Au trecut aproape 18 luni de când USL a preluat guvernarea României. Ce obiective enunțate în campania electorală a atins alianța politică pe care o reprezentați?
Consolidare macroeconomică, reparații sociale, reluarea creșterii economice, oprirea jafului din banii publici, stabilitate economică și politică, deblocarea fondurilor europene, relansarea luptei anti-evaziune fac parte din cadrul general a guvernării USL.
Concret, guvernul Ponta a reîntregit salariile și aproape că a finalizat returnarea către pensionari a banilor reținuți ilegal de PDL la plata CASS. Ne-am ținut de cuvânt și am crescut salariul minim pe economie la 800 de lei, am deblocat subvențiile pentru agricultori, reintrodus ajutoarele pentru insoțitorii persoanelor cu handicap, redeschis zeci de spitale dintre cele închise de guvernul PDL și am extins SMURD-ul.
În 2013 au fost indexate pensiile pentru prima dată în ultimii ani, am ieșit din procedura de deficit excesiv, am redus datoria publică și foarte important, nu au existat creșteri de taxe sau impozite, nu au apărut noi taxe pentru populație.
De asemenea persoanele și familiile cu venituri reduse au intrat în atenția cabinetului Ponta, acestea vor primi ajutoare cuprinse între 48 lei și 240 lei pentru încălzirea cu energie electrică, în vreme ce cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale va fi majorat pentru a acoperi creșterea cu 6 % a prețului la gazele naturale. O promisiune respectată este reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% și asta se vede deja la raft.
În perioada când erați în opozție ați acuzat guvernul PDL de incompetență în privința ratei scăzute de absorție afondurilor europene. În ce stadiu se află acest domeniu sub guvernarea USL?
Guvernul Ponta a reușit creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, într-un singur an deblocând programele blocate în timpul guvernărilor PDL și în același timp a triplat gradul de absorbție al fondurilor europene, de la 7,5% la peste 20%, iar toate acestea având principalele programe europene blocate mai mult de jumătate din această perioadă.
Prin aceste rezultate cred că am demonstrat competență în domeniul fondurilor europene, spre deosebire de predecesorii noștri, care la televizor sunt experți, dar la guvernare au fost un dezastru!
Actuala opoziție a declarat în mai multe rânduri că ați abandonat marile proiecte de infrastructură din Transilvania…
Sunt sigur că discursul demagogic fără conținut nu mai păcălește pe nimeni! Realitatea arată astfel: Guvernul USL a alocat 188 de milioane de lei din bugetul național, Autostrăzii Transilvania, pentru acoperirea datoriilor din perioada cabinetului Boc, iar construcţia autostrăzii Sebeş-Turda, o prioritate a guvernului României, cu o lungime de 70,2 kilometri va fi legată de coridorul IV paneuropean. Pentru cabinetul Ponta autostrada Sebeş-Turda este un obiectiv național, extrem de important.
De asemenea este bine de amintit că autostrada Deva – Orăştie (33 km) a fost inaugurată iar până la sfârșitul anului viitor sperăm ca autostrada Arad-Sibiu să fie integral funcțională.
Județul Cluj. Investiții, planuri de viitor ?
Ne-am axat pe câteva proiecte extrem de importante pentru dezvoltarea județului Cluj. Investiția de la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca (pista de 2.100 m) este una de interes regional, un obiectiv strategic, o prioritate 0 care va fi finalizată cât de curând!
Spitalul Regional de Urgență este o altă prioritate pentru guvernul USL, constituirea la Cluj a primului Cluster Agricol din România, prin acesta dorind să aducem la aceeași masă reprezentanți ai producătorilor agricoli clujeni, ai procesatorilor și ai marilor companii de retail. Reabilitarea drumurilor județene, extinderea si reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată din județul Cluj sunt alte investiții finalizate în această perioadă. Dorim să facem funcţionale și sistemele de irigaţii din zona Turda – Câmpia Turzii, o soluție optimă pentru revigorarea terenurilor din acest areal.
Rezolvarea problemei gunoaielor a fost abordată prin demararea unui proiect cu finanţare europeană pentru construirea unui depozit ecologic de deşeuri pe raza comunei Feleac de lângă Cluj-Napoca. Construirea abatorului de la Iclod, proiect necesar fermierilor din județul Cluj și construcția centrului de colectare a legumelor și fructelor din Câmpia Turzii sunt alte obiective în curs de derulare. Ministerul Mediului a alocat de curând și un milion de lei pentru continuarea amenajării grădinei zoologice de la Turda.
De asemenea ne bucurăm să precizăm că la Câmpia Turzii, în curând, va fi inaugurată o investiție privată de 16.000.000 euro care va genera aproximativ 60 de locuri muncă, în stadiu de pregatire fiind și o investiție privată de 7.000.000 euro care va crea alte 200 locuri muncă iar altă, finalizată, în valoare de 5.000.000 de euro va aduce circa 15 locuri de muncă pentru Câmpia Turzii.