Un sortiment de înghețată a fost retrasă din mai multe lanțuri de magazine alimentare, după ce ANSVSA a descoperit că aceasta avea în compoziție oxid de etilenă de 1970 de ori mai mult decât limita!
”De 1970 de ori a fost depașită limita detectabilă a oxidului de etilenă (0,01mg/kg) din înghețata Haagen Dazs cu extract de vanilie!!!
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ne-a comunicat faptul că oxidul de etilenă din înghețata Haagen Dazs cu extract de vanilie din loturile retrase de la comercializare în urmă cu 3 săptămâni din cele 1906 magazine a avut valori cuprinse între 1,7 mg/kg și 19,7 mg/kg.
Astfel, situația magazinelor din care s-au retras cantități neprecizate de înghețată Haagen Dazs Plain Vanila, la pahar de 460 ml, se prezintă astfel: Mega Image retrageri de la comercializare din 1323 de magazine, Carrefour retrageri de la comercializare din 224 de magazine, Kaufland retrageri de la comercializare din 154 de magazine, Profi retrageri de la comercializare din 139 de magazine, Auchan retrageri de la comercializare din 34 de magazine, Selgros retrageri de la comercializare din 22 de magazine și Cora retrageri de la comercializare din 10 magazine.”, a anunțat Asociația Pro Consumatori, într-un mesaj pe Facebook.
Oxidul de etilenă este clasificat de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency – ECHA) ca mutagen (produce modificări în structura genetică), cancerigen (cauzează limfom, leucemie, cancer de stomac și cancer de sân) și toxic pentru funcția de reproducere.
”Contaminarea produselor alimentare cu oxid de etilena constituie un risc grav pentru sanatatea umana avand in vedere cele mentionate mai sus, respectiv clasificarea oxidului de etilena ca substanta mutagena, cancerigena si toxica si faptul ca nu este definit nivelul sigur de expunere a consumatorilor la aceasta substanta.
Prin urmare pentru a proteja sanatatea umana in cazul determinării oxidului de etilenă într-un produs – materie prima la un nivel peste LOQ, luând în considerare şi incertitudinea de măsurare a metodei analitice, produsul este considerat neconform cu legislația UE, nu poate fi introdus pe piață și nu este permis să fie utilizat ca ingredient pentru producția de alimente și furaje. Prezenţa oxidului de etilena in aceste produse trebuie raportată fără întârziere în RASFF.
În cazul în care produsul contaminat a fost utilizat pentru producția de alimente sau furaje, alimentele sau furajele trebuie urmărite pe trasabilitate și nu pot fi introduse pe piață sau în cazul în care sunt deja introduse pe piață, trebuie retrase de la comercializare și rechemate de la consumatori. (art 20 al R CE 396/2005).”, a avertizat Mihai Ponea, fost vicepreședinte ANSVSA, în prezent director la DSVSA Vaslui.