Judeţul Cluj, inclus pe lista zonelor cu probleme din cauza prafului!

foto_042011_romania-poluare

Judeţul Cluj face parte dintre cele 15 zone din România, în care praful depăşeşte limitele normale impuse de UE. Este vorba de praful mai mic de 10 microni, care este produs atât „natural” (vulcani, furtuni, arderi de vegetaţie, aerosoli marini), cât şi din cauza activităţii umane (industrie, trafic, încălzirea locuinţelor).

Uniunea Europeană a atras atenţia că în cazul în care problema nu se rezolvă, România riscă amenzi usturătoare. Din cauza particulelor de praf, anual mor circa 200.000 de europeni, conform statisticilor. Asta pentru că particulele de praf la granulaţia indicată provoacă boli precum astmul, cancerul pulmonar, moartea timpurie sau boli cardiovasculare.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat o nouă videoconferinţă cu aleşii locali – prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene, primari – din cele 15 zone „roşii” (roşul este culoarea care indică depăşirea concentraţiilor admise de PM10). Însă, chiar dacă se vor impune măsuri draconice, este greu de crezut că situaţia poate fi drastic îmbunătăţită până la jumătatea anului.

Situaţia poluării cu PM10 în Uniunea Europeană

Depăşiri alte concentraţiilor zilnice de PM10 se consemnează în 286 din cele 915 arii de calitate a aerului de pe teritoriul UE (conform celei mai recente statistici publicate de Comisie, pentru anul 2008), însă, până în prezent, CE a declanşat procedura de infringement datorită acestui subiect doar împotriva Belgiei, Greciei şi României.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top