Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Duminica Paștelui reprezintă apogeul Săptămânii Patimilor.
În acest an, Paștele Catolic a fost sărbătorit la o dată diferită față de Paștele Ortodox, Biserica Catolică ghidându-se după Calendarul Gregorian, iar Biserica Ortodoxă după Calendarul Iulian.
Paștele Catolic a fost sărbătorit la data de 31 Martie, pe când Paștele Ortodox se sărbătorește astăzi, 5 Mai.
Citește și: 31 Martie – Paștele Catolic. Cum sărbătoresc catolicii Învierea Domnului?
Duminica Floriilor a marcat intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, întâmpinat de mulțime cu flori, ramuri de măslin și finic și aclamat ca Împărat.
După câteva zile de la Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, Iisus a fost judecat și răstignit, în Vinerea Mare, a murit pe cruce și a fost pus în mormânt. La trei zile de la moartea Sa, Mântuitorul învie din morți.
Toate aceste evenimente au avut loc în Săptămâna Patimilor, săptămână care precedă Învierea Domnului.
Se consideră că Sărbătoarea Paștelui este mai importantă decât Crăciunul, Mântuitorul Iisus Hristos înfăptuind cea mai mare minune a Sa.
Lumina Învierii de la Sfântul Mormânt din Ierusalim se aprinde numai pentru Paștele Ortodox.
Tradiții românești de Paștele Ortodox
- Vopsirea ouălor – de regulă, acestea se vopsesc în Joia Mare.
La început, se folosea doar culoarea roșie, semnificând sângele Mântuitorului, însă, în prezent, se folosesc și alte culori pentru vopsitul ouălor.
- În prima zi de Paște, creștinii ciocnesc ouă rostind:
„- Hristos a Înviat!”
„- Adevărat a Înviat!”
- Creștinii servesc masa de Paște în familie. Se ciocnesc ouă și se servesc preparate tradiționale, printre care: drob, pască, cozonac, friptură, ș.a.
- Potrivit tradiției, în noaptea dintre Sâmbăta Mare și ziua de Paște, credincioșii se trezesc la miezul nopții și pornesc către biserică, purtând cu ei câte o lumânare.
- După slujba Învierii, oamenii se întorc acasă cu lumânările aprinse, simbolizând Lumina Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
- Lumânarea aprinsă în noaptea Învierii va fi păstrată, pentru a putea fi aprinsă pe parcursul anului, în caz de boală sau calamități naturale.
Învierea Domnului este cea mai solemnă sărbătoare a creștinătății, aducând omenirii speranța mântuirii, prin cel mai mare sacrificiu făcut de Mântuitorul Iisus Hristos.
Sursă foto: doxologia.ro
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.