Rapoarte exacte și complexe, nu. Citirea integrală a proiectelor de pe ordinea de zi înainte de ședință, nu. Răspunsuri la e-mail și telefon, nu. „Pândirea” zonelor cu risc ridicat de accidente, nu. Plus multe altele cu „nu”. Ok, dar cu exprimarea cum facem?
Cred că domnii administrației locale, printre care și cei care ne asigură „siguranța și încrederea”, ar trebui să mai lucreze la exprimare și la faptul de a înțelege că părerile și problemele personale nu ar trebui aduse drept „argumente” în ședința Consiliului Local.
Exprimarea și empatia „titanilor” Turzii lasă de dorit
Ieri, în cadrul ședinței Consiliului Local, „titanii” Turzii au făcut mai multe afirmații demne de un comportament discriminatoriu la nivelul persoanelor vulnerabile ale orașului.
În discuția despre dublarea amenzilor, s-a ridicat și problema oamenilor „vai de capul lor” (după cum ar spune directorul Poliției Locale, Valer Moldovan), care circulă cu mijloacele de transport în comun și deranjează călătorii cu mirosul lor.
Da, e adevărat că există o problemă în acest sens și da, e adevărat că e neplăcut pentru un călător să treacă printr-o experiență de acest gen, însă modul de exprimare al celor care ar trebui să ofere un exemplu la nivel de comunitate, lasă mult de dorit.
Mai mult decât atât, problema oamenilor cu miros diferit ar trebui rezolvată nu doar la nivel de „hai să le dăm o amendă care să le sporească gradul de sărăcie în care oricum sunt deja”, ci la nivel de incluziune socială și ajutor din partea „titanilor ” noștri.
În încercarea de a-și argumenta propunerea pentru dublarea amenzilor, Valer Moldovan, a declarat că „amărâții ăștia” care sunt „vai de capul lor” se plimbă cu mijloacele de transport în comun și îi deranjează pe ceilalți cu mirosul lor. Ok, o chestie adevărată, dar oare știe domul „siguranță și încredere” că acest gen de exprimări pot fi foarte ușor înlocuite cu „persoane vulnerabile”? Cu siguranță știe, dar probabil fiind în ședința de Consiliu Local, unde probabil se simte ca acasă, nu a mai făcut diferența între Valer Moldovan, persoana fizică și Valer Moldovan, persoana publică, ba chiar directorul Poliției Locale.
Totuși, acesta a declarat că astfel de persoane nu sunt amendate, ci primesc doar un avertisment, însă noi nu știm dacă asta este adevărat pentru că nu avem încă nici un raport care să demonstreze și să susțină spusele dânsului. Așteptăm cu mare interes ca administrația locală să ne trimită un astfel de raport.
Gafele făcute de un consilier local PNL, partidul care este la PUTERE
Consilierul local, Igor Cojocaru, a ținut să facă și el niște gafe în această direcție. Deși el a confirmat faptul că acum NU mai circulă cu mijloacele de transport în comun, spune că „nu este plăcut să plătești un bilet și să stai lângă cineva lângă care nu poți sta”. Mai mult decât atât, Cojocaru a declarat că aproape toate persoanele cu dizabilități primesc gratuit pentru protecție tot felul de pungi de colostomie, sonde urinare, prezervative și altele și că „cel care merge murdar într-un transport public urban, cu siguranță este dușman cu apa”.
Foarte bine că se dau, oamenii au nevoie de ele, dar ce legătură au pungile de colostomie, sondele urinare și prezervativele cu spălatul? Ultima dată când am verificat eu, oamenii să spălau cu apă… Bine, turdenii se spală cu cea mai scumpă apă din țară, dar vom vorbi imediat despre asta.
Și bineînțeles că domnul de care vorbim acum nu s-a putut abține din a discrima și mai tare categoriile defavortizate și vulnerabile, adăugând la discursul său: „Nu cred că ăla care plătește și este un cetățean al Turzii sau un cetățean român, vrea să, sau, este de acord să stea lângă cineva care miroase de la 2 metri și nu poți să stai lângă el”.
Dar de unde știți dumneavoastră că „ăla care miroase de la 2 metri” nu a plătit bilet? Ați stat la „pândă” prin autobuze să vedeți câți oameni cu parfum pe haine și-au compostat biletul și câți oameni „vai de capul lor” nu și l-au compostat? A, nu… Mă iertați. Am uitat pentru o secundă că dumneavoastră nu circulați cu autobuzul. Greșeala mea.
Și cum adică „ală care este cetățean al Turzii sau cetățean român”? Adică persoanele vulnerabile care au un miros diferit din diferite motive, nu mai este cetățean al Turzii sau al acestei țări? De ce faceți diferențe între cetățenii pe care AR TREBUI să-i reprezentați?
Domnul Cojocaru ne-a amintit și că există așezăminte pentru persoanele care trăiesc pe străzi, unde beneficiază de toate condițiile. Întrebarea mea e: Câți oameni ai străzii știu de aceste așezăminte? Nu văd să existe constant informări ale administrației în această direcție, dar poate pun eu prea multe întrebări.
„O societate civilizată” – Ce înseamnă asta?
Iar la final, domnul Cojocaru, consilier PNL, partidul care este la PUTERE în întreaga Românie, a declarat că „nici nu putem să stăm să-i suportăm pe toți” și a ținut să adauge că „NE DORIM O SOCIETATE CIVILIZATĂ”, o o societate civilizată unde proiectele sociale sunt din an în Paști, o societate unde s-au majorat tarifele la salubritate și la transport în perioada în care se majorează absolut tot la nivel național, o societate unde plătim cea mai scumpă apă din țară din cauza pierderilor, o societate unde foarte mulți cetățeni încearcă să se descurce de la lună la lună cu minimul pe economie. Dar în alte cuvinte, „societate civilizată”
Domnii mei, de câte ori v-ați îndreptat privirea către persoanele vulnerabile, gândindu-vă „Cum să fac să-i ajut?”? E adevărat, aveți proiecte pe incluziunea socială, dar unde sunt, că nu le văd puse în partică? Sau facem un proiect așa minimal, cât să vadă lumea că am făcut și după dublăm amenzile să îi „punem la punct” pe „amărâții ăștia”?
Persoanele vulnerabile NU sunt cetățeni de bună credință
Înainte de a-și exprima sentimentele personale față de persoanele vulnerabile, au tot adus ca argument faptul că amenzile NU sunt pentru persoanele de bună credință, ci pentru cei care încalcă legea. Prin deducție logică, înțeleg că cei care nu miros a levănțică și iasomie nu sunt de bună credință. Sau ce ați vrut să spuneți că poate nu înțeleg eu.
Repet, problema persoanelor vulnerabile care au un miros diferit și neplăcut există în mod real și trebuie rezolvată cumva, dar nu prin a-i „alunga” și nu prin a-i discrimina. MAI ALES DE ADMINISTRAȚIA LOCALĂ! Este foarte simplu să-i discredităm prin vorbe de statutul de „cetățean”, dar de pus osul la treabă pentru a-i corecta, când?
Domnilor, vorbiți de o problemă, când în spatele acesteia există alte probleme mult mai mari, probleme la care chiar voi ați contribuit, votând MAJORĂRI peste MAJORĂRI!
Persoanele vulnerabile nu sunt singurele care pot mirosi într-un anumit fel
Tot ce am spus puțin mai sus face referire la persoanele vulnerabile, dar ce facem cu un om care abia e venit de la muncă, din construcții, de exemplu, și e murdar pe haine și transpirat? Îl amendăm și îl discriminăm pentru asta? Ce facem cu bătrânii care și ei au un miros aparte, uneori greu de suportat? Îi amendăm și pe ei că și așa au pensiile prea mari?
CE FACEM CU PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI? Le dăm prezervative și sonde de urină, da, dar îi amendăm pentru că au un miros diferit?
Dacă o persoană NU ÎȘI PERMITE să plătească toate majorările voastre, inclusiv apa? O amendăm pentru ceva ce chiar voi ați creat?
Multe întrebări și nu cred că voi primi vreodată vreun răspuns, dar voiam să le evidențiez.
Voi reprezentați acest oraș și pe fiecare cetățean din Municipiul Turda, spălat sau nespălat. Aveți opinii și păreri personale, ceea ce e normal, dar nu le aduceți drept „argumente” în ideea de a aproba un proiect. Vreți să rezolvați cumva problema mirosului din autobuze? Foarte bine, atunci să o faceți pe bune, cu proiecte și cu inițiative de incluziune socială.
Sunteți persoane publice domnilor care discriminați prin astfel de afirmații. Să știți că de multe ori, tăcerea e de aur și uneori dacă taci, e posibil să rămâi filosof.
Asumați-vă statutul pe care îl aveți în această comunitate și căutați alte sinonime pentru termenii care duc foarte ușor la discriminare, altfel, nu vom fi niciodată o sociatate civilizată.
Și încă o chestie, în cazul în care nu ați auzit de empatie, vă las mai jos o explicație.
EMPATIE – substantiv feminin – Formă de intuire a realității prin identificare afectivă/ Tendință a receptorului de a trăi afectiv, prin transpunere simpatetică, viața eroilor din opere literare, filme etc.
Toate afirmațiile făcute de cei în cauză, le puteți vedea pe pagina de Facebook a Primăriei Turda.
Ilinca DANDOCZI – jurnalist TurdaNews
TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa redactia@turdanews.net.
Articole similare:
