În plină pandemie, jurnalistul Ovidiu Bucur crează panică: ”Creștere alarmantă la Câmpia Turzii!”

Screenshot 2021 02 21 at 14.34.11

În plină pandemie, jurnalistul Ovidiu Bucur, de la RefleqtMedia, încearcă să creeze panică în urbe, lansând un articol care conține grave dezinformări: ”Rata de incidență a cazurilor COVID-19 crește ALARMANT la Câmpia Turzii”.

”1.09/1000 de locuitori este rata de incidență a cazurilor COVID-19 raportată, astăzi, la Câmpia Turzii.

Cu alte cuvinte, 30 de cazuri active se înregistrează în orașul de pe Arieș, cu 4 mai multe față de ieri, când rata de incidență era 0.94.

În aceste condiții, este de așteptat ca școlile din oraș să intre în scenariul 2, cel mai probabil începând cu data de 1 martie, asta dacă Prefectura Cluj nu continuă să facă favoritisme Câmpiei Turzii și adoptă o hotărâre mai devreme.”, spune jurnalistul Ovidiu Bucur.

Ce nu spune Ovidiu Bucur este faptul că la Turda, de exemplu, este o rată de incidență de 1,82 cazuri la mia de locuitori, însă… informația este tratată diferit (de ce oare?!). Pe de altă parte, modificarea scenariilor în privința unităților de învățământ se efectuează periodic, în baza incidenței cazurilor din ultimele două săptămâni.

Atitudinea jurnalistului, care se folosește de alterarea anumitor date, pentru a ”lovi” în Primăria Câmpia Turzii, care de la finele anului trecut a refuzat să-l mai favorizeze în sistemul de achiziții publice, este una condamnabilă, atâta timp cât în aceste acțiuni încearcă inducerea unei stări de panică în oraș.

Situația reală

Primarul Dorin Lojigan a precizat pentru TurdaNews că sistemul de învățământ din Câmpia Turzii își va modifica scenariul de prezență în urma analizei care se va face vinerea viitoare. ”Vineri se poate modifica scenariul după care funcționează școlile, în cazul în care oncidența depășește 1,00 la mia de locuitori”, a precizat primarul Dorin Lojigan.

În ceea ce privește acuzația jurnalistului că Prefectura ar favoriza… Câmpia Turzii, informația este mai mult decât scandaloasă, fiind vorba despre o manpulare crasă!

Potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Cele trei scenarii au următoarea configurație:

Scenariul 1: participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 2: participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

Scenariul 3: participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Conform aceluiași ordin, în fundamentarea hotărârii se va utiliza următorul raţionament:

1. Dacă rata incidenţei cumulate este sub 1/1.000 locuitori – se va putea opta între scenariul 1 sau scenariul 2 pentru fiecare unitate de învăţământ în parte, în funcţie de infrastructura şi resursele existente la nivelul unităţii de învăţământ.

2. Dacă rata incidenţei cumulate este între 1-3/1.000 locuitori – se va aplica scenariul 2 pentru toate unităţile de învăţământ din localitate.

3. La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP judeţene şi a municipiului Bucureşti va prezenta CJSU/CMBSU o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU/CMBSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top