m install
nello construct

Interviu cu Ciprian Rigman, candidatul USR la Primăria Turda: ”Dacă ar fi să caracterizez într-un cuvânt cum se ocupă Primăria de infrastructura orașului, acela ar fi cârpeală, lucru de mântuială”

floris

Domnule Ciprian Rigman, sunteți născut și ați crescut în Turda. Cum a influențat acest lucru cariera dumneavoastră și decizia de a candida la primărie?

Mi-am trăit copilăria în Turda, pe strada Lotus, în cartierul Micro 3, unde locuiam cu părinții, dar și pe strada Potaissa, în Turda Nouă, cartierul orașului dinspre Cluj-Napoca, la bunicii din partea tatălui. Sunt, în egală măsură, un produs al mai multor trăiri și vibrații ale orașului. Vacanțele la bunici au rămas puternic întipărite în memoria mea, mai cu seamă verile pe care le petreceam în grupuri mari de puști, veseli și boemi, prin zona castrului roman și a viilor și livezilor din proximitatea Turzii. Mai caut și acum în minte gălăgia veselă a tinerilor entuziaști, emoția meciurilor de fotbal între străzi sau farmecul discuției la înseratul zilelor de vară. Le caut în minte, pentru că le întâlnesc tot mai rar astăzi.

Bunicul meu din partea tatălui a fost o sursă de inspirație majoră. A fost un mecanic auto excepțional, dar și un veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial. Poveștile sale despre rezistența și curajul în fața adversităților m-au marcat profund și m-au învățat importanța rezilienței și a serviciului pentru comunitate. Aceste lecții de viață m-au ghidat în cariera mea și în decizia de a mă implica în serviciul public și, acum, să aspir la conducerea lui, pentru a aduce o schimbare pozitivă.

Ce v-a inspirat să deveniți profesor de istorie și cum vă influențează această profesie în activitatea politică?

Copilăria petrecută explorând zone istorice precum castrul roman a fost un teren fertil pentru dragostea mea față de istorie și patrimoniu.

Am fost inspirat de profesorii mei excepționali și de lecturile istorice. Toată copilăria am citit legende istorice pentru a înțelege mai bine nu doar cum s-au petrecut evenimentele ci mai ales cum au modelat vechii voievozi destinul comunităților. Ei au fost, și îmi place să cred că mai sunt, puternice și autentice simboluri și modele identitare pentru destinul unor comunități. Înțelegerea trecutului ne ajută să construim un viitor mai bun. Ca profesor, am dorit să aprind scânteia curiozității în tineri, iar acum, în politică, aplic aceleași principii – înțelegerea și respectul față de trecut, pentru a modela un viitor mai bun pentru Turda.

Ca cetățean al Turzii și cunoscător al istoriei sale, cum evaluați actuala administrație a orașului sub conducerea PNL?

Din păcate, administrația actuală nu a reușit să valorifice potențialul orașului nostru. Turda, cu un trecut bogat și o poziție geografică avantajoasă, este acum un oraș neglijat, cu proiecte de dezvoltare slab gestionate, o lipsă de transparență care-i revoltă pe cetățeni și cu bătaie de joc față de banul public. Primăria uită mereu că banii vin din munca turdenilor, nu le pică lor din cer în buget. Lipsa unei viziuni pe termen lung și a respectului pentru cetățeni se reflectă în calitatea scăzută a serviciilor publice și a infrastructurii.

Puteți oferi exemple concrete ale modului în care administrația actuală a gestionat necorespunzător orașul?

Un exemplu flagrant este modul în care se abordează proiectele de infrastructură. Avem străzi neterminate, chiar și neasfaltate și lucrări de slabă calitate, situație care se tot repetă. Dacă ar fi să caracterizez într-un cuvânt cum se ocupă Primăria de infrastructura orașului, acela ar fi cârpeală, lucru de mântuială.

Instituțiile publice sunt ineficiente și indolente și nu pare să le pese prea mult de cetățean. Actualul Primar a cultivat în instituții și în întreg orașul o atitudine după chipul și asemănarea lui: unii comandă și ceilalți trebuie să tacă și să execute. Angajații din instituții și cetățenii orașului sunt tratați cu superioritate, iar managementul este bazat pe stăpânire, nu pe colaborare și respect.

Mă gândesc la marii primari ai Turzii, cum este Dr. Iuliu Gențiu care a construit lucruri ce durează până azi. Ce lăsăm noi generațiilor care vin? Îmi este teamă să răspund azi la această întrebare, pentru că răspunsul ar fi mai nimic. Dacă noi construim azi lucruri care să dureze cu dragoste pentru oameni, oraș și cu respect față de istorie, ne bucurăm și noi de ele și se vor bucura și urmașii noștri.

Care credeți că ar trebui să fie prioritățile administrației locale pentru a îmbunătăți situația actuală?

Primul pas este restaurarea încrederii cetățenilor în administrație prin transparență, responsabilitate și respect. Apoi, trebuie pus accentul pe creșterea calității infrastructurii și serviciilor publice, cu un focus pe educație, sănătate și sprijinirea afacerilor locale. Turismul, date fiind patrimoniul istoric al Turzii și obiectivele turistice care o înconjoară, trebuie să fie o prioritate, iar pentru asta avem nevoie de o strategie integrată de dezvoltare urbană și economică.

Care sunt planurile dumneavoastră principale pentru dezvoltarea orașului Turda, dacă veți fi ales primar?

Viziunea mea este de a transforma Turda într-un oraș modern și prosper, care valorifică patrimoniul său istoric într-un mod contemporan. Prioritățile mele includ revitalizarea infrastructurii urbane, promovarea turismului prin punerea în valoare a locurilor istorice și naturale, și sprijinirea afacerilor locale. De asemenea, doresc să îmbunătățesc calitatea educației și a serviciilor de sănătate, creând un mediu propice pentru toți cetățenii. Planul meu include o revizuire și modernizare a infrastructurii existente, cu un accent pe calitate și durabilitate. Vreau să implementez soluții tehnologice moderne pentru a îmbunătăți serviciile publice și a le face mai accesibile cetățenilor. Este esențial să avem instituții publice transparente, eficiente și orientate spre nevoile comunității. Turda are un potențial turistic enorm, datorită patrimoniului său istoric și natural. Voi lucra pentru a atrage investiții și pentru a promova Turda ca destinație turistică. Primarul este și un ambasador al orașului care reprezintă orașul în fața investitorilor și turiștilor. Mă uit la munca extraordinară pe care o fac primarii noștri din Brașov și Timișoara. De asemenea, voi sprijini antreprenoriatul local și voi crea un mediu favorabil pentru afaceri, pentru a stimula creșterea economică și a oferi locuri de muncă pentru cetățeni.

Ce mesaj doriți să transmiteți cetățenilor din Turda?

Mesajul meu pentru cetățenii din Turda este unul de speranță și angajament. Cred cu tărie că împreună putem transforma Turda într-un oraș vibrant, modern și respectuos față de oameni și mediu. Îi îndemn pe cetățenii Turzii să își facă vocea auzită, să își asume responsabilitatea schimbării pe care o doresc în orașul lor mergând la vot și implicându-se activ în viața publică a orașului, pentru că doar împreună – administație și cetățeni – putem transforma Turda într-un oraș în care îți place să trăiești și poți avea viața pe care o dorești!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 54 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: