În conformitate cu prevederile transmise inspectoratelor școlare de către Ministerului Educației, pentru asigurarea cuprinderii copiilor cu vârste de la naștere la 3 ani, respectiv cu vârste între 3 și 6 ani, în învățământul antepreșcolar și preșcolar, reînscrierea copiilor în unitățile de învățământ preuniversitar antepreșcolar și preșcolar, debutează azi 16 Mai 2022.
Înscrierea copiilor nou veniți în creșe și grădinițe, conform calendarului aprobat, începe în data de 30 Mai 2022. Programul reînscrierilor, respectiv al înscrierilor este stabilit de către conducerea unităților de învățământ antepreșcolar și preșcolar, iar graficul planificărilor de lanivelul fiecărei unități este disponibil pe site și la avizierul acestora, în scopul informării părinților și a publicului interesat.
Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscriere a copiilor care au frecventat creșele și grădinițele, în acest an școlar, se va face, de regulă, în ordine descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică, cu respectarea legislației în vigoare.
În situaţia în care într-o unitate de învăţământ preșcolar numărul cererilor de înscriere a copiilor, primite de la părinţi, este mai mare decât numărul de locuri libere, se vor aplica succesiv, criteriile de departajare generale şi criteriile de departajare specifice.
Criterii generale și specifice de departajare
Criteriile generale, în conformitate cu legislația în vigoare, implică dovada faptului că este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi), că dovada faptului că este orfan de un singur părinte, respectiv că are un frate/o soră înmatriculat/înmatriculată, în anul şcolar următor, în unitatea de învăţământ respectivă, precum și deținerea unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.
Astfel, în cazul în care numărul cererilor de înscriere, primite de la părinţi, este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fieecare copil.
Pentru început se repartizează copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menţionate anterior, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii şi, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile menţionate.
Criteriile specifice de departajare se aplică ulterior criteriilor generale și
sunt elaborate și aprobate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar.
sunt elaborate și aprobate la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar.
În cazul unităților de învățământ preșcolar, criteriile specifice sunt avizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, până vineri, 27 mai