m install
nello construct

Ilinca Dandoczi: Iată cum incompetența duce din nou la tragedii! Drum lin spre cer, Teodora…

floris

Echipaj SMURD fără medic, profesori neinstruiți pentru astfel de cazuri, comercializarea unui jeleu imens, toate acestea duc la o mare de incompetență din cauza căreia, Teodora și-a pierdut viața.

În urmă cu o săptămână, o elevă de la Școala Gimnazială din Geaca a avut nevoie de intervenția echipelor de salvarea de la SMURD, inclusiv de elicopterul de la Jibou, după ce s-a înecat la școala cu un jeleu.

„Apelul de urgență a venit în jurul orei 11.00, în urma căruia au fost dislocate pentru acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență echipajul SMURD din cadrul Punctului de Lucru Mociu, un echipaj SAJ din cadrul Spitalului Municipal Gherla și elicopterul SMURD din Punctul Aeromedical Jibou.

În momentul sosirii la fața locului salvatorii au găsit eleva întinsă pe bancă în stare de inconștiență. Acesteia îi erau aplicate manevrele de resuscitare de bază de către medicul de familie din cabinetul medical din sat și asistenta medicală din cadrul Școlii Gimnaziale.” – a transmis ISU Cluj la acel moment

Citește tot aici: Aproape de tragedie! O elevă de 14 ani a avut nevoie de intervenția SMURD după ce s-a înecat cu un jeleu

Timp de 6 zile, Teodora a fost în comă profundă la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, urmând ca ieri, 3 Mai 2023, eleva de doar 14 ani să părăsească această lume, lăsând în urma sa lacrimi, durere, dar și o revoltă pe tot ce înseamnă sistem românesc.

Cât de mare e jeleul cu care s-a înecat Teodora?

Jeleul de la care a pornit întreaga tragedie este un jeleu pe care îl găsim la orice magazin și a devenit destul de îndrăgit de copii, fiind și la un preț foarte accesibil, însă dimensiunea acestuia reprezintă un mare pericol.

Jurnalistul Pro TV, Răzvan Dan, a postat pe Facebook o fotografie cu acest jeleu, menționând că pe ambalaj nici măcar nu scrie limita de vârstă de la care ar putea fi consumat.

Putea fi salvată fata de către echipajele SMURD?

Primul echipaj ajuns la fața locului era fără medic. Ambulanţa dotată cu laringoscopul vital în astfel de cazuri a ajuns aici, la şcoală, abia după o oră. Staţia se afla la 30 km distanţă, dar fiind singura autosanitară cu medic care acoperă 2 municipii şi zeci de localităţi din împrejurimi, era plecată la alt caz, spune jurnalistul Alex Prunean.

Astfel, abia al doilea echipaj a reușit să scoată jeleul, care fiind o bomboană lipicioasă, s-a lipit de trahee și i-a oprit Teodorei respirația.

După mai multe manevre de resuscitare, semnele vitale ale elevei au revenit, fiind transportată ulterior cu elicopterul SMURD la UPU Copii în Cluj-Napoca.

Cadrele medicale au încercat tot posibilul ca fata să supraviețuiască, deci nu putem da vina pe aceștia pentru tragedia ce avea să urmeze.

Cu toate acestea, nici în 2023 nu avem destule ambulanțe și destui doctori pentru a ajunge la cazurile grave la timp. De ce? Ies de pe băncile facultății de medicină sute de tineri capabili, cu informație proaspătă, care abia așteaptă să-și dedice viața altora.

Ne mândrim că facem proiecte peste proiecte din banii europeni, dar ne cad spitalele în cap și mergem cu mașina personală la UPU, știind că ambulanța ajunge abia după 2 ore. Unde sunt banii europeni? Prin ce buzunare se plimbă? Dacă ar fi existat mai multe ambulanțe dotate cu echipamentele medicale necesare pentru orice intervenție și dacă ar exista mai mulți medici care să știe cum să le folosească, probabil că Teodora ar fi fost astăzi încă lângă noi.

Sistemul de învățământ românesc nu mai are speranță!

Renovări, digitalizare, echipamente perfomante, dar o instruire corespunzătoare a profesorilor, când? Medicii au făcut tot ce au putut, având în vedere situația în care se afla eleva la momentul sosirii echipajelor, dar știți voi oare, domnilor, oricare ați fi voi, că putea fi salvată chiar de colegi sau de profesorul care a fost de față?

Îi punem pe profesori să dea examen de titularizare în fiecare an pentru a le verifica cunoștințele intelectuale și pentru a-și păstra postul ăla pentru care oricum nu primesc banii cuveniți, dar pe câți dintre voi vă interesează dacă profesorul are cunoștințe despre psihologie, despre persoanele cu dizabilități, despre legislația în vigoare sau chiar despre MANEVRELE DE PRIM AJUTOR?

Eu nu știu cum e acum în școli că am terminat de mult învățământul preuniversitar, dar am nevoie doar de o mână pentru a număra de câte ori ni s-au adus la cunoștință manevrele de prim ajutor și cum putem salva viața cuiva dacă le executăm în mod corect. Chiar dacă nu mai știu acum situația din școli la acest capitol, ceva îmi spune că nu s-au schimbat prea multe. Nici profesorii și nici elevii nu știu să ofere acel prim ajutor.

Teodora putea fi salvată imediat după ce s-a înecat dacă cineva știa să aplice manevra Heimlich.

Manevra Heimlich

Manevra Heimlich este o procedură de prim ajutor utilizată pentru a trata obstrucțiile căilor respiratorii superioare (sau sufocarea) cu obiecte străine. Termenul de manevră Heimlich este numit după dr. Henry Heimlich, care l-a descris pentru prima dată în 1974.

Efectuarea manevrei Heimlich implică un salvator în picioare în spatele unui pacient și folosind mâinile sale pentru a exercita presiune pe fundul diafragmei. Aceasta comprimă plămânii și exercită presiune asupra oricărui obiect depus în trahee, sperând că îl va expulza.

Cele mai multe protocoale moderne, inclusiv cele ale American Heart Association, Crucea Roșie Americană și Consiliul European de Resuscitare, recomandă mai multe etape pentru obstrucționarea căilor respiratorii, concepute pentru a aplica din ce în ce mai multă presiune. Majoritatea protocoalelor recomandă încurajarea victimei să tușească, urmată de lovituri dure pe spate și, în final, presiuni abdominale sau presiuni toracice ca o ultimă soluție. Unele recomandări recomandă, de asemenea, alternarea între tracțiunile abdominale și palme pe spate.

„V-am spus, s-a făcut tot posibilul”

Directoarea școlii, Maricela Heresteșan, a declarat pentru obervatornews.ro că primul adult care a ajuns lângă fată a fost profesorul de serviciu. Jurnalistul Alex Prunean a întrebat-o pe aceasta cum a încercat profesorul să o ajute, moment în care directoarea a răspuns „V-am spus, s-a făcut tot posibilul”

Tot posibilul? Pe bune? Care tot posibilul, doamnă? I-a aplicat manevra despre care am menționat mai sus? Știa oare cum să o aplice? A primit vreodată acel profesor vreo instruire în acest sens?

Probabil că nu vom afla răspunsul la aceste întrebări niciodată, dar cred că deja știm cu toții răspunsul.

Luăm măsuri doar când se întâmplă vreo tragedie

Sistemul românesc, ne-a demonstrat încă o dată că viața noastră este în mâna unor incompetenți, puși în funcții publice. Se iau măsuri doar când se întâmplă vreo tragedie și acum vă întreb… Nu ne-am săturat? Nu ne-am săturat să moară oamenii pentru a înțelege importanța unor lucruri? Chiar e nevoie să mergem din tragedie în tragedie pentru a ne trezi la realitate? Acesta e prețul? Viața unui om? Acesta e prețul pentru a le oferi oamenilor simple informații care pot fi vitale pentru ei sau pentru cei din jurul lor?

Îmi pare rău, Teodora că ai nimerit să faci parte dintr-un popor condus de incompetenți. Îmi pare rău, Teodora că a trebuit să mergi la o școală unde profesorii fac „tot posibilul”. Îmi pare rău, Teodora că nu a existat o ambulanță și un medic care să ajungă la tine în timp optim și să-ți salveze viața.

Ieri, Teodora a plecat dintre noi, inițial din cauza unui jeleu, dar în esență, a plecat din cauza incompetenței cu care ne-a obișnuit statul românesc.

Drum lin spre cer, Teodora…

Ilinca DANDOCZI – jurnalist TurdaNews

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa redactia@turdanews.net.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

15 Comentarii
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 56 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: