Muzeul de Istorie Turda poate fi vizitat gratuit, anunță reprezentanții instituției cu ocazia aniversării celor 8 decenii de activitate.
Practic se împlinesc 80 de ani de la înființarea Muzeului de Istorie Turda, iar surpriza plăcută este pentru vizitatorii care nu trebuie să plătească biletul de intrare.
În holul de la intrare va rula o prezentare ce conține o trecere în revistă a activităților muzeului și vor fi expuse fotocopii ale unor fotografii de colecție!
În 22 noiembrie 1943, un grup de intelectuali transilvăneni au reușit să pună bazele muzeului de istorie turdean, după ce în prealabil inspectorul școlar Dariu Pop inițiase în aceeași toamnă, în scop cultural, înființarea unei societăți muzeale.
În prezenţa profesorului Constantin Daicoviciu şi directorului muzeului alba iulian Ioan Berciu, specialiști în domeniu, a fost semnat actul de înfiinţare al muzeului. Ceilalţi membri semnatari au fost personalități cunoscute ale urbei, precum: dr. Valer Moldovan, dr. Augustin Raţiu, Petre Suciu, Ion Modrigan, Vasile Candrea, Dariu Pop, Bârlea Ioan, Vasile Iluţiu, Albin Moraru şi dr. Iosif Chioreanu (primarul oraşului).
În şedinţa de constituire, dl. Ion Modrigan, profesor şi preşedinte a Federalei „Zorile”, a pus la dispoziţia primăriei suma de 100.000 lei necesară începerii lucrărilor de amenajare a instituţiei nou înfiinţate. Alte sume donate au venit din partea Cooperativei Turda – 50.000 lei, Banca Centrală – 20.000 lei şi Comitetului şcolar al judeţului – 20.000 lei. Numeroase persoane particulare şi fabrici din oraş şi-au oferit de asemenea sprijinul financiar în acest scop.
În „Gazeta dela Turda” din 21 noiembrie 1943, Dariu Pop semnala importanţa istorică a Turzii şi a vestigiilor de pe „Dealul Cetăţii”, subliniind necesitatea înfiinţării unei instituţii muzeale care să le adăpostească: „Ne-am propus să nu încetăm cu agitarea acestei chestiuni ardente, de a reînfiinţa cel mai de seamă institut al dreptului nostru pe care-l avem aici, la răscruci de drumuri epocale, unde se găsesc, la suprafaţa arăturilor, urme reale de pe vremile de când nu se scria istoria şi tot aşa, urme palpabile de pe vremea strămoşilor noştri dacii şi romanii”.
Același ziar local ne informa în articolul intitulat „Înfiinţarea Muzeului turdean” că Dariu Pop a fost însărcinat cu strângerea materialului arheologic existent şi organizarea muzeului. Numirea titularului nu putea fi făcută mai devreme de 1 aprilie 1944, dată la care era aprobat noul buget, primăria aprobând totodată şi înfiinţarea a încă două noi posturi.
„Situaţia economică precară, anii războiului şi instabilitatea politică existentă imediat după preluarea puteri de către comunişti, a făcut imposibilă deschiderea expoziţiilor pentru publicul larg. Deschiderea muzeului pentru publicul vizitator s-a făcut abia în anul 1951, profesorul Ioan Ţigăra ( de la Liceul „Regele Ferdinand” din localitate), fiind încadrat pe postul de responsabil al Muzeului Raional. În cei opt ani scurși de la înființare și până la deschidere, muzeul a fost organizat de către specialiști în domeniu, printre care îl amintim pe Ion Iosif Russu, sub atenta monitorizare a profesorului Constantin Daicoviciu.
Dacă la deschidere muzeul avea un patrimoniu de cca. 1200 de obiecte, astăzi el numără 41.825 de artefacte. Prepoderentă este colecția de epocă romană ce deține o pondere de 61,6%, fiind urmată de cea medieval-modernă cu 18,75% și cea preistorică cu 17,6%. Colecțiile de etnografie și de artă se adaugă la cele enumerate, ele totalizând în jur de 1000 de obiecte” transmite conducerea instituției de cultură.
Muzeul de Istorie Turda este o instituție deja renumită în țară pentru valoarea patrimoniului pe care îl deține. Piese din colecția muzeului fac parte periodic din expoziții itinerante naționale și internaționale.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Gasim pe cineva acolo? Angajatii se plimba pe pietonala, prin second….
Si cand este programul cu gratuitate ?.
In ce data si la ce ora ?.