Istoria gazelor naturale subiect de simpozion la Turda

foto_082015_simpozion

Simpozionul „Istoria gazelor naturale la Turda” a fost un eveniment organizat pentru a marca istoria de peste 100 de ani a gazelor naturale la Turda, în cadrul ‪Zilelor Municipiului Turda 2015, ediția a XV-a .

Activitatea s-a desfășurat în sala mare a primăriei, avându-i ca invitați pe primarul Tudor Ștefănie, prof. Valentin Vișinescu, prof.univ.dr, Călin Felezeu. Din partea Societății Romgaz a participat și doamna Angela Păucean, muzeograf la Muzeul Gazelor, care a prezentat lucrarea „100 de ani de transport gaze naturale, de la Sărmășel la Turda”. Tot în cadrul evenimentului a fost proiectat documentarul „Istoria gazului metan în România anilor 1909-1948”.

Turda a fost primul oraș din Europa alimentat și iluminat cu gaze naturale, în anul 1917. În 13 mai 1912, Prefectura Județului Turda este prima din România și a doua în lume după Titusville, SUA, care a concesionat gaze naturale pentru consum în industrie, gospodăriile populației și iluminat!

La 3 septembrie 1914 a avut loc punerea în funcțiune a conductei de gaze naturale dintre Sărmășel și Turda. Conducta avea o lungime de 55 km.

În anul 1917, primul iluminat public din România cu gaze naturale, a fost pus în funcțiune la Turda.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top