nello construct

ITP e obligatorie, dar nu pentru toată lumea! Cum o fi trecut de inspecția tehnică această mașină de poliție?

Cu toții știm că inspecția tehnică periodică (ITP) este obligatorie pentru toți șoferii, iar cei care refuză această inspecție și sunt prinși la volan în trafic, pot fi sancționați destul de usturător.

Una dintre cele mai importante condiții pentru a trece de ITP este calitatea pneurilor. Un clujean a observat în trafic o mașină de poliție care nu pare să îndeplinească această condiție.

„Aceste imagini arată din păcate starea precară de echipare a autospecialelor MAI la Cluj”, a remarcat un șofer clujean.

Având în vedere imaginile, ne putem da seama ușor că este aproape imposibil să treci de verificare cu astfel de pneuri, însă în cazul mașinilor de poliție se pare că nu este atât de imposibil.

Bineînțeles, există posibilitatea ca autoturismul să fi avut cauciucuri bune la realizarea ITP -ului, iar aceasta sa fie roata de rezervă.

Ce spune legislația?

În legislația rutieră este reglementată în mod expres necesitatea ca anvelopele în uz să aibă o adâncime a canelurilor pe banda de rulare de minim 1,6 mm. În caz contrar, sancțiunea înseamnă amendă contravențională de până la 725 lei și ridicarea certificatului de înmatriculare. Rațiunea acestei măsuri rezidă în faptul că un pneu uzat excesiv nu mai poate asigura frânarea eficientă și deplasarea în siguranță, crescând exponențial inclusiv riscul de explozie – mai ales în cazul cauciucurilor de vară.

O metodă foarte simplă și rapidă de a verifica dacă adâncimea benzii de rulare este încă satisfăcătoare este de a verifica martorii de uzură – acele nervuri perpendiculare inserate în interiorul canelurilor de pe banda de rulare. Aceste nervuri au o culoare diferită de cea a cauciucului, tocmai pentru a deveni vizibile atunci când adâncimea coboară sub 3 mm.

11.jpg

sursă/foto: stiridecluj.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

1 Comentariu
Cele mai votate
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: