Grupul T9, implicat în mușamalizarea unui accident de muncă?!

foto_102015_grupt9-01

Un accident de muncă produs în data de 24 septembrie 2015, în cadrul unei acțiuni a Grupului T9, a fost ascuns de urechile și ochii opiniei publice, existând indicii de mușamalizare grosolană, la nivel de instituții județene!

 

În 18 octombrie 2015, Grupul T9 anunța pe siteul propriu o acțiune de reamenajare a spațiului verde de la Spitalul Municipal Turda, prin firma parteneră Agroturdean SRL, condusă de Emil Turdeanu, membru al grupului. TurdaNews a comunicat informația prezentată de Grupul T9, în 19 octombrie 2015.

”Timp de o săptămână, șapte angajați ai firmei au toaletat copacii și arbuștii din curtea spitalului, operațiune de pe urma căreia au rezultat 280 de metri cubi de resturi vegetale care au fost îndepărtate”, se spunea pe siteul Grupului T9. La vremea respectivă, puțini și-au dat seama că era vorba de o acțiune care se desfășurase cu aproape o lună de zile înainte (!), însă nu a fost comunicată din cauza unui incident care a fost trecut sub tăcere, respectiv un accident de muncă.

La articolul publicat pe TurdaNews, un cititor a comentat:

”Dar despre accidentul in care ati nenorocit un om, nimic… nimic?
De ce nu ziceti ca Grupul T9 a nenorocit un om pe viata??? De ce ascundeti adevarul??? Cum sa va mai credem daca sunteti ca si comunistii, prezentati doar o imagine a realitatii, care va urca pe voi pe cele mai inalte culmi de civilizatie si progres???”. În paranteză fie spus, informația cu accidentul a fost reluată, sub formă de comentariu, și pe siteul Grupului T9 (www.turdanoua.ro).

La acel comentariu, purtătorul de cuvânt al Grupului T9, Sorin Florea, a precizat:

”Accidentul de muncă din data de 24.09.2015, ora 10.30, a fost comunicat de îndată, conform art.26 din Legea 319/2006 – Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, adica in aceeasi zi la ora 12 00, Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj.
Conform art.29, pct(1) din Legea 319/2006 accidentul a fost cercetat de către o firmă abilitată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţie Sociale si a fost întocmit un dosar de cercetare conform art. 122 din HG 1425/2006 modificată cu HG955/2010 şi HG 1242/2011 – Norme metodologice de aplicare a Legii 319/2006, care după finalizare a fost depus pentru avizare la ITM Cluj cu nr.14053/12.10. 2015.
In ceea ce priveste consecintele accidentului, acestea au dus doar la incapacitate temporara de munca, persoana implicata intorcandu-se deja la serviciu”.

Încercând să aflăm detaliile acestui incident, ne-am adresat ITM Cluj, în data de 20 octombrie 2015 (atenție: în momentul în care am solicitat noi informații, Sorin Florea preciza că dosarul de cercetare a fost finalizat și a fost transmis ITM Cluj, spre avizare!):

”As dori amanunte despre acest accident:
– al carei firme era angajat cel care s-a accidentat
– care a fost cauza accidentului
– ce firma de specialitate a cercetat acest accident, transmitandu-va concluziile
– daca s-au luat eventuale masuri
– ce alte amanunte puteti oferi, privind acest caz”.

Ei bine, după abia o săptămână, respectiv în 27 octombrie 2015, ITM Cluj ne răspunde:

”Evenimentul din data de 24.09.2015, produs la Spitalul Municipal din Turda, la o activitate de întreținere a spațiului verde, este în curs de cercetare, iar cercetarea este efectuată de către o comisie numită de către angajatorul la care este salariat persoana accidentată”.

 

Informația sau mai bine zis lipsa de informație comunicată de ITM Cluj, ridică serioase semne de întrebare! De ce ITM Cluj refuză să dea orice amănunt despre acest accident, în condițiile în care Sorin Florea, purtătorul de cuvânt al celor de la Grupul T9, spunea că cercetarea a fost finalizată și dosarul a fost transmis ITM Cluj în… 12.10.2015?! Să fie vorba de o mușamalizare?!

Întâmplător (sau nu), Sorin Florea deține chiar o firmă care se ocupă cu… cercetarea accidentelor de muncă (printre altele)! Este vorba de societatea Dacicus Soma SRL, care deține siteul protectiamuncii.info, unde apar următoarele informații:

”DS CONSULTING are experienta si personalul calificat pentru intocmirea dosarului de cercetare a accidentului de munca, avand  la activ in cei 10 de activitate, peste 20 de dosare de cercetare de accidente. 
Accidentul de muncă se defineste prin  vatamarea violenta a organismului, precum şi intoxicatia acuta profesionala, care au loc în timpul procesului de munca sau în îndeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces (Art. 5, lit. g din Legea 319/2006)”.
Cu precizarea că DS Consulting nu este o firmă, ci este prescurtarea de la Dacicus Soma, firmă care apare menționată pe prima pagină a siteului:  ”DACICUS SOMA, prin experienta dobandita de-a lungul anilor, prin participarea la schimburi de experienta si seminarii pe domeniu in Austria si Marea Britanie, prin implicarea in proiecte complexe, va ofera servicii integrate de consultanta in domeniul SSM, PSI, RELATII DE MUNCA, DREPTUL MUNCII si MEDICINA MUNCII.

Suntem abilitati de MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE, cu certificatul nr. 6547/2011”.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, Sorin Florea este asociat unic și administrator al societății Dacicus Soma SRL. Oare nu cumva chiar societatea lui este implicată în ”cercetarea” accidentului de muncă produs la acțiunea Grupului T9?! Dar ITM Cluj de ce nu a spus nimic despre o cercetare care deja s-a încheiat, fiind depus documentul la instituție, cu mai bine de două săptămâni înainte de a ne transmite non-răspunsul?! A fost mușamalizat accidentul?! De ce nu trebuie să se afle detalii despre modul în care acel om, implicat în acțiunea Grupului T9, a suferit un accident la față (drujba i-a sărit în față, din unele informații), fiind dus de urgență la un spital în Cluj?! De ce nimeni nu vorbește despre concluzii?! Iar dacă firma lui Sorin Florea este într-adevăr firma care a ”cercetat” accidentul de muncă, cât de credibile pot fi concluziile, în condițiile în care același Sorin Florea este purtătorul de cuvânt al Grupului T9?!

Sunt întrebări la care încă mai așteptăm răspunsuri…

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top