Jurnalistul clujean Liviu Alexa, care deține o rețea regională de siteuri de știri dar și televiziunea NCN, a lansat recent o carte care tratează perspectiva mass media în contextul rețelelor sociale. Dincolo de titlul oarecum provocator al volumului (”Dumnezeu mi-a dat like pe Facebook”) sau de imaginea controversată a copertei, care-l înfățișează asemenea unui preot care în loc de cruce are logo-ul Facebook iar în loc de biblie semnul Instagram, cartea ar putea fi baza unor discuții privind perspectiva mass media, într-o lume în care rețelele sociale par a acapara totul, existând inclusiv riscul unei socio-dictaturi.
”Să scrii o carte despre mass-media și viitorul lor incert poate fi considerat un act de tupeu atunci când ai vârsta mea, de 41 de ani. Dar eu sunt un tupeist incredibil și în acest volum nu vă propun o carte doar despre mass-media, ci una despre noi, cei care avem neșansa, în 2021, un an pe care l-aș numi non-grata, să trăim nu o criză majoră, ci să suportăm efectele și provocările a două crize majore în mod simultan: pandemia COVID-19 și dispersia tot mai însemnată a platformelor social media și a tehnologiei.
E o carte în care vă propun reinterpretări profunde ale unor lucruri pe care credeați că le știți și explorez împreună cu dumneavoastră toate schimbările de acum ce ne vor marca profund viitorul. Sunt convins că, citindu-mă, vi se va schimba enorm felul în care veți vedea lumea de mâine înainte, indiferent că e vorba despre felul în care vom iubi, vom mânca, vom crea sau ne vom bate pentru idealurile noastre. Timpul nu mai are răbdare cu noi, e adevărat, dar nu mai are răbdare nici cu Arta, cu cinematografia, cu economia sau cu sănătatea lumii, până și pornografia va trebui să se adapteze abrupt la „noua lume” a rețelelor sociale.
N-oi fi cam tânăr să îmi dau cu părerea despre un subiect atât de complex? Depinde din ce parte a vârstei privești. Fiindcă dacă te uiți la „vârsta” mea profesională, care arată că lucrez de 22 de ani în presă, atunci se schimbă discuția. 22 de ani! Și iubesc această meserie mai mult decât aș fi crezut vreodată. 22 de ani! Când am intrat, la 19 ani, într-o redacție, mașinile de scris erau colegele noastre și singurul calculator, pe care se făcea tehnoredactarea, era mai exotic ca o banană în vremea comunismului. (…)
E 2021 și presa din întreaga lume cară în spate o presiune enormă. Presiunea unui viitor incert privit dintr-un prezent care ne-a doborât prin schimbările tehnologice șocante și, prin COVID-19, orice speranță de mai bine. Speranța de mai bine? E așa, o expresie, pentru că în presa săracă din țările africane, sud-americane, est-europene, niciodată nu a fost bine, mereu am trăit de pe o zi pe alta, amenințați de faliment, de politicieni, împiedicați să evoluăm mai repede din lipsa investițiilor.
Noi, ăștia mai săraci din presa lumii, știm bine că n-o să pupăm vreodată vreun Pulitzer, dar nu suntem proști și nici ignoranți, ba poate suntem chiar mai pasionați să facem meseria asta și, poate, chiar mai liberi.
Peste redacții bogate sau sărace, cu patroni dominanți sau înțelegători, peste jurnaliști liberi sau opresați, pasionați sau sictiriți, se așterne însă aceeași pâclă a incertitudinii.
Presa mondială e paralizată de-a binelea de asaltul social media, o nouă zeitate care are tot mai mulți fani, e mai strălucitoare, mai captivantă, de care miliarde de oameni sunt tot mai dependenți și care și-a propus, încetul cu încetul, să scoată de pe scena mare a lumii icoana spartă a Presei.”, spune Liviu Alexa despre acest volum.
Despre carte a vorbit și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, care consideră că este un volum care te îndeamnă să fii reflexiv.
”Liviu Alexa își construiește aici propriile sensuri/semnificații, căutând sincer fațete diferite ale adevărului, și le împărtășește, poate chiar le propune, și cititorilor. Unii le vor accepta, alții, în procesul de respingere, își vor construi propriile sensuri/semnificații, în final, paradoxal, cartea atingându-și rolul cultural pentru oameni, indiferent că sunt sau nu sunt de acord cu mesajul textului. În plus – iar asta îmi place mult –, textul nu vine cu o forțare de sinteză a celor două paradigme (heraclitic/ionian vs. parmenidian/eleat) în abordarea domeniului specific (mass-media), ci o lasă ca o provocare pentru cine simte nevoia și/sau poate să o facă!”, spune Daniel David.
Cartea poate fi comandată de pe siteul www.liviualexa.com, într-un pachet din care mai face parte și volumul său de poezii, intitulat ”Cum să ai orgasm în 3,5 pași”.
Articole similare:
