Aproape 3.700 de unități de învățământ, dintr-un total de circa 7.100, și-au deschis luni porțile pentru un nou an școlar fără a avea autorizația obligatorie de securitate la incendiu.
Această situație durează deja de câțiva ani de zile și devine din ce în ce mai imposibil de explicat, având în vedere istoria recentă dramatică a României în care zeci de oameni au murit arși în unități fără autorizații.
Astfel, România educată îşi primeşte încă o dată copiii în şcoli nesigure, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Mii de școli, firme, sute de spitale și unități turistice din România nu au autorizație de securitate la incendiu!
Obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu este obligatorie pe anumite categorii de construcţii, iar desfăşurarea funcţionării fără acest document constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 50.000 de lei. Practic, o clădire poate funcţiona şi fără autorizaţie de securitate la incendiu, în acest scenariu fiind jumătate din unităţile de învăţământ din România, mii de firme, sute de spitale sau unităţi turistice.
„Situaţia clădirilor de la nivel naţional care funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu, conform evidenţelor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov, potrivit principalelor domenii de activitate se prezintă astfel: unităţi de comerţ – 2.353, unităţi de învăţământ – 3.678, unităţi sanitare – 511, unităţi de asistenţă socială – 672, unităţi de cultură – 239, unităţi de cult – 866, unităţi de turism – 1.574“, se arată într-un răspuns pentru ZF al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, numărul unităţilor de învătământ la finalul anului 2022 era de 7.072. Practic, mai bine de jumătate dintre ele funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu, situaţie neschimbată de ani de zile.
Care e situația în Turda și Câmpia Turzii?
Având în vedere această situație alarmantă a României, am fost curioși să aflăm câte astfel de insituții din Turda și Câmpia Turzii au sau nu autorizație de securitate la incendiu.
Pentru asta, am trimis o solicitare de informații către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, însă încă nu ne-a răspuns nimeni, deși solicitarea a fost trimisă în urmă cu patru zile. Prin urmare, concluzionăm că o astfel de informare nu este prioritară pentru autorități.
În același timp, din surse neoficiale, am înțeles că nici o școală din Turda sau Câmpia Turzii nu are această autorizație. Mai mult decât atât, se presupune că nicio clădire veche din zona noastră nu ar avea autorizația de securitate la incendiu. Conform legislației, clădirile construite înainte de anii ’90 nu ar avea nevoie de această autorizație.
Noi încă așteptăm răspunsul celor de la ISU Cluj, dacă îi va lăsa inima să ne răspundă pentru a știi unde ne trimitem copiii în fiecare zi și la ce pericol îi expunem.