marian morar
m install
nello construct

L-am prins! Directorul Balahura (Domeniul Public Turda) a dat un contract cu ”dedicație” unei firme de pază!

zamblau eugen

Scandalurile de la societatea Domeniul Public Turda SA sunt tot mai multe și tot mai dese, semn că actuala conducere este depășită de situație sau chiar poate fi acuzată de interese financiare de culise.

TurdaNews este singura publicație care a relatat despre concedierile paznicilor de la SC Domeniul Public Turda SA, dar și despre semnele de întrebare care se ridicau în urma acestei decizii de ”azi pe mâine”.

Vă reamintim că paznicii societății (9 persoane) au fost chemați de directorul Gheorghe Balahura, pentru a li se da preavizele de concediere, în 19 ianuarie 2023. Practic, ei își pierdeau locurile de muncă începând 1 februarie. Explicația primită de angajați a fost că ”nu mai sunt bani”.

Citește și: Ce afaceri învârte directorul Balahura, de la Domeniul Public Turda SA?!

În paralel, a fost anunțată o firmă de protecție și pază, care s-a oferit să-i angajeze pe cei concediați, pe bani mai puțini. Însă, noi am descoperit că în spatele acestei ”mișcări” stă o adevărată ”afacere cu dedicație”.

Totul a ieșit la iveală după ce am transmis un set de întrebări conducerii societății, privind unele detalii ale acestui contract cu firma de pază. Deși am trimis întrebările în data de 19 ianuarie 2023, nici până azi nu am primit niciun răspuns, la o săptămână după ce au fost transmise! Semn că cineva din conducerea societății s-a ”speriat” că am descoperit ”afacerea”.

Întrebările erau următoarele:

• Ce firmă ați contractat pentru asigurarea pazei?
• Când s-a luat decizia și când au fost informați angajații care făceau paza?
• Cum ați achiziționat serviciile de pază (prin intermediul SEAP/SICAP) și în ce dată?
• Care este valoarea contractului și ce implică el?
• Care este motivația acestei decizii?

Ei bine, Domeniul Public Turda SA a făcut achiziția de pe platforma electronică SEAP/SICAP (platformă de pe care se fac achizițiile publice, indiferent că este vorba despre produse sau servicii, oferite instituțiilor și companiilor de stat) abia în… 23 ianuarie 2023!

Conform datelor de achiziție, Domeniul Public Turda SA a achiziționat 1 oră de pază, de la SC GGS Safe Solutions SRL, cu sediul în Popești Leordeni, cu suma de 21.85 lei. Evident că achiziția ascunde adevărata valoare a contractului, pentru că la o astfel de achiziție nu poți să cumperi ”1 oră de pază”.

Faptul că ascund contractul și adevărata valoare a lui, este un indiciu important că acolo s-au produs unele nereguli.

Nereguli care sunt evidente, în primul rând, din simplul fapt că la data de 19 ianuarie 2023, când directorul Balahura le dădea preavizele paznicilor de la societate și anunța noua societate, încă nu a fost inițiată achiziția publică a serviciilor (teoretic, contractul se semnează după achiziția publică), deci directorul nu avea cum să aibă habar ce societate va veni și la ce tarif. Ăsta e principalul indiciu că este vorba despre un ”contract cu dedicație”!

În plus, Domeniul Public Turda SA nu a dat niciun anunț privind intenția de a contracta o firmă de pază. Ultimul anunț privind serviciul de pază data din vara anului trecut și viza angajarea unui agent de pază.

Comparativ, societatea Domeniul Public Turda SA cheltuia puțin peste 18 lei/oră cu paznicii pe care-i avea (la salarul minim, cum erau încadrați). Probabil, din acest motiv au evitat să publice valoarea contractului. Și, probabil, tot din acest motiv a refuzat să ofere orice detalii presei, de parcă nu e vorba de banii unei societăți cu capital de stat (Municipiul Turda este acționar unic), ci e vorba de banii lor, pe care i-au adus de acasă.

Recent, în spațiul public au apărut și alte acuzații privind unele cheltuieli mai ”ciudate” efectuate de Domeniul Public Turda SA.

Citește și: PMP Turda: „Directorul Balahura a spart peste 2.300.000 de lei din conturile societății pentru niște lucrări îndoielnice”

Compania Domeniul Public Turda SA, deținută de Municipiul Turda (100%), a raportat pierderi de peste 1.500.000 de lei în primul semestru al anului 2022!

Citește și: Dezastru la SC Domeniul Public Turda! În primul semestru, pierderi uriașe!

Conform datelor financiare, pierderile nete s-au cifrat la 1.575.907 lei, în condițiile în care în primul semestru al anului 2021, aceeași companie a înregistrat un profit net de 186.871 lei. Asta în condițiile în care cifra de afaceri din acest an a fost mai mare decât cea din aceeași perioadă a anului trecut.

Citește și: Președintele PRM Turda, Doru Anca, acuză că se dorește ca societatea Domeniul Public Turda să intre în incapacitate de plată!

În primul semestru al anului 2022, totalul datoriilor pe care compania trebuie să le plătească într-o perioadă mai mare de un an au crescut vertiginos, de la 143.528 lei la începutul anului, la 2.060.494 la 30.06.2022.

Din Consiliul de Administrație al societății Domeniul Public Turda SA face parte și o persoană care în activitatea de zi cu zi vinde plăcinte în piață, iar activitatea societății pe care o administrează este pe ”pierdere”. Probabil, performanțele sale administrative încep să se reflecte și la Domeniul Public Turda SA.

Citește și: Firma condusă de un administrator de la Domeniul Public Turda SA a ajuns pe pierderi!

Există suspiciuni rezonabile că respectiva persoană ar fi făcut niște falsuri în CV-ul prezentat la selecție, situație care urmează să fie cercetată de organele penale abilitate, care nu s-au autosesizat până în acest moment, deși TurdaNews a scris de mai multe ori pe această temă, dar care vor fi sesizate în acest sens cu o plângere penală.

Citește și: Jurnalistul Gelu Florea, dat în judecată de unul dintre administratorii societății Domeniul Public Turda SA, după dezvăluirile privind falsificarea CV-ului!

În luna februarie 2022, TurdaNews a publicat informații despre neregulile grave găsite de Curtea de Conturi, în urma controlului efectuat la SC Domeniul Public Turda SA. Era vorba despre activitate nemonitorizate la serele companiei, despre utilizarea unor tarife mai mici decât cele aprobate pentru servicii acordate unor companii terțe, sume mai mici facturate decât cele rezultate din deviz, posibilitatea unor livrări nefacturate de la stația de bitum, plăți mai mari pentru achiziția de bitum decât cele stabilite prin contract cu o firmă terță, plata unor servicii pentru care nu există recepție și nici explicații privind necesitatea (închiriere servicii de scenă), plăți ilegale pentru servicii de proiectare neefectuate, nerespectarea legislației privind achizițiile directe (atribuire către societăți preferențial alese) etc.

Citește și: Nereguli grave la SC Domeniul Public Turda SA! Societatea contestă faptele incriminate de Curtea de Conturi!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

6 Comentarii
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj
AdSense grafic right 2