halloween gettyimages 172988453

Halloween-ul românesc a avut de suferit în acest an

În această noapte se sărbătorește Halloween-ul, „o sărbătoare” de origine celtică preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii.

Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.” conform Wikipedia.

Specific acestei sărbători sunt lanternele făcute din dovleci, iar cu această ocazie, copii se costumează în monștrii și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.

În România, Halloween este o sărbătoare relativ nouă față de altele și este tratată în mod superficial de către români. Pe lângă faptul că poporul român consideră că este o sărbătoare păgână deși uită că Luminația are mai mult sau mai puțin aceleași origini și însemnătate, întreaga cultură a acestei sărbători se ascunde în spatele unei petreceri în club. Iar în acest an, din cauza regulilor stricte cauzate de numărul ridicat de cazuri noi de Covid-19, cluburile sunt închise iar evenimentele sunt interzise. 

Halloween-ul, de când a fost introdus în România, nu a reprezentat decât o scuză pentru oameni să petreacă, iar pentru brand-uri să profite de cultura consumeristă și să vândă cât mai mult.

De această dată, pare că și lanțurile de supermarket-uri au trecut repede peste această sărbătoare, pentru că au avut puține produse față de anii trecuți și s-au focusat direct pe produsele de Crăciun.

WhatsApp Image 2020 10 31 at 18.48.01

 

WhatsApp Image 2020 10 31 at 18.48.01 1

Comentarii

ULTIMELE articole: