nello construct

Ilinca Dandoczi: Cât să mai suportăm prostia intelectualilor turdeni? Nici cum nu e bine cu voi…

Încă de când am devenit jurnalist, m-am întrebat… Oare cât mai trebuie să suportăm prostia altora? Cât mai trebuie să ne explicăm acțiunile pas cu pas pentru a pricepe prostimea? Și până la urmă, de ce trebuie să ne explicăm, când deja articolul îți răspunde la toate întrebările?

Nu înțeleg și nu o să înțeleg niciodată, poate pentru că nici nu vreau, cum oamenii au tendința de a se da experți în orice, indiferent de ce domeniu vorbim. Chiar vrem să părem atât de deștepți? Și spun „părem” pentru că în realitate, nu suntem.

Nu e nici o rușine să admiți că nu ai anumite cunoștințe. Rușinos este, după părerea mea, să strigi în gura mare că știi tot despre orice, când de fapt, cunoștințele tale sunt poate sub nivelul mării.

E mare grădina, dar sunt și mulți care sar gardul

Încă de când eram mică mi s-a atras atenția că lumea asta e plină de oameni răi și proști, dar oarecum nu am vrut niciodată să cred asta, considerând că fiecare are un gram de bunătate și inteligență, însă cu fiecare zi ce trece, încep să nu mai fiu atât de sigură de convingerile mele.

Mai ales de când am ajuns să lucrez în presă, dau nas în nas zilnic cu oameni care, după părerea mea, sunt aici doar ca să țină umbră pământului. Oameni care știu ei cum funcționează orice chestie și care ne văd pe noi, jurnaliștii niște oameni malefici, fără suflet și care vor doar să-i manipuleze negativ (da, există și manipulare pozitivă).

Să nu mai vorbim despre cei care cred că noi suntem cumpărați de toate primăriile și de toate autoritățile posibile, bla-bla… Dar, știi ce? O să vorbim și despre asta.

„Jurnaliștii nu au suflet”

De fiecare dată când postăm un subiect mai delicat, ni se aruncă în față faptul că nu avem suflet și că scriem articole doar pentru audiență, însă cred că oamenii nu fac diferența între „malefic” și „obiectiv”.

Atenție, lecție de jurnalism! Există o mare diferență între genurile jurnalismului, mai ales la felul în care trebuie să se exprime jurnalistul. Dacă vorbim despre știri, anchete, investigații și dezvăluiri, jurnalistul este obligat să fie obiectiv și să prezinte situația exact așa cum este ea, fără a încerca să distorsioneze informația în favoarea uneia dintre părțile implicate. Dacă vorbim despre interviu, reportaj, feature sau opinie, deja aici se schimbă treaba, deoarece deja vorbim despre articole ce trebuie să transmită o anumită emoție cititorului. Așadar, avem voie să fim subiectivi cât dorim, pentru că, dragii mei, subiectivitatea este ceea ce oferă sentimente celui care citește/ascultă/vizionează materialul.

(Pentru a înțelege toată lumea: citește = presă scrisă, ascultă = radio, vizionează = TV)

Acum, să luam un caz concret, pentru a înțelege la ce mă refer. Zilele trecute am realizat un material cu minora implicată în cazul lui Ovidiu Rusu, în care am prezentat situația în care se află ea acum, după ce a depus plângere împotriva șefului Poliției Câmpia Turzii, Doru Costin Vulpescu.

Citește tot aici: Minora implicată în cazul lui Ovidiu Rusu, vorbește despre situația în care se află acum: Pe mama nici în … nu o doare de mine! (VIDEO)

Deși intenția mea nu a fost deloc de a face vizualizări pe cârca unei minore de 16 ani, aflată în momente grele, bineînțeles că s-a trezit un Gigel să comenteze și să demonstreze cum și-a dat el de fapt seama care erau intențiile mele în realizarea acestui material.

Cât de bolnav să fii?

Deci, „presa face senzație… trebuie să atragă atenția dar țara arde”. Ok, Gigele, dar dacă presa nu ar atrage atenția că țara arde, după nu vii tot tu să ne înjuri că de ce nu am atras atenția?

„Uni oameni suferă , alți se bucură”. Lăsând la o parte gramatica excelentă a lui Gigel, mă întreb cam cât de bolnav trebuie să fii să te gândești că mă bucur de necazul unui om, CÂND EU AM SCRIS UN ARTICOL DE OPINIE PRIN CARE EXPUN CĂ OMUL ĂLA E ÎN PERICOL?

Am avut o discuție lungă cu fata în cauză, înainte de a posta materialul, o discuție în care i-am explicat că eu nu fac nimic fără voința ei, tocmai pentru că nu vreau să mă folosesc de această situație delicată pentru a face 3 vizualizări și că siguranța ei e mai importantă decât un articol.

Domnule Gigel, iar aici mă refer la toți cei care gândesc ca acest intelectual, articolul de opinie era menționat și în articolul la care ați lăsat comentariu, dar de ce să mai citim articolele când noi știm deja ce s-a întâmplat și care a fost intenția scriitorului.

Mă întreb oare de ce mai există profesorii de limba română care să ne explice ce a spus eul liric, când noi deja ne naștem într-o nație de atotștiutori?

Dacă ne numim TurdaNews trebuie să scriem articole doar din Turda, nu?

O foarte mare altă dilema a cititorilor noștri este de ce scriem știri din Cluj-Napoca sau din zona rurală a județului Cluj, dacă noi ne numim TURDANEWS…

Deși colegul nostru, Gelu Florea, prezintă lunar statisticile și performanțele redacției noastre, prin diferite postări pe Facebook, tocmai din dorința de a rămâne transparenți față de publicul nostru, nu știu cum se face că oamenii tot nu vor să înțeleagă.

Eu chiar stau să mă întreb, într-un mod foarte serios și chiar îngrijorător, dacă oamenii ăștia, cărora li se prezintă date, statistici și li se dă mură-n gură, chiar sunt bătuți în cap sau doar nu vor să priceapă anumite chestii?

Poate vă întrebați de la ce m-am luat. Ei bine, s-au întâlnit doi intelectuali turdeni în comentarii:

Ei bine, ce nu știu cei doi comedianți și specialiști ce au ieșit șefi de promoție la Harvard, este că TurdaNews are mai mulți utilizatori din Cluj-Napoca, decât din Turda și pentru a vă da, încă o dată, mură-n gură, o să luăm ca exemplu luna trecută, adică luna septembrie (ca să înțeleagă).

Potrivit Google Analytics, TurdaNews a înregistrat 29.646 de utilizatori din Turda și 259.595 vizualizări în această zonă (Turda), pe când din Cluj-Napoca am avut 92.256 de utilizatori și 282.868 de vizualizări. Oare se înțelege acum de ce scriem știri și din Cluj-Napoca și/sau zona rurală a județului Cluj?

Sigur, răspunsul putea fi mult mai simplu „Avem cititori și din Cluj-Napoca”, dar credeți că ar fi înțeles? Eu zic că nu…

Dar până la urmă… nu avem noi știri… Că nu suntem noi cam singurii din presa locală care merg pe la primării pentru interviuri față-n față, nu suntem noi cei care mergem la fiecare eveniment să vă aducem foto-video, nu suntem noi cei care facem solicitări de informații pe la instituții pentru a vă aduce o informație cât mai veridică și curată, nu suntem noi cei care mergem fizic la ședințele Consiliului Local, deși ședința se transmite live și pe Facebook, nu suntem noi cei la care apelați când aveți o nemulțumire. Noi avem nevoie într-adevăr de știri județene, naționale și internaționale pentru a face numărul ăsta de vizualizări. (Ultima frază este ironică)

Vă spun un mic secret, așa ca între prieteni, cititorii din Cluj-Napoca s-au strâns pe baza știrilor din Turda, dar probabil că mintiuca aia îngustă nu vă lasă să gândiți mai mult problema.

Suntem cumpărați de primării… VAI DE MINE!!!!!

Voi știați că orice redacție sau televiziune încheie contracte de publicitate cu instituțiile statului? Șocant, nu? E și mai șocant faptul că facem contractele respective pe o anumită sumă de bani! Na, belea!

Cum se apropie alegerile, cum toată lumea o ia razna. „Ăla ține cu ăla!”, „Ăla ia bani de la celălalt”, „Ăla îi cumpărat de primăria aia”, „Ăla îi mână-n mână cu ăsta” etc…. Da, dragilor, luăm bani de la primării pentru contracte de publicitate. DECI? SUNTEM CUMPĂRAȚI, NU????? (Ironie, din nou)

Hai să luăm problemă în două direcții:

  1. Să zicem că de mâine, TurdaNews nu mai ia bani de la primării, deci nu mai suntem cumpărați de x și y, dar voi ați fi dispuși ca de mâine să plătiți o sumă de bani pentru a fi la curent cu informațiile? Vă spun eu că nu sunteți, cel puțin nu încă pentru că se va ajunge și acolo.

Și acum poate vă întrebați „Dar pentru ce să vă dau eu vouă bani” (ton de căpcăun). Ei bine, dragilor intelectuali, presa trebuie să trăiască din ceva. Chiar dacă ai nevoie de pasiune pentru a face această meserie, se cam moare de foame dacă ai doar pasiune. Nu mai vorbim de echipamentele necesare care costă o groază de bani, dar presa are nevoie de bani pentru a supraviețui.

Până la urmă, dacă gândim că presa ar trebui să livreze informații pe gratis, hai să ne întrebăm de ce doctorii, avocații, magistrații, procurorii, inginerii, contabilii, IT-iști etc. sunt plătiți, când ei spun că asta e meseria la care au visat toată viața? Plus că, dragi intelectuali, nu v-am văzut înjurând alte site-uri de știri pentru că iau bani de la primării. Adică restul pot lua bani, dar noi nu? Pe lângă că sunteți intelectuali, sunteți și foarte raționali și deloc ipocriți. Pupa-v-ar mama!

  1. Dacă TurdaNews e cumpărat pentru că primește bani în urma unor servicii prestate (publicitate pe site), înseamnă că fiecare dintre voi sunteți cumpărați de către cineva, nu? Dacă tu ești manichiuristă, să zicem, și după ce îi faci unghiile unei doamne, înseamnă că atât tu, cât și salonul tău, sunteți vânduți doamnei Rodica din Micro 3. Și așa cu fiecare dintre voi, în funcție de meseria pe care o aveți. Dacă mergeți la job și vă faceți treaba, iar la final sunteți plătiți de către angajator, pai înseamnă că acel angajator te-a cumpărat. Nu sună prea bine când punem așa problema, nu?

Sunteți cumpărați și nici nu știați… Of of…

Știrea se află în titlu

Eu nu știu cum s-au învățat oamenii să citească doar titlurile și să creadă că ei au înțeles deja despre ce e vorba în știre. Știrea NU se află în titlu, oameni dragi sau voi si când vă cumpărați un medicament, îl luați doar citind denumirea, fără să vă documentați pentru ce trebuie luat?

Cât haos s-a creat, și nu doar o dată, pe seama titlurilor noastre, dar cei cu gura mare sunt și cei care nu s-au sinchisit să afle restul poveștii, dând un click pe articol, sub pretextul „Păi de ce să vă fac eu vouă vizualizări?” (același ton de căpcăun)

Tulai Doamne, mă omule, da’ nu trebuie să ne faci nouă vizualizări, dar ai grija că ai ecuson de fan activ pe Facebook, ceea ce înseamnă că ești destul de activ în comentarii. Adică tu urmărești TurdaNews pe Facebook, fiind desigur și un internaut fidel, doar pentru a ne lăsa comentarii care mai de care, dar nu te interesează să afli o informație corectă, apăsând pe articol. No, păi nu ai tu prea mult timp liber?

Toată lumea are păreri

Toată lumea își dă cu părerea despre orice, ceea ce e bine, să ne înțelegem. E normal să nu avem aceași părere/opinie și îți pot accepta argumentele dacă argumentele tale sunt bazate pe o idee pe care o stăpânești bine (adică te-ai documentat înainte), dar nu pot să-i zic lui Gigel că are dreptate și să nu-l „taxez” când văd că n-are habar despre ce vorbește.

Amintiți-vă, dragii noștri intelectuali, că exprimarea e liberă, dar nu e pentru toată lumea. Mai citiți articolele alea, documentați-vă despre subiect, analizați cu mintea voastră situația și după veniți în comentarii. Până atunci, nu vă mirați că sunteți luați la mișto de vreo unul dintre noi, adresându-ne după că suntem „obraznici”.

Toate cele bune și la cât mai multe comentarii.

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa redactia@turdanews.net.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

28 Comentarii
Cele mai votate
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole: