Informația publicată de TurdaNews, privind cererea de insolvență a societății ACSA SA, discutată în Consiliul Local Turda!

Screenshot 2021-08-24 at 15.19

Subiectul privind cererea de insolvență a firmei ACSA SA Câmpia Turzii, care derulează mai multe lucrări de asfaltare/modernizare de drumuri în municipiul Turda, a fost discutat și în plenul ședinței Consiliului Local Turda de azi, după ce informația a fost publicată duminică seara pe siteul TurdaNews.

Citește și:

S-a cerut insolvența ACSA SA, compania care lucrează la modernizarea străzii 22 Decembrie 1989 din Turda!

Dialogul din Consiliul Local Turda (video AICI):

Andrei Suciu (consilier USR PLUS Turda): ”Având în vedere că este a doua rectificare bugetară în care scădem bani de la străzi, aș avea o întrebare pentru domnul Matei. Sunt convins că aparatul din executiv a aflat deja de dosarul 3402/117/2021, din 18 august, privind cererea de intrare în insolvență a SC ACSA SA, firma care execută lucrările de pe 22 Decembrie. Cum afectează acest dosar lucrările de pe 22 Decembrie și ce intenționează să facă Primăria în perioada următoare? Ce plăți se vor mai face către această firmă și când? Întrebarea este pentru domnul Matei. Îl rog să-mi răspundă direct și solicit ca răspunsul să fie consemnat în procesul verbal al ședinței. Bănuiesc că înregistrarea video funcționează.

De asemenea, solicit să ni se prezinte de urgență o situație a plăților efectuate către ACSA în perioada 2016-2021. După cum știm noi, prin atribuiri prin procedură simplificată către această firmă, are contracte în valoare de aproximativ 75 de milioane de lei, cred că în 2019. Am o întrebare: ce se va întâmpla cu proiectul pe fonduri europene dacă această societate intră în faliment sau în insolvență? Concret, ce va face Primăria în acest caz?”.

Cristian Matei (primar Municipiul Turda): ”O să încerc să vă răspund, cu toate că informația este de ultimă oră, adică de ieri, și din păcate suntem tributari anumitor informații care de multe ori nu le putem verifica și poate că nici organismele de presă nu au capacitatea să verifice atât de repede o astfel de informație, cum ar fi trecerea în insolvență a unei companii de mărimea firmei ACSA. Sigur că, în calitate de primar și de beneficiar, ca Municipiul Turda, al lucrărilor pe care le execută compania ACSA, după citirea a câteva rânduri de pe organismul de presă, unde a apărut prima dată ieri dimineață, am luat legătura cu antreprenorul, ca să vedem despre ce este vorba, fiindcă noi nu aveam la cunoștință de așa ceva.

Discuția a fost simplă, chiar hilară, în sensul că mi s-a spus că într-adevăr a existat un proces pe rol între compania ACSA și acea firmă din Oșorhei, dacă nu mă înșel, proces care în final a fost câștigat de firma ACSA și chiar îmi spuneau că dacă ar fi să ceară cineva cuiva insolvența, ar fi trebuit ca firma ACSA să ceară firmei care a pierdut procesul. Deci, informația pe care am primit-o de la antreprenor este total invers cu informația care a apărut pe presă. Asta este ceea ce știu în acest moment și asigurările din partea companiei ACSA că nu este nicio problemă. Ce mi-au promis: că vor verifica de unde a parvenit informația organismelor de presă, în forma în care a fost prezentată. În continuare, nu se pune problema să ne gândim ce vom face dacă intră în insolvență. Vom gândi la momentul când va fi ceva real, dacă va fi vreodată, dar deocamdată este ceea ce v-am spus. Este informație sigură, din discuția mea purtată cu antreprenorul general”.

Mihaela Mărginean (secretar general Municipiul Turda): ”Domnul Suciu, aș avea și eu o întrebare: dosarul de care ne-ați spus este 3402/117/2021, privind o insolvență a firmei ACSA?”.

Andrei Suciu: ”Eu așa cred! Așa l-am găsit și eu în presă”.

Mihaela Mărginean: ”Întrucât, la o scurtă verificare, obiectul acestui dosar este obligația de a face și nu procedura insolvenței”.

Andrei Suciu: ”OK, eu am citit numărul de dosar care-l am”.

În esență, discuțiile au vizat următoarele aspecte:

– faptul că informația difuzată de TurdaNews nu ar fi fost suficient verificată.

– poziția ACSA că ar fi existat un proces între cele două firme, care a fost câștigat de ACSA și dacă cineva trebuia să ceară insolvența celeilalte firme, atunci ACSA era îndreptățită să facă acest lucru.

– precizarea secretarului-general al Municipiului Turda, care a spus că dosarul respectiv nu este unul de insolvență, ci de ”obligația de a face”, ceea ce ar fi cu totul altceva.

Care-i situația, de fapt?

1. Informația privind insolvența cerută societății ACSA SA Câmpia Turzii este publică și se poate găsi foarte ușor pe rolul Tribunalului Specializat Cluj, la numărul de dosar indicat de TurdaNews, încă de duminică seara: 3402/217/2001 (se poate verifica AICI). În articolul publicat de TurdaNews duminică seara s-a făcut referire strictă la cererea care s-a depus în acest sens și la existența dosarului! Practic, este vorba de o informație certă, fără nicio putință de tăgadă!

2. Referitor la poziția ACSA: într-adevăr între cele două firme a existat un proces anterior, însă acest lucru nu are nicio relevanță față de dosarul privind cererea de insolvență, menționat de TurdaNews! Indiferent dacă are sau nu legătură!

Ca să dăm informația completă, pentru a nu mai exista confuzii, redăm succesiunea integrală a deciziilor instanțelor, privind diferendul la care a făcut referire ACSA SA, proces care s-a încheiat definitiv în iulie 2020:

Decizia Judecătoriei Oradea:

Decizia Tribunalului Oradea:

 

Decizia Curții de Apel Oradea (definitivă):

Dar, cum am precizat: această speță poate să aibă sau nu vreo legătură cu cererea de insolvență depusă împotriva societății ACSA SA Câmpia Turzii!

3. Referitor la afirmația secretarului-general Mihaela Mărginean: nu înțeleg cum a ”găsit” un jurist cu o funcție de acest gen informația potrivit căreia dosarul 3402/117/2021 ar face referire la… ”obligația de a face și nu procedura insolvenței”.

Cum am precizat, dosarul a fost înregistrat greșit (inițial) pe rolul Tribunalului Cluj, în data de 2 august 2021, iar această instanță și-a declinat competența spre Tribunalul Specializat Cluj. Oricum, chiar și în acest caz, era vorba tot despre cerere de insolvență:

Ulterior, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Specializat Cluj, în 18 august 2021 (încă nu a primit termen, lucru pe care l-am specificat și în articolul în care am transmis informația, în premieră, duminică seara), așa cum am arătat și anterior. Obiectul dosarului e cât se poate de clar: procedura insolvenței!

În aceste condiții, pe bază la ce secretarul-general Mihaela Mărginean afirmă că: ”obiectul acestui dosar este obligația de a face și nu procedura insolvenței”? Afirmație cu care a ”păcălit” un consilier care s-a dovedit a fi prea habarnist sau insuficient documentat pentru a purta o discuție lămuritoare.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comentariu
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top