ITM Cluj: 28 de societăți comeciale controlate de inspectori. Au fost aplicate 15 avertismente

itm

În perioada 22.06.2021-26.07.2021 ITM Cluj a efectuat controale la un număr de 28 de societăți comerciale pentru a verifica dacă angajatorii respectă prevederile OG 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi ridicate extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

La societățile controlate au fost constatate un număr de 16 deficiențe , pentru care s-au aplicat 15 avertismente și o amendă în valoare de 4000 lei, deoarece  angajatorul nu a asigurat lucrătorilor măsurile de protecție conform OG 99/2000.

Celelalte deficiențe constatate au fost:  neasigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă-ventilație insufucientă; în planul de prevenire și protecție nu erau stabilite  măsurile de protecție ale lucrătorilor în perioadele cu temperaturi ridicate extreme; neasigurarea spațiilor cu microclimat corespunzător, unde lucrătorii să-și efectueze pauzele.

Vă reamintim faptul că:

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă şi menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:

  • reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
  • asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
  • alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri    umbrite, cu curenţi de aer;
  • asigurarea apei minerale adecvate , cate 2-4 litri/persoană/schimb;
  • asigurarea echipamentului individual de protecţie;
  • asigurarea de duşuri.

În situaţia în care temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin doua zile consecutiv, şi măsurile minimale nu pot fi aplicate, se vor lua următoarele măsuri:

  1. a) reducerea duratei zilei de lucru;
  2. b) eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru :pâna la ora 11.00 şi după ora 17.00 ;
  3. c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Chiar dacă nu se ating temperaturi ridicate extreme, suplimentar tematicii de control propuse, inspectorii de muncă ai ITM Cluj efectuează sistematic și controale de prevenție pentru a vedea modul în care societățile respectă prevederile legale referitor la asigurarea condițiilor de muncă în perioadele caniculare. Măsurile impuse de lege angajatorilor în perioadele de temperaturi extreme ridicate trebuie să fie cuprinse în planurile de prevenire și protecție ale societăților.

Având în vedere faptul că cei mai afectați de caniculă  sunt muncitorii în aer liber :lucrătorii din construcții, vânzătorii stradali, comercianții din târguri și piețe, lucrătorii la firmele de salubritate, canalizare, recomandăm angajatorilor acestora și nu numai să îşi organizeze activitatea economică astfel încat să fie evitate perioadele de temperaturi ridicate extreme, fără a pierde din vedere faptul că, în cazul nerespectării legii, sunt pasibili de amenzi  de la 1500 lei la 2500 lei

Daniel-Octavian Păcurariu – Inspector Şef

Corina Gavriluţ – Purtător de cuvânt

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top