Cu toții știm că sărbătorile sunt momentele în care ne revedem cu cei dragi, în care ne strângem toți la masă și petrecem timp de calitate împreună, în care liniștea și căldura sufletească își face simțită prezența, dar vrem toate astea printre „bubuieli”?
Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Bistriței, Ioan Turc, a anunțat clar interzicerea vânzării elementelor pirotehnice în municipiu. Asta după ce în ultima ședință a anului 2021, a declarat că din 2022 nu va mai acorda autorizații pentru vânzarea de petarde în Bistrița.
Ioan Turc – „Vrem atmosferă de sărbătoare, nu atmosferă de front!”
„Având în vedere disconfortul pe care materialele pirotehnice îl produc în oraș, am decis să nu acordăm autorizație pentru vânzarea de articole pirotehnice pe domeniul public și nici în piețele municipiului. Totuși, nu exclud să auzim bubuituri în perioada sărbătorilor pentru că aceste materiale pot fi cumpărate și din alte orașe și pot fi cumpărate și de pe internet. Mesajul nostru este unul cât se poate de clar: Vrem atmosferă de sărbătoare la Bistrița, nu atmosferă de front! Poliția Locală, Poliția Națională și Jandarmeria își vor face datoria în așa fel încât în oraș să domnească o atmosferă de sărbătoare”
Întrebarea mea e: Noi când? Noi când vom conștientiza pericolul pe care îl pot produce aceste pocnitori, folosite adesea de copii? Noi când vom renunța la aceste „instrumente de amuzament” numite și petarde?
Petardele, teroarea animalelor!
Proprietarii de animăluțe știu despre ce vorbesc când spun că petardele sunt TEROAREA animalelor. Dacă noi așteptăm sărbătorile de iarnă cu mare drag și bucurie, animăluțele nu sunt prea fericite de această perioadă.
În fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, suntem nevoiți să ne privim animalul de companie cum se ascunde în locuri întunecate și „izolate” pentru ei în momentul în care aude zgomotul pe care îl fac petardele aprinse de cei pentru care sunt „amuzante” (Ce e amuzant la a pocni niște bețe????)
Ca proprietar de animal, nu știi ce să faci în această perioadă și poate interveni chiar și disperarea când îți vezi animăluțul cum plânge și cum tremură la fiecare pocnet.
Sunt speriate și nici în brațele stăpânilor nu-și mai găsesc alinarea. Chiar merită să speriem niște suflete mici prin aprinderea unor bețe că „ha-ha, ce amuzant e”?
De ce nu suntem solidari cu ucrainienii până la capăt?
Ok. Poate nu vă pasă de animale, că mai sunt și oameni de acest gen, dar ați uitat de ucrainieni?
Țin să vă reamintesc că în câteva luni se împlinește un an de când un război a izbucnit în Ucraina, țară vecină cu România. De asemenea, țin să vă reamintesc că ucrainienii și-au părăsit casele și întreaga viață din cauza BUBUITURILOR!
Poate ați uitat și de solidaritatea pe care au demonstrat-o românii ajutându-i pe ucrainieni, ba chiar oferindu-le propria casă ca adăpost.
Chiar în Cluj, domnul primar Boc a dat jos steagurile României și le-a înlocuit cu steagurile Ucrainei, tot în semn de solidaritate. Ei bine, domnul primar Boc, iubit și îndrăgit de toată lumea, a declarat că susține interzicerea petardelor, dar nu poate pune câte un polițișt în spatele fiecărui om care aruncă petarde.
Mulțumim domnule primar al respectabilului oraș Cluj-Napoca că susțineți ideea interzicerii petardelor, dar vă e greu să puneți măcar un polițist în fiecare zonă a orașului care să supravegheze acest fenomen? E friguț afară, nu? Înțelegem, oricum mulțumim.
Revenind, „frații noștri”, așa cum mulți îi numim pe ucrainienii veniți la noi în țară, nu cred că mai au nevoie de alte bubuituri. Haideți să mergem cu solidaritatea până la capăt și să-i lăsăm să fie liniștiți măcar aici.
Petardele, folosite adesea de copii
Ok. Poate nu vă pasă nici de animale și nici de ucrainieni, dar ce ziceți de copii? Ei folosesc adesea aceste pocnitori, neștiind cum să le folosească RESPONSABIL. Unii ajung să se mutileze din cauza acestor pocnitori „hazlii” și de asemenea, îi pot mutila și pe alții.
Poate veți veni acum să-mi spuneți „Hai, mă, câte persoane au fost rănite de niște petarde?”
Păi hai să vedem:
În anul 2020, în Arad, 6 persoane au ajuns la spital rănite fiind în urma pocnitorilor, după cum urmează. Un bărbat de 48 de ani a fost operat şi i s-a amputat un deget, un băiat de 15 ani a suferit arsuri de gradele I şi II pe un braţ, dar şi o contuzie la ochiul stâng, iar o femeie de 60 de ani a suferit o plagă la mâna stângă, cu arsuri de gradul I. Au mai suferit traumatisme şi arsuri un băiat de 18 ani, un bărbat de 38 de ani şi unul de 46 de ani.
Arad: Șase persoane au fost rănite de petarde și au primit îngrijiri la spital
În anul 2021, în județul Vrancea, trei persoane, printre care și un minor de 16 ani, au fost rănite doar în noapte de Revelion din cauza petardelor. Un bărbat în vârstă de 31 de ani din comuna Tâmboești, un minor de 16 ani din localitate Vârteșcoiu și un bărbat de 42 de ani din municipiul Focșani, au suferit leziuni în urma folosirii necorespunzătoare a articolelor pirotehnice.
Vrancea: Trei persoane, rănite de petarde în noaptea de Revelion
Chiar la începutul anului 2022, în Târgu-Jiu, două persoane au ajuns cu probleme grave la spital din cauza petardelor, însă în total, au fost 12 prezentări la Unitatea de Primiri Urgențe din data de 31 decembrie și până în data de 1 Ianuarie.
Dintre cei doi, un bărbat de 64 de ani a avut degetele de la o mână afectate din cauza exploziei unei petarde, fiind supus unei intervenții chirurgicale, iar un bărbat de 37 de ani a rămas fără un ochi în urma exploziei unei petarde.
În aceeași perioadă, la Constanța, trei persoane, printre care și un copil de trei ani, au ajuns cu diverse arsuri la spital, în noaptea de Revelion, din cauza petardelor,
Un bărbat de 37 de ani și-a pierdut un ochi din cauza unei petarde și se află în stare gravă la spital
Deci, cam câte persoane pot fi rănite de la niște petarde? Oricum, ceea ce v-am prezentat mai sus este doar ceva sumar, cazurile sunt mult mai multe.
Petiție „Interzicerea comercializarii si folosirii petardelor pe intreg teritoriul Romaniei!!!”
Deși se fac petiții peste petiții pentru acest fenomen și deși petardele sunt INTERZISE prin LEGE, noi continuăm să le folosim. Da, autoritățile pot sancționa comercianții de articole pirotehnice, dar până ajung polițiștii la ei, deja au vândut o bună parte din marfă.
În descrierea unei petiții găsim motivele pentru care petardele ar trebui INTERZISE fără dar și poate:
„De ce trebuie ca mereu sa asteptam sa se intample atatea nenorociri ca sa luam masuri? De ce nu putem face ceva incat sa le prevenim, sa le stopam cat mai avem ocazia? Azi poate tie nu ti s-a intamplat nimic, maine la fel, deci practic nu te deranjeaza. Esti dispus sa astepti ziua in care vei avea de suferit din cauza lor? Va fi prea tarziu din pacate. Adulti, copii, animale….atatea victime cazute prada din cauza unor persoane iresponsabile, fara nici un strop de discernamant. Se poate face „spectacol” si folosind DOAR artificii. Comercializarea si folosirea pentru si de catre persoanele fizice sa fie doar in cazul artificiilor cu flacara rece (care nu sunt periculoase). Restul tipurilor de artificii sa fie folosite exclusiv de catre persoane autorizate si doar in locuri special amenajate.
Haideti sa nu mai fim indiferenti si nepasatori! Decese si persoane ranite pe sosele, decese si persoane ranite in incendii…..e cazul sa adaugam si petardele la rubrica „cauza”?”
PETIȚIE: Interzicerea comercializarii si folosirii petardelor pe intreg teritoriul Romaniei!!!
Revelion cu sau fără artificii?
Putem avea un revelion cu artificii, atâta timp cât este organizat de o firmă specializată pentru a marca trecerea dintre ani, însă petardele nu marchează nimic altceva decât viața oamenilor și a animalelor.
Așadar, ce ziceți, va lua și Turda exemplul Bistriței? Va ieși Matei să spună că interzice petardele de Sărbători?
Însă, mai importan, voi, turdenilor, vreți interzicerea petardelor? Vă lăsăm mai jos un sondaj unde puteți vota.
Cât despre acest articol de opinie, unde ar trebui să vin și cu niște concluzii, aleg să vă las pe voi să le trageți.
Articole similare:
