Jurnalistul Liviu Man a primit azi o palmă usturătoare din partea justiției clujene, care l-a umilit cu o sumă de 43.000 de euro, care ar compensa faptul că a fost arestat abuziv timp de șapte luni, că apoi și-a căutat dreptatea prin instanțe timp de 11 ani și că firmele pe care le-a avut, care editau unele publicații ce apăreau în anul 2006 (anul intervenției abuzive a DIICOT), au intrat în faliment pentru că au fost puse sub sechestru.
Asta fără să mai socotim suferințele produse în tot acest timp, pe care le poate înțelege, în deplinătatea lor, doar un om care se află în această situație!
”Astăzi, doamna judecător Balint de la Tribunalul Cluj a dat sentința pe fond la procesul pe care eu l-am intentat împotriva Statului Român, în care eu am cerut daune morale și materiale pentru nedreptățile la care am fost supus în Dosarul Gazeta, în care am fost arestat aproape șapte luni de zile și am fost judecat timp de 12 ani la Brăila și Galați, soluția fiind achitare pentru că fapta NU exista.
Deci, eu am primit în total 43.000 euro, dintre care 20.000 euro pentru cele 157 de zile de arest, 15.000 euro pentru durata nejustificată a procesului și ridicola sumă de 8.000 euro pentru daune materiale.
Eu am cerut peste 250.000 de euro numai pe partea de daune materiale, sumă pe care am justificat-o prin banii cheltuiți cu avocații, cu drumurile la Brăila și Galați unde am mers în 12 ani, am făcut 120.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că puteam înconjura Ecuadorul de trei ori, Ecuadorul are 40.000 de kilometri. Toate firmele mele au intrat în faliment din cauza faptului că procurorii Mircea Hrudei și Daciana Deritei de la DIICOT mi-au pus sechestru pe firme și mi-a fost imposibil să lucrez cu acestea, motiv pentru care au dat faliment. Iar din sutele de mii de euro pe care ar fi trebuit să le primesc, care sunt demonstrate cu acte, instanța mi-a dat în batjocură 8.000 de euro.”, a explicat jurnalistul Liviu Man, de la Gazeta de Cluj, într-un interviu acordat celor de la Ziar de Cluj.
”Văd că domnii judecători sunt puși pe rele împotriva presei cu adevărat independente”
Liviu Man crede că la mijloc ar fi ”o stare mizerabilă a justiției” clujene, care ar fi pactizat cu cei care au produs aceste inimaginabile orori umane.
”Deci, până acum, domnul Oțel Ioan a luat 300.000 euro de la Tribunalul Bistrița, Aurel Mureșan și cu Dorel Vidican au luat și ei câte 250.000 euro la Tribunalul Cluj și a venit sentința de la Curtea de Apel Cluj care a redus cu 90% daunele luate de Aurel Mureșan, ceea ce, desigur, a fost o formă de presiune indirectă asupra judecătoarei din dosarul meu, care a și preluat de altfel argumentația din decizia de săptămâna trecută de la Aurel Mureșan și a dat această soluție. Nu e nicio problemă, o să cer strămutarea procesului, pentru că aici la Cluj există o stare mizerabilă a justiției, mai ales la Curtea de Apel Cluj. Văd că domnii judecători sunt puși pe rele împotriva presei cu adevărat independente. Nu mi se pare normal ca într-un proces în care instituțiile Statului aproape au distrus viața unui om să primești ridicola sumă de 43.000 de euro, în timp ce, de exemplu, în alte procese între ziariști în Cluj, există un caz Monitorul vs. Novăcescu, să fie acordate daune de 50.000 euro. Deci este clar că justiția aici la Cluj acționează cu două unități, asta în ideea în care acel proces avea o miză mai mică decât cel care privea dosarul meu. Este clar că s-a dat un semnal de la completul de săptămâna trecută, din care a făcut parte doamna Corina Ionuț, care este soția șefului DNA Cluj – Ionuț Vasile, care a fost reclamat în repetate rânduri de comiterea abuzurilor. Aici chiar aș vrea pe această cale să îi invit pe toți cei care au fost achitați definitiv, care au fost arestați de către DNA sau DIICOT, să dea în judecată Statul Român.
Este vorba despre o solidaritate a procurorilor cu tot sistemul nenorocit care conduce justiția română din vremea lui Traian Băsescu și încă de mai-nainte. Soția unui procuror șef să intre într-un complet să judece cerere de despăgubiri din partea Statului Român pentru daune produse de o altă instituție a Statului Român, mă refer la DIICOT. Evident că e absolut normal, fiind căsătorită cu un șef dintr-o structură a procuraturii din țară, că o să simpatizeze tot timpul cu parchetul nu cu cei care au suferit de pe urma deciziilor, câteodată criminale, ale procurorilor din România.”, a explicat jurnalistul clujean.
”Se gândesc că după noua lege Statul se îndreaptă împotriva lor, iar acești bani ar trebui recuperați de la procurorii și judecătorii care ne-au arestat în mod ilegal”
Jurnalistul clujean este de părere că există o teamă în justiție, că cei vinovați vor fi puși să plătească fărădelegile pe care le-au făcut.
”În primul rând am pierdut 12 ani din viață, sume uriașe de bani și firme intrate în faliment. Timp de 12 ani eu nu am putut să fac niciun plan pentru că nu știam dacă voi merge la închisoare după o perioadă extrem de lungă în care mă chinuiam să îmi dovedesc nevinovăția, pentru că treaba Statului este să dovedească vinovăția ta nu să îți dovedești tu nevinovăția. Deci, 12 ani pierduți, firme închise și oameni dați afară, iar ce este mai trist e că după atâția ani judecătorii dau decizii în batjocură, demonstrând încă odată că sunt solidari cu acei oameni care au produs aceste situații în urmă cu 20 de ani. Se feresc să îi deranjeze pe domnii procurori și domnii judecători de la Cluj care au dat mandatele de arestare, pentru că se gândesc că după noua lege Statul se îndreaptă împotriva lor, iar acești bani ar trebui recuperați de la procurorii și judecătorii care ne-au arestat în mod ilegal. Altceva e când ai de recuperat trei milioane de euro de la judecători și procurori sau dacă, în total, vorbim de o sumă de zece ori mai mică.
Toată această perioadă pentru mine a fost ca o boală prin care a trebuit să trec, fără să știu cum voi supraviețui. Din fericire m-am însănătoșit, dar sistemul de justiție din România, în special cel din Cluj, este în continuare grav bolnav.”, a mai spus Liviu Man.
Totuși, o justiție cu adevărat independentă judecă mult mai obiectiv diferitele traume sau prejudicii suferite. Liviu Man a dat și exemplul unei judecătoare, care a primit 100.000 de euro, pentru ”imagine lezată”, ”fără arest și firme falimentate, față de mine care am stat la închisoare șapte luni, mă judec 12 ani și primesc mai puțin de jumătate din cât a primit ea”.
Astfel de decizii, dincolo de faptul că ridică anumite semne de întrebare privind pârghiile deciziilor judecătorești, aruncă o lumină negativă asupra actului de justiție și transmite ideea că, în fața legii, nu toți sunt egali, și că unii sunt mai ”egali” ca alții.
Alte articole asemănătoare:
