m install
nello construct

Începe programul „Rabla pentru sobe”! Vezi cum poți primi sprijin financiar dacă vrei să-ți schimbi soba!

floris

Vești bune pentru românii care vor să-și schimbe sobele! Ministerul Mediului tocmai a anunțat lansarea în consultare publică a Programului privind acordarea de sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor, adică „Rabla pentru sobe”.

Astfel, prin acest program, solicitanții pot primi finanțare în procent de 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar suma nu trebuie să depășească mai mult de 10.000 de lei, inclusiv TVA, pentru fiecare aparat de încălzire care deservește o gospodărie.

Aparatele pentru încălzirea locuințelor vor putea folosi drept combustibil lemnul pentru foc, peleți sau bricheți, fiind acceptate inclusiv termosobele, șemineele, termoșemineele care respectă standardele din Directiva EcoDesign: putere nominală de 8kw – 35kw, randament de minimum 80%, emisii de particule (PM) sub 40mg/m3, emisii de gaze volatile sub 120 mg/m3, emisii de monoxid de carbon sub 1500 mg/m3, emisii de oxizi de azot sub 300 mg/m3.

AFM pune la dispoziție 500 de milioane de lei

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că AFM pune la dispoziție, pentru început, 500 de milioane de lei. Astfel, fiecare beneficiar va primi maximum 10.000 de lei pentru a înlocui aceste sobe.

Potrivit datelor statistice, din cele 7,5 milioane de gospodării din România, 3,5 milioane se încălzesc cu lemne de foc.

Programul va fi implementat în 28 de județe, dar acesta este doar un program pilot și se adresează mediului rural și localităților de la munte, pentru început.

„Programul este unul pilot, ţin să precizez încă o dată acest lucru, şi se adresează pentru început comunelor din cele 28 de judeţe ale ţării din zona montană, aşa cum este definită de legislaţia în vigoare, respectiv de Legea muntelui.

Acolo ştim că iernile sunt mai lungi şi mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil şi altor tipuri de unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparţinătoare ale oraşelor şi ale municipiilor.

Vom pune la dispoziţie, din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire. Propunerea pe care o fac, astăzi, este aceea de a finanţa 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 de lei de persoană”, a anunțat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a fi eligibil pentru program

În primul rând, solicitanții trebuie să fie cetățeni români și trebuie să aibă domiciliu în locuința pentru care este solicitată finanțarea și, bineînțeles, să fie proprietarul locuinței respective.

Aceștia trebuie să nu fie înregistrați cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat sau bugetul local.

„Ne propunem ca acest program să îl finanţăm într-o manieră similară cu cel prin care am finanţat «Rabla local». Vom implica şi primăriile. Asta înseamnă că primăriile vor avea un contract de finanţare cu Administraţia Fondului de Mediu.

Cetăţenii se vor înscrie într-o platformă şi decontarea acestor cheltuieli se va face prin intermediul primăriei. Ne dorim ca oamenii să nu fie puşi pe drumuri inutil. Ne dorim ca acest program să fie unul care se va desfăşura într-un spaţiu digital, se va desfăşura online, vom avea o platformă informatică dedicată”, a completat ministrul Mediului Mircea Fechet.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 54 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: