m install
nello construct

La casele de schimb valutar, euro a ajuns la 5,35 lei, pe fondul cumpărării masive!

floris

Pe fondul cumpărării masive de euro, în ultimele zile, cursul de schimb valutar a ajuns la 5,35 lei pentru 1 euro. Mulți consideră că dacă cumpără euro sunt mai feriți de posibilele efecte ale crizei economice care se preconizează.

Reprezentantul BNR, însă, spune că populația trebuie să aibă încredere în cursul BNR, în cazul valutei, care este mai fidel în ceea ce privește valoarea reală, nefiind bazat pe tendința de a specula intenția populației de a achiziționa euro.

„Trebuie să luăm în calcul că avem două necunoscute: una este inflația galopantă, care mătură toată planeta și nu ne-a iertat nici pe noi. E o inflație pe care o suportăm, cam în proporție de 80% este venită din afară și cam 20% sunt problemele noastre de aici. 

Peste această inflaţie care era s-a abătut acum şi această situaţie geo-politică foarte complicată. E chiar un fenomen cu care nu suntem obişnuiţi, generaţiile de azi nu am mai avut de-a face cu el.

De obicei, avem experienţă cam ce se întâmplă în criză. Cam fiecare criză a început cu retrageri de la bănci din diferite motive, cele mai mult din neînţelegere a fenomenului. 

Dacă este vorba de o depreciere a banilor în lumea asta, ei se depreciază oriunde ar fi, ori tinuţi în cazemate, ori ţinuţi afară. Şi la bancă se pot deprecia, pentru că inflaţia merge înainte.

Este firesc ca oamenii să se îngrijoreze, dar nu sunt în societatea noastră motive care să justifice vorbele despre panica financiară pe care le aud destul de des. 

Nu există o panică financiară în România la această oră şi nici nu este vreun motiv de panică financiară.

(…) Cursul de la casa de schimb nu are nicio semnificaţie. Banca Naţională dă cursul oficial, acolo ne uităm şi el ne arată că piaţa noastră valutară e stabilă”, a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, citat de Antena 3. Cursul BNR de azi este de 4,94 lei pentru 1 euro, cu o ușoară tendință de creștere.

În schimb, există specialiști economici care atrag atenția că lucrurile trebuie privite mai serios, în contextul actual, și că cei responsabili trebuie să renunțe la ”grija” de a nu crea panică.

„Ne aşteptăm la lucruri rele, e momentul să fim realişti, să aşteptăm din partea conducătorilor noştri şi al celor din sfera de opinie, de analiză la mai mult realism şi la eliminarea acestei griji exagerate de a nu crea panică”, spune analistul economic Mircea Coşea, citat de aceeași sursă.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 57 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: