Grupul turdean T9, care intenționează să se implice în alegerile locale din 2020, așa cum au făcut-o și în 2016, se folosește de un alt cont de Facebook pentru a băga mulți bani în promovarea unor mesaje politice împotriva adversarilor lor.
Astfel, ei au creat o altă pagină de Facebook în 31 decembrie 2018, respectiv Turda Liberă, prin intermediul căreia și-au sponsorizat o postare de pe pagina T9, chiar de Anul Nou. Practic, o ”sponsorizare” înseamnă că se plătesc bani către Facebook, pentru ca acea postare să fie afișată cât mai multor turdeni.
Postarea sponsorizată cu mulți bani face referire la unele decizii ale Consiliului Local Turda, care ar fi vizat, faptul că aleșii locali ”și-au făcut reciproc cadouri în ultima ședință a anului, din 20 decembrie 2018”.
Cazul Stanca Minea
Concret, ei fac referire la o cumpărare a unui teren de către Stanca Ioana Minea, pe care o denumesc drept ”soție” a consilierului local Ovidiu Micu (ALDE). În realitate, cei doi nu sunt căsătoriți!
Dincolo de acest ”detaliu”, speța face referire la un contract de concesionare pentru acel teren, pe care s-a realizat o construcție în anul 2014 (în ”informarea” lor, cei de la T9 vorbesc de ”închirierea” terenului, ceea ce nu este adevărat!). Conform legii, concesionarul are drept de preempțiune în cazul vânzării acelui teren, la prețul stabilit în urma unei evaluări de specialitate (preț de piață), având în vedere că pe acel teren este realizată o construcție din banii concesionarului. În urma evaluării, a rezultat un preț de peste 30 euro/mp, adică 2.720 de euro sau 12.650 lei, la care se va adăuga și TVA.
”Dragi turdeni, ați înțeles cum se fac afacerile: închiriezi un teren public, construiești ceva pe el, iar apoi soliciți vânzarea fără licitație!”, au reclamat, inexact, cei de la T9.
Cei de la T9 au spus că vor sesiza Agenția Națională de Integritate, pentru ”conflict de interese”. Anunțul a fost făcut fără a studia cazurile de conflict de interese. Iată ce menționează ANI:
”Legea nr. 215/2001, art. 46 interzice consilierilor locali să ia parte la deliberarea şi adoptarea hotărârilor în care au un interes patrimonial faţă de problema supusă dezbaterii. Interesul poate fi personal sau prin soţie/soţ, afini sau rude de până la gradul al patrulea inclusiv.
Hotărârile adoptate prin încălcarea acestei prevederi sunt nule de drept. Nulitatea se constată de către instanţa de contencios administrativ. Acţiunea poate fi introdusă de orice persoană interesată”. Consilierul Ovidiu Micu nu se încadrează în situațiile sancționabile de conflict de interese. Dacă cei de la T9 ar găsi alte ”probleme”, ar fi altceva! Însă, pe motivele invocate de ei totul e legal!
Însă, ca subiect aruncat în spațiul public, fără o minimă documentare, el poate avea ”priză” la public, chiar dacă nu are un fundament real. Probabil, acesta este motivul pentru care cei de la T9 au decis să investească bani în publicitatea pe Facebook.
Cazul ”fiul primarului”
Subiectul a fost asociat cu o altă decizie a Consiliului Local, care ar fi aprobat vânzarea fără licitație publică a unui teren/curte către fiul și nora primarului (Ionuț și Geanina Matei). Și acesta este un subiect care poate ”prinde” la publicul naiv, căruia i se prezintă o informație trunchiată, fără o explicație prin prisma legislației.
În acel caz, T9 a reclamat faptul că fiul și nora primarului ar fi cumpărat fără licitație un teren/curte. Asta fără a explica că, conform legii, aveau acest drept, fiind vorba de o curte închiriată, asociată de proprietatea deținută asupra unei case. Ori, conform unei legislații existente încă din anul 2008 (HCL 229/2008, aplicabilă și vânzării terenului concesionat de mai sus), cei doi aveau dreptul de cumpărare, fără licitație publică, la prețul stabilit de un evaluator, conform prețului pieței (pe siteul Primăriei se regăsesc numeroase vânzări fără licitație, conform legii: http://primariaturda.ro/?s=vanzarea+fara+licitatie). În cazul în care Consiliul Local i-ar fi refuzat dreptul lui Ionuț Matei (fie că este sau nu fiul primarului), acesta ar fi putut acționa deliberativul local în instanță, solicitând daune pe motiv de… discriminare (o legislație aplicabilă tuturor care se află într-o asemenea situație, mai puțin… lui!)! Ori, în astfel de situații, daunele pot fi considerabile, plătite din banul public!
Dacă cei de la T9 ar găsi alte ”probleme”, ar fi altceva! Însă, pe motivele invocate de ei totul e legal!
De ce își ascunde T9 investițiile în publicitate?!
Asociația T9, condusă de Andrei Suciu, fost candidat la Primăria Turda, acționează fără a-și asuma o identitate clară (cine își asumă răspunsurile, în condițiile în care, în instanță, Andrei Suciu a menționat că identitatea sa nu se asociază cu cea a T9, deși este președintele acesteia!). Tot T9 a înființat o altă pagină de Facebook, cu denumirea Sesizări Turda, prin intermediul căruia promovează un limbaj obscen, chiar violent, la adresa adversarilor politici. Au înființat și diverse grupuri, cu același scop, unul dintre ele fiind Turda Turdenilor Liberi.
Mai nou, a înființat și pagina Turda Liberă, prin care vehiculează sumele de bani investite în publicitatea pe Facebook. Decizia ar putea avea legătură cu unele măsuri anunțate de Facebook, care a precizat că va ”oferi mai multă transparenţă în privinţa publicităţii”. Practic, este o metodă de ”ascundere” (orice persoană de bună credință își poate pune întrebarea foarte simplă: dacă nu ai nimic de ascuns și totul e legal, de ce te ascunzi?!), de a masca investițiile în publicitate.
Este posibil ca aceste acțiuni de ”ascundere” să aibă legătură și cu faptul că pe numele unor membrii T9 au fost înaintate plângeri penale, în urma unor postări pe Facebook.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.