizare al colegiului, elevii au ocazia să învețe, la modul practic, în domeniile abordate în ciclul de învățare. Și nu e doar asta!
Pentru a afla despre proiectele pe care le are în derulare unitatea școlară, multe dintre ele foarte interesante, am stat de vorbă cu prof. Timeea Gavrilescu, directorul Colegiului ”Emil Negruțiu” din Turda, care a avut amabilitatea să ne acorde un scurt interviu în care ne-a dat detalii despre ”minunile” care se fac la acest liceu.
Reporter: Colegiul ”Emil Negruțiu” surprinde de la an la an, prin proiectele implementate, care oferă elevilor oportunitatea unei dezvoltări personale și pregătiri complete, prin stagii de practică peste hotare. Oportunitatea pe care le-o oferiți elevilor, cu plecarea în străinătate la pregătire, este una extraordinară.
Timeea Gavrilescu: Prin proiectul Erasmus, ne-am acreditat pe 7 ani. Asta înseamnă că în fiecare an, printr-o simplă cerere, beneficiem de stagiile de practică peste hotare pentru elevi. Deja avem stabilite noi plecări: în 27 mai în Italia, din 30 mai în 17 iunie în Cipru și din 13 iunie în 1 iulie în Spania. Trei săptămâni, cu cazare, masă și diurnă plătită din cadrul proiectului, peste 14 elevi care se perfecționează peste hotare.
Reporter: Am înțeles că nu e singurul proiect care vizează deplasări în străinătate ale elevilor…
Timeea Gavrilescu: Avem și programul POCU în desfășurare, cu practica elevilor în Spania, dar aici au mai fost sincope generate de pandemie, cu învățământul online. De asemenea, prin programul Civitas facem vizite de studiu și promovare. Am refăcut laboratoarele de gastronomie la cele mai înalte standarde, printr-o finanțare obținută de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Reporter: Este adevărat că elevii au asigurată masa caldă și cazarea în internet, gratuit? Că e ceva despre care nu am mai auzit în zonă, aș putea spune chiar în regiune…
Timeea Gavrilescu: Am obținut un grant, prin fundația ”Nouă ne pasă”, care este fundația celor de la eMag, dar cu un nou nume, în cadrul proiectului ”Masă caldă la școală, ca acasă”. În cadrul acestui proiect, de la 1 martie 2022, elevii din internat vor beneficia de cazare și masă gratuite. E vorba de 3 mese pe zi, adică hrană completă. Sunt circa 40 de elevi care vor beneficia de acest grant.
Reporter: Deja ați reușit să mă uimiți… Aveam impresia că astfel de condiții pentru elevi nu pot fi o realitate, că am constatat cum se mișcă lucrurile prin alte părți, iar în momentul în care descopăr că le oferiți și stagii de pregătire în străinătate și cazare gratuită și masă gratuită, parcă vorbim de un liceu din altă țară…
Timeea Gavrilescu: Și încă nu vi le-am spus pe toate!
Reporter: Mai sunt?!
Timeea Gabrilescu: Da, mai avem. Avem un proiect făcut prin școală și fundația școlii, ”Ateliere de bucătăreală”. Cei de la LIDL ne oferă toate produsele pentru laboratorul de gastronomie, astfel încât elevii care se specializează în domeniul culinar pot face practica fără nicio problemă.
Reporter: Mai sunt?! Sau mai aveți proiecte pregătite pentru finanțare sau implementare?
Timeea Gavrilescu: Chiar azi am depus un proiect de finanțare la Minister (MADR), pentru o finanțare de 1,5 milioane de euro, prin PNRR, unde ne putem încadra. Este un proiect mai amplu, care vizează reabiulitarea integrală a unității școlare, dar și a cantinei și a internatului. este vorba despre lucrări de izolare termică, de schimbarea acoperișului, lucrări la exteriorul și interiorul clădirilor, amenajarea și dotarea unui laborator de informatică performant… Sunt multe prevăzute în acest proiect, ăpe care sper să-l obținem și apoi să-l implementăm cu succes, astfel încât în câțiva ani Colegiul ”Emil Negruțiu” să devină o unitate școlară modernă, dotată, cu deschidere spre nevoile de învățare și practică ale elevilor care vor veni la noi.
Reporter: La final, aș îndrăzni să vă întreb care este, totuși, secretul din spatele acestor reușite?! Că nu sunt deloc puține…
Timeea Gavrilescu: Cred că secretul stă în munca în echipă. Le mulțumesc colegilor pentru că se implică, pentru că sunt activi, pentru că se dăruiesc activității școlare, pentru că ne străduim împreună să căutăm soluții pentru a aduce un plus valoric procesului de învățământ și condițiilor pe care le oferim, iar atunci când reușim savurăm împreună reușitele.
Îi mulțumesc în mod special domnului director adjunct, Florin Stan, care muncește foarte mult și și-a pus amprenta pe schimbările care au avut loc în școala noastră. Simt că oricât de mult i-aș lăuda și le-aș mulțumi, tot nu ar fi suficient pentru modul în care s-au implicat și se implică. În spatele oricărui proiect, al oricărei reușite, se ascund o mulțime de ore de muncă în echipă… Chiar dacă astea nu se văd întotdeauna, important este că prin aportul muncii lor lucrurile se schimbă în bine, de la an la an.
Reporter: Vă mulțumesc mult pentru acest interviu, în care vă spun sincer că am aflat multe lucruri interesante și cred că și cititorii noștrii le-au aflat cu această ocazie.
Timeea Gavrilescu: Vă mulțumesc și eu.
Articole similare:
