Joi, 29 iunie 2023, se sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în localitatea clujeană Berchieșu se desfășoară manifestarea tradițională „Joc de târgu’ cireșelor”.
Evenimentul, deja cu tradiție, este organizat de Primăria și Consiliul Local Frata, Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.
Programul evenimentului
Sărbătoarea va debuta la ora 10:00, cu Sfânta Liturghie săvârșită în biserica satului, după care alaiul, format din jucăuși, ceterași și ceilalți participanți, se va deplasa cu căruțele pe Valea Sângelui, până la monumentul eroilor, unde, de la ora 12:00, mai mulți preoți din satele din jur vor oficia o slujbă de pomenire a martirilor din timpul revoluției lui Avram Iancu.
Apoi, de la ora 13:30, va începe „jocu’ în mijlocu’ satului, în târgu’ Berchieșului”. Vor fi alături: Formația de jocuri tradiționale din Frata- cizăș Romulus Bucur, Grupul ,,Jijicanii” al Asociației ,,De la lume adunate și-napoi la lume date”- cizăș Daniel Rusu, nepotu’ lui Ștraifir din Frata și horitorul Traian Balcău din Ceanu Mare.
Istoricul sărbătorii
Pe vremuri, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în Berchieșu se adunau oameni din toate satele învecinate și făceau joc.
Fiecare grup din sat venea cu ceterașii lui și se formau câte șapte, opt jocuri. Jocul din fiecare sat era organizat de feciori, denumiți „cizăși”, care alegeau și „fata jocului”, adică pe cea mai jucăușă fată din satul respectiv. Ea trebuia să ofere mâncarea pentru ceterași și, totodată, trebuia să fie jucată în fiecare joc din târg.
La jocu’ de târgu’ cireșelor se cunoșteau tinerii în vederea căsătoriei, aici se plănuiau nunțile pentru anul care urmează și tot acum se „arvuneau” ceterașii.”
Se numește TÂRGUL BERCHESULUI sau TÂRGUL DE LA BERCHES. Nu știu a cui e scorneala cu cireșele. Și mersul pe nu știu ce vale. Aburi! ESTE TÂRGUL DE LA BERCHES. Din păcate tradițiile mor încet încet și își fac loc tot felul de ciudățenii și denumiri. Să păstrăm totuși cât mai putem originalitatea TÂRGULUI și să nu pierdem tradiția. Unde se ține jocul, acolo pe terenul sintetic făcut fără cap în mijlocul TÂRGULUI? CÂȚI BERCHESENI MAI MERG LA TARG? târgul cireșelor?