Jurnalistul Emil Hălăștuan nu-și poate ridica medicamentele care-l țin în viață, pentru că figurează ”neasigurat”, deși își plătește asigurarea de sănătate!

foto_112017_halastuan-adeverinta

Jurnalistul turdean Emil Hălăștuan trece printr-o situație delicată, după ce medicul de familie l-a înștiințat că nu figurează la ”asigurați”, deși și-a plătit lună de lună asigurarea medicală, la ANAF, conform legii. Iar din acest motiv nu-și poate ridica medicamentele care îl țin în viață!

 

Foarte probabil, sistemul care face conexiunea de date între ANAF și CAS Cluj funcționează cu erori, întrucât și doi colegi de la TurdaNews au fost nevoiți să treacă prin situații similare, iar problema s-a rezolvat numai după ce au mers personal la CAS Cluj, ca să lămurească lucrurile și ca respectivii să-și dea seama că asigurările erau plătite!

”Degeaba am plătit contribuția obligatorie pentru asigurarea socială de sănătate până la sfârșitul anului. La CASS Cluj nu s-a aflat că am plătit. După aproape o lună de când am plătit pentru ultimele trei luni din anul 2017, ieri, 20 noiembrie, medicul de familie m-a înștiințat că la CASS figurez ”neasigurat”. Am telefonat acolo, ca să le explic situația și să îmi dea cineva o adresă de e-mail, unde să trimit copie după dovada plății (Chitanță și extras de cont de la ANAF Turda). La ”Evidență asigurați” nu a răspuns nimeni. Același, sau alt ”nimeni” nu a răspuns nici la secretariat. nici la cabinetul președintelui CASS Cluj. La compartimentul ”Juridic” a răspuns, cu promptitudine, cineva. A încercat să mă ajute, dar în afara unor indicații, care duceau tot spre ”Evidență asigurați” omul nu a putut face mai mult. Am încercat la un alt număr de telefon, pe care l-am aflat de la medicul de familie. Acolo mi-a răspuns o doamnă care mi-a dat o adresă de e-mail, unde aș putea trimite dovada că sunt un ”neasigurat cu plata la zi”. În primăvară am așteptat vreo trei săptămâni până ce, din ”neasigurat cu plata la zi” am urcat o treaptă și am devenit asigurat. 

Joi, 23 noiembrie, am programare la medicul de specialitate, pentru rețetă. Dacă, până atunci, nu ia nimeni în seamă dovezile trimise prin e-mail, rămân ”neasigurat cu plata la zi”. Asta va însemna că timp de trei luni voi rămâne fără niște medicamente a căror valoare se învârte în jurul a 600 de lei. În plus, pentru eliberarea, pe rețetă compensată, a medicamentului cu pricina, este nevoie de aprobarea unei comisii medicale, constituită la nivel de județ. Dacă o singură dată nu mi se eliberează rețeta, comisia consideră că îmi procur medicamentul din altă parte și nu mai primesc aprobare. Iar o variantă mai ieftină pentru înlocuirea medicamentului care de peste șase ani mă ajută să trăiesc, nu există. Așa că, mulțumită birocrației din sistemul administrativ al statului, risc să rămân fără un medicament vital pentru mine. 

Am parte de toate aceste complicații pentru că ceva a scârțâit pe drumul dintre ANAF Turda și CASS Cluj și banii mei s-au poticnit pe traseu. Asta, cu toată informatizarea din instituțiile statului. 

Cu o săptămână înainte nu a funcționat programul CASS și șapte zile am cumpărat medicamentele de care are nevoie mama, cu preț întreg. Că este asigurată, nu de alta. Apoi, a venit rețeta pe două luni și, cu totul, am plătit și la farmacie 350 de lei. Medicamente cu prețul compensat! Cu 100 de lei mai mult decât acum două luni, pentru aceleași medicamente, în aceleași cantități! Plus celelalte, care nu mai încap pe rețetă.

Deocamdată nu pot pleca în altă țară, dar picăturile de indolență, nepăsare față de om, lipsă de respect față de contribuabili și de banii acestora, administrate de sistem, au umplut paharul. Rămân, deocamdată aici, dar consider că nu mai am nimic în comun cu o țară ce seamănă din ce în ce mai mult cu un sălaș stăpânit de hoți, unde șmechereala și incompetența sunt ridicate la rang de virtuți supreme. Domnilor și doamnelor, România în care am crezut și pe care am iubit-o stă ascunsă prin cărțile de demult, ce zac acum acoperite de pulberea nepăsării. În ceea ce privește România de azi, pe asta nu o mai recunosc!”, a relatat jurnalistul Emil Hălăștuan.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top