Fostul consilier juridic al Primăriei Tritenii de Jos, Corina Suciu, nu mai este angajată a instituției, ne-a comunicat primarul Septimiu Mărginean, la solicitarea noastră de clarificare a situației, după ce Curtea de Apel a dat o decizie definitivă în dosarul în care s-a pus în discuție legalitatea procedurii prin care a fost angajată în Primărie, în perioada fostului primar, Dan Iosif.
În 30 ianuarie 2025, Curtea de Apel Cluj a respins, definitiv, apelul făcut de Corina Suciu și a menținut decizia Tribunalului Cluj, din data de 25 aprilie 2024, prin care s-a constatat ”nulitatea concursului de recrutare organizat de Primăria Comunei Tritenii de Jos, jud. Cluj, în data de 29.06.2022-proba scrisă, pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie vacante de consilier juridic, clasa I, grad profesional asistent, la Compartimentul juridic, achiziţii publice, resurse umane, stare civilă, din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Tritenii de Jos, judeţul Cluj”. În aceste condiții, instanța a anulat și dispozițiile primarului din acea perioadă, cu privire la angajarea sa: ”Dispune anularea Dispoziţiei Primarului Comunei Tritenii de Jos, judeţul Cluj nr.143/28.07.2022 şi a Dispoziţiei Primarului Comunei Tritenii de Jos, judeţul Cluj nr.45/12.04.2023.”
- Citește și: Tribunalul Cluj a anulat un concurs de recrutare de la Primăria Tritenii de Jos! Consilierul juridic…
Ce spune actuala conducere a Primăriei?!
TurdaNews a solicitat azi un punct de vedere Primăriei Tritenii de Jos, având în vedere situația creată, iar primarul Septimiu Mărginean ne-a explicat cum stau lucrurile în această situație.
1. Care este situația consilierului juridic Corina Suciu, după ce s-au epuizat toate căile ordinare de atac și acesteia i s-au respins cererile?
În conformitate cu art. 517 alin. 1 lit. f), raportul de serviciu a doamnei Consilier Juridic a încetat de drept ca urmare a constatării nulităţii absolute a actului administrativ de numire în funcţia publică, deci aceasta a părăsit instituția din ziua imediat următoare a pronunțării hotărârii judecătorești.
2. Care este situația juridică a documentelor semnate de către consilierul juridic Corina Suciu, în această perioadă? Există vreo problemă în acest sens?!
Documentele instituției care conțin viza de legalitate pusă de consilierul juridic în cauza sunt, în principiu, legale și vor face obiectul unor verificări interne, de aceea nu ne putem pronunța momentan.
3. Ce se întâmplă cu salariile încasate de către consilierul juridic Corina Suciu, în perioada în care a fost angajată fără respectarea normelor legale?
Răspunderea patrimonială pentru sumele acordate necuvenit, precum și răspunderea disciplinară pentru angajarea ilegală a consilierului juridic vor face obiectul unor verificări interne, așa că vom parcurge demersurile legale pentru a le recupera, dacă legea impune.
4. Se îndreaptă instituția în regres în această cauză? Împotriva cui? Cine răspunde pentru angajarea consilierului juridic, fără respectarea cerințelor legale?
Vezi 3
5. De ce nu s-au luat măsuri la sesizarea ANFP? Cine trebuia să le ia?
În mod reprobabil, conducerea instituției, de la momentul sesizării ANFP, nu a considerat oportun luarea unor eventuale măsuri.
6. În condițiile în care angajările la Stat sunt blocate, ce măsuri ia UAT Tritenii de Jos pentru buna desfășurare a activității juridice?
În conformitate cu OUG 156/2024, angajările în instituțiile publice cum sunt Primăriile sunt permise pentru posturile unice vacante, iar postul de consilier juridic este un post unic vacant în cadrul UAT Tritenii de Jos. Luăm în considerare să organizăm un concurs pentru ocuparea acestui post, însă ne vom asigura că persoanele care au făcut parte din comisia de evaluare din momentul angajării doamnei consilier juridic să nu mai facă parte din nicio comisie de evaluare în cadrul unor asemenea concursuri.
7. În condițiile în care se încearcă tot mai multe restructurări la nivelul aparatului bugetar, mai există astfel de cazuri, angajări fără respectarea normelor de concurs, la nivelul Primăriei Tritenii de Jos?!
Din informațiile noastre, de la acest moment, asemenea angajări nu mai există, însă vom monitoriza cu atenție angajările viitoare.
”Pe lângă toate astea, ținem să amintim că la momentul angajării doamnei Consilier Juridic, UAT Tritenii de Jos avea o altă conducere, situația actuală fiind una moștenită din vechea administrație. De asemenea, ținem să subliniem că actuala conducere a UAT Tritenii de Jos, prin primar Septimiu Mărginean și viceprimar Aurel Ceclan, condamnă ferm asemenea practici ilegale în cadrul instituțiilor.
Angajările ilegale au fost mereu un impediment în buna funcționare a oricărei instituții, pot fi cauza oricărui progres în societate și țin departe adevărații profesioniști. Ne dorim să avem oameni care să înțeleagă și să respecte interesul public al unei societăți și care să nu fie dispuși să se compromită doar pentru obținerea unor foloase proprii.”, ne-a transmis primarul Septimiu Mărginean.
Neregulile, sesizate într-un raport al Curții de Conturi, din… februarie 2023! Nimeni n-a făcut nimic!
Neregulile privind angajarea ilegală a Corinei Suciu au fost scoase în evidență și într-un raport al Curții de Conturi, din februarie 2023. Deși în raport se menționa cât se poate de explicit că este vorba despre o angajare fără respectarea normelor legale, nimeni n-a făcut nimic pentru a îndrepta situația! Abia în ianuarie 2024, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a deschis un proces împotriva administrației locale din Tritenii de Jos, prin care s-a solicitat anularea procedurii de selectare a consilierului juridic și a dispozițiilor primarului Dan Iosif de angajare a fostului consilier juridic, Corina Suciu (care, așa ca amănunt, era colegă-asistentă la Spitalul Câmpia Turzii cu soția fostului primar, înainte de a ajunge consilier juridic al Primăriei!).
Concluziile Curții de Conturi:
”La concursul organizat de către UATC Tritenii de Jos s-a înscris un singur candidat al cărui dosar de concurs a fost admis de către comisia de examinare (anexa nr.19.4), deși potrivit documentelor prezentate, acesta nu îndeplinea condiția de vechime în specialitate de minim un an.
La înscrierea în concurs, candidatul a prezentat diplomă de licență și adeverință care atestă activitatea desfășurată de acesta în specialitate (anexa nr.19.6). Potrivit documentelor prezentate, în perioada 09.02.2018 – 04.05.2020, candidatul a avut funcția de consilier juridic, cu contract de muncă cu timp parțial 5 ore/săptămână.
Potrivit prevederilor art.424, alin. (4) din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, vechimea în specialitate se raportează la durata normală a timpului de muncă și este calculată prin raportare la fracțiunea de normă lucrată.
Astfel, la o normă de 5/ore pe săptămână în condițiile în care o normă întreagă este de 40 ore/săptămână ar fi fost necesară o durată de muncă de 8 ani pentru a constitui 1 an vechime în specialitate, pe când potrivit documentelor prezentate, candidatul avea o vechime în muncă cu timp parțial de aproximativ 2 ani și 2 luni.
Candidatul a fost singurul înscris la concurs, a susținut probele de concurs și a fost încadrat în muncă ca funcționar public pe postul de consilier juridic, clasa I, grad profesional asistent (anexa nr.19.7). Prin fișa postului (anexa nr.19.8) au fost stabilite sarcinile și atribuțiile acestuia. Angajatul s-a înscris la stagiul de pregătire profesională cu durata de 2 ani, potrivit prevederilor art.12 din Legea nr.514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic.
În concluzie, recrutarea personalului în funcția publi,că de consilier juridic, clasa I, grad profesional asistent, s-a desfășurat fără respectarea în totalitate a prevederilor legale în sensul admiterii candidaturii pentru o persoană care nu îndeplinea condițiile de vechime în specialitate de minim 1 an așa cum sunt prevăzute la art. art.424, alin. (4) din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, în condițiile în care aceasta a avut un contract individual de muncă pe o perioadă de 2 ani și 2 luni, cu timp parțial de 5 ore/săptămână.
Abaterea de la legalitate și regularitate s-a produs pe fondul funcționării defectuoase a sistemului de control intern managerial precum și din cauza neimplicării suficiente a comisiei de examinare în evaluarea documentelor depuse de candidat.”




Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.