Ioan Vasinca: “Ne dorim să ducem la îndeplinire toate promisiunile făcute pentru Câmpia Turzii!”

nello construct

Primarul din Câmpia Turzii, Ioan Vasinca, e un om ca oricare om, tipic ardelean. Nu vorbeşte mult, le cugetă bine, iar atunci când vorbeşte o face într-un mod deloc politicianist. Este franc. Şi ca orice om, are şi vise. Care sunt visele primarului Ioan Vasinca la început de an 2009, puteţi afla din interviul următor.

 

Viorel Crişan: Privind puţin în urmă cum am putea cataloga anul 2008 pentru municipiul Câmpia Turzii?

Ioan Vasinca: Pot să afirm cu mândrie că în ciuda unui an cu un calendar electoral bogat, 2008 a fost unul bun pentru Câmpia Turzii. Nici alegerile locale şi nici cele parlamentare nu ne-au luat atenţia de la problemele oraşului. Ne-am îndeplinit obiectivele pe care le-am trasat la începutul anului în bugetul de venituri şi cheltuieli. Nu 100%, pentru că asta ar însemna că nu ne-am propus suficient, dar ne-am apropiat de acest procent. Să nu uităm că în acest an s-a pus cu adevărat pe picioare Compania de Apă “Arieş”, am înfiinţat noua societate de salubritate şi am avut probleme cu asigurarea agentului termic la unele instituţii care ne aparţin. Nu ne-am plâns la vremea respectivă, asta nu pentru că a fost uşor, ci pentru a nu da impresia că va avea populaţia de suferit. Am rezolvat pe rând fiecare problemă. S-au făcut multe lucruri, asta binenţeles în limita bugetului de care am dispus, pentru că am mai spus-o, alte fonduri ne-au cam ocolit. Mă bucur că tot în 2008 am obţinut finanţare pentru Eco Câmpia Turzii, un program mai mult decât util pentru oraş. În rest, las la aprecierea cetăţenilor şi a voastră să ne spuneţi dacă am avut rezultate bune.

 

Viorel Crişan: La început de an ne gândim deja la bugetul local. Se lucrează în aceste zile la conturarea acestuia?

Ioan Vasinca: Ne aşteaptă un an greu. Ne-am dat seama de asta încă din ultimele două luni din 2008, când nici persoanele fizice şi nici cele juridice nu au mai răspuns aşa cum ne-am fi dorit noi în ceea ce priveşte achitarea taxelor şi impozitelor. Binenţeles că am început deja să pregătim bugetul pentru dezbaterea lui cu populaţia şi în special cu forul legislativ local. Vrem ca la început de an să reuşim să achităm datoriile pe care le mai avem faţă de societatea de salubritate şi cea de întreţinere şi reparaţii drumuri. Aşteptăm şi datele de la Consiliul Judeţean cu privire la sumele care urmează a ne fi direcţionate pentru acest an. Apoi, în câteva zile vom fi capabili să venim, chiar într-o şedinţă extraordinară în faţa Consiliului Local cu proiectul finalizat.

 

Viorel Crişan: De la an la an aţi ţinut ca suma alocată pentru reparaţii şi întreţinere străzi să fie mai mare. Va fi la fel şi în acest an?

Ioan Vasinca: Am eu un vis frumos, care cred că se va realiza. Cred că putem fi primul oraş cu toate arterele de circulaţie asfaltate. E şi o promisiune din campania electorală, nu doar a noastră, a celor din PD-L, ci şi a celorlalte formaţiuni politice. La început de an vreau o inventariere a priorităţilor, pentru a interveni acolo unde sunt probleme mari şi binenţeles că avem creionat un plan de acţiune pe întregul an. Pentru asta vom avea nevoie de o sumă importantă la acest capitol şi sunt convins că ea va fi suplimentată şi de la Consiliul Judeţean, pentru că spre deosebire de mandatul trecut, în a doua jumătate a lui 2008 am avut un sprijin consistent şi de acolo.

 

Viorel Crişan: Ce alte capitole se vor bucura de sume importante? Vă întrebăm pentru a afla care sunt priorităţile pentru 2009…

Ioan Vasinca: Trebuie să ne gândim foarte bine la fiecare sumă de care dispunem. În primul rând suntem obligaţi să asigurăm cofinanţările la proiectele în care ne-am angajat. Unul dintre ele este chiar Eco Câmpia Turzii. În acest an este prevăzută finalizarea acestuia. S-au primit 700.000 euro, iar contribuţia noastră mai este de 8 miliarde de lei vechi. Ne vom axa toată atenţia pe lucrări ample de infrastructură. În acest an demarăm proiectul pentru modernizarea reţelelor de apă şi canalizare. Deja am avut discuţii şi le vom continua cu toţi factorii implicaţi pentru ca aceste intervenţii să nu provoace mari neplăceri celor din Câmpia Turzii. Cu ceea ce se va face în cadrul acestui proiect vom putea spune că în Câmpia Turzii problemele de canal şi alimentare cu apă aproape vor dispărea. În mare parte de aceste lucrări va depinde şi programul nostru de modernizare străzi. După ce vor fi efectuate lucrările pentru apă-canal vom demara şi asfaltările străzilor şi trotuarelor respective.

Un alt obiectiv important pentru noi este iluminatul public. Va trebui să facem şi în acest caz o licitaţie pentru a găsi o firmă serioasă care să se ocupe atât de întreţinerea, cât şi de modernizarea sistemului de care dispunem. Punctele de distribuţie necesită modernizări rapide, astfel încât pentru o intervenţie să nu fie deranjată populaţia dintr-un întreg cartier sau chiar mai mult.

Avem foarte multe proiecte pregătite. Şi pentru că ştiu că o să mă întrebaţi vă spun că printre acestea se numără şi unul legat de Parcul Mare al oraşului. Avem un proiect de mai mulţi ani, dar acum o firmă lucrează la actualizarea lui. Revin din nou la bani şi sper că vom avea susţinere pentru că un astfel de obiectiv nu poate fi atacat doar din bugetul local. Voi apela la Consiliul Local pentru a scoate la licitaţie pentru concesionare unele suprafeţe din Parcul Mare.

 

Viorel Crişan: Să nu ne trezim cu alte construcţii într-un loc pe care îl dorim zonă de agreement…

Ioan Vasinca: Vom stabili prin contract clauze precise, astfel că nu se va putea concesiona pentru altfel de activităţi decât cele impuse de proiect. Noi vrem acolo o zonă de agrement cu terenuri de sport, chiar o sală de sport sau bazin dacă totul va decurge bine şi vom avea finanţare. Pentru toate astea va fi nevoie şi de puncte de alimentaţie publică, de asta vorbeam despre concesionări.

Am făcut un plan pentru a depista locuri unde am putea amenaja parcări. Ca fiecare municipiu avem şi noi probleme la acest capitol şi am venit cu o idee nouă la nivel local. În multe zone de blocuri vom amenaja parcări înierbate, pe care le vom da spre închiriere celor interesaţi.

Îmi doresc foarte mult să câştigăm la capitolul spaţii verzi. Mă refer din nou la spaţiile dintre blocuri. Le vom îngriji pe cele pe care le avem şi vom încerca să facem şi altele. Poate vom crea şi neplăceri celor care mai au grădini de zarzavat în jurul blocurilor, dar aceste locuri trebuie să arate cu adevărat bine. Am văzut în unele locuri grădini foarte aspectuoase, întreţinute de locatari, dar altele lasă de dorit.

 

Viorel Crişan: Se pun bazele unei noi companii la nivelul Comunităţii Urbane „Arieş” şi mă refer aici la cea pentru salubritate. În cât timp credeţi că va deveni funcţională?

Ioan Vasinca: Este un alt vis mai vechi al nostru. Suntem pe punctul de a finaliza actele pentru înfiinţarea unei companii de salubritate. De la ea ne dorim să rezolve problemele legate de curăţenie. Vrem o societate care să poată oferi servicii de înaltă calitate, cu utilaje performante pentru a ne putea încadra în normele şi cerinţele europene. În cel mai scurt timp o să auziţi mai multe despre noua companie de salubritate care va deservi Comunitatea Urbană “Arieş”.

 

Viorel Crişan: Există reacţii vehemente vizavi de hotărârea Consiliului Local de a instala la intrările în oraş plăcuţe în limba maghiară. Ce le spuneţi celor care contestă această decizie?

Ioan Vasinca: Este o hotărâre a Consiliului Local, care este lege pentru localitatea noastră. Hotărârea a fost luată la iniţiativa consilierilor de etnie maghiară din Consiliul Local şi inclusiv eu am fost deacord cu ea. Trebuie să lăsăm deoparte orice orgolii şi să gândim altfel. Suntem înfrăţiţi cu mai multe oraşe maghiare şi nu văd care este problema. La intrarea în oraş vor fi trecute toate aceste oraşe cu care avem semnate contracte de colaborare. Dacă ar fi traducerea şi în limba turcă sau poloneză am fi trecut şi Câmpia Turzii în aceste limbi. Sunt doar nişte orgolii, care repet, trebuie lăsate deoparte.

 

Viorel Crişan: În final v-aş ruga să transmiteţi un mesaj locuitorilor din Câmpia Turzii la început de an…

Ioan Vasinca: Le doresc un an bun şi îi asigur că vom fi şi în acest an în slujba lor!

 

Viorel Crişan: Vă mulţumim!

OFERTĂ SPECIALĂ: Comandă de pe quickmobile.ro (telefoane mobile, tablete, accesorii și gadgeturi), iar la prețul special se mai adaugă o reducere de 3%, folosind Codul QUICK818. Codul se folosește în coșul de cumpărături înainte de finalizarea comenzii.
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 46 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole:

Ne urmăresc pe rețele sociale: