Hotărârea Consiliului Local Câmpia Turzii privind introducerea plăcuţelor bilingve, criticată de consilierul judeţean PSD Florin Cuc, conţine o eroare de proporţii, care ar putea s-o facă fie inaplicabilă, fie uşor atacabilă în instanţă! La articolul 2 al HCL 144/2008, hotărârea în cauză, se precizează că „prezenta hotărâre are un caracter individual”. Ce înseamnă asta?
În legislaţia specifică, o autoritate locală (Consiliul Local) poate adopta două tipuri de hotărâri: cu caracter normativ (care privesc toţi cetăţenii) şi cu caracter individual (care privesc numai anumite persoane). În prima situaţie, trebuia să se respecte procedura legii 52/2003, care prevede publicitatea hotărârii şi posibilitatea cetăţenilor de a-şi exprima un punct de vedere pe marginea ei, anterior adoptării ei. Ori, acest lucru nu s-a întâmplat.
Probabil, acesta este motivul pentru care hotărârea a primit un „caracter individual”. Cu alte cuvinte, nu este aplicabilă decât persoanelor la care face referire hotărârea (dar în hotărâre nu este menţionată, nominal, nici o persoană!). Dacă administraţia locală vrea să aplice hotărârea la nivelul întregului municipiu, ea nu se poate aplica decât după ce fiecare cetăţean este înştiinţat de adoptarea ei, individual! Conform articolului 4 din hotărâre, acest lucru ar trebui făcut „prin grija Serviciului Administraţie Locală”. Conform articolului 50 alin. 1 din legea 215/2001 privind administraţia publică locală, hotărârile cu caracter individual produc efecte de la data comunicării individuale. Astfel, dacă administraţia locală montează plăcuţele bilingve, ele pot fi deteriorate de un cetăţean al oraşului, dacă acesta nu a primit personal hotărârea cu pricina, fără a fi acuzat că a încălcat lehea, respectiv o hotărâre de Consiliu Local!
Din acest motiv, HCL 144/2008 ar putea deveni inaplicabilă, pentru că nu s-a prevăzut caracterul ei normativ (cu aplicabilitate generală) sau uşor atacabilă în instanţă de orice cetăţean interesat de acest lucru, pe motiv că nu trebuie să se supună unei hotărâri cu caracter individual, dacă persoana sa nu a fost menţionată în hotărâre!
Dacă s-ar fi respectat legislaţia în vigoare, hotărârea trebuia să aibă un caracter normativ, ceea ce implica adoptarea ei conform procedurilor prevăzute de legea 52/2003, privind transparenţa decizională (publicarea proiectului de hotărâre anterior adoptării, consultare publică, menţionarea părerii cetăţenilor etc).
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.