Noaptea Muzeelor va fi organizată şi în acest an la Cluj, în 19 mai. Accesul va fi gratuit în Muzeul de Artă, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, dar şi la Muzeul de Istorie din Turda, Muzeul Municipal Dej şi la muzeele Universităţii "Babeş-Bolyai" – cel de mineralogie, de palentologie şi cel de zoologie.
În luna august a anului trecut muzeul turdean şi-a redeschis porţile după aproape 14 ani în care clădirea, monument istoric, a fost supusă unor ample lucrări de conservare, restaurare şi punere în valoare.
Stadiul actual al lucrărilor la „Palatul Voievodal” permite deschiderea parţială a expoziţiei permanente. Prin urmare, se pot vizita: lapidarul roman, epoca migraţiilor, perioada medievală şi modernă, urmând ca după finalizarea lucrărilor, să se deschidă şi expoziţia de arheologie. Pe parcursul celor cinci săli de expunere, vizitatorii vor putea admira exponate de o valoare deosebită pentru istoria locală şi nu numai, precizează reprezentanţii muzeului turdean.
Evul Mediu se bucură de o reprezentare fundamentală pe colecţii de unelte, numismatică, armament şi echipament militar, aparţinând atât populaţiei autohtone cât şi populaţiilor ce au tranzitat ori s-au stabilit în această zonă a Transilvaniei.
De o valoare artistică şi istorică semnificativă este tabloul de mari dimensiuni (3/4 m) intitulat "Dieta de la Turda", opera pictorului Korosfői Kriesch Aladár (1896). Pictura înfăţişează Dieta de la Turda din 6-13 ianuarie 1568 în timpul căreia s-a declarat libertatea religiei şi a conştiinţei în Transilvania.
Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a şaptea ediţie. Evenimentul este patronat şi anul acesta de Secretarul General al Consiliului Europei şi, de asemenea, de UNESCO, care s-a alăturat Nopţii Muzeelor în anul 2009.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.