Guvernul vrea primari mai tari şi mai protejaţi

foto_042011_jorj-stefanie

Dreptul de vot în Consiliul Local şi protecţia acordată primarilor în faţa justiţiei e contestată de un posibil candidat la primăria clujeană, Mircea Jorj, dar susţinută de primarul Tudor Ştefănie.

Mircea Jorj, şeful organizaţiei municipale a PSD contestă modificările pe care guvernul încearcă să le aducă Legii administraţiei publice locale. Printre prevederile contestate de Jorj figurează conferirea dreptului la vot al edililor şi a dreptului de a conduce şedinţele de consiliu local (CL). În opinia fostului secretar al primăriei clujene, o asemenea măsură ar încălca separaţia puterilor în stat, atâta vreme cât primarii, consideraţi şefii executivului primăriei, ar obţine şi puteri legislative. În opinia sa, în acest fel primarii şi-ar subordona consiliile locale.

Primarul PDL de Turda, Tudor Ştefănie, apără modificările propuse de guvern. El nu se consideră parte a executivului primăriei turdene. "Cum să fie primarul executiv, câtă vreme e ales? Executiv e cel angajat. Primarul e demnitar, ca şi parlamentarul", susţine Ştefănie. El apreciază drept nefiresc statutul de invitat pe care îl are primarul la şedinţele CL. "Peste 98% din hotărâri sunt iniţiate de primar şi el are doar statut de invitat. Mi se pare corect ca, în aceste condiţii, să conducă şedinţele. E o anomalie să-i ofere cineva cuvântul ca să-şi susţină proiectele. Ca să nu mai spun că inclusiv proiectele consilierilor sunt avizate în prealabil de compartimente ale executivului primăriei, aflate în subordinea primarului", a afirmat Ştefănie.
El consideră normală şi protejarea primarilor de răspundere penală personală. "De exemplu, dacă am de eliberat o autorizaţie de construcţie, aceasta e avizată, în prealabil, de şefii de la tehnic, de la economic, de secretar, care dă avizul juridic. Primarul nu poate citi dosare întregi şi poate nici nu se pricepe, nu e obligatoriu să fie de meserie, nu e atoatecunoscător. Nu e o degrevare de răspundere a primarului, ci e o răspundere colectivă, solidară, a tuturor semnatarilor autorizaţiei respective", a explicat Ştefănie.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top