Screenshot 2021 06 05 at 22.01.46

Gropi ilegale de gunoi, descoperite pe teritoriul comunei Moldovenești! Autoritățile… nepăsătoare! (VIDEO)

 

Activiștii Asociației Naționale de Combatere a Braconajului și Poluării – Filiala Cluj au avut azi o acțiune în zona localității Moldovenești, unde au identificat două gropi de gunoi ilegale, unde au fost aprinse gunoaiele depozitate.

”Comuna Moldovenesti, la limita cu Cornesti, Cluj. Groapă de gunoi ilegală incendiata.

Așteptăm ISU și un comisar al Gărzii de mediu.

Viceprimarul comunei Moldovenești, Ernö Kólózsi, nu a dorit sa ne ofere un punct de vedere oficial al instituției și ne-a declarat ca nu există gropi de gunoi pe teritoriul localității. Am venit până la căminul cultural ca sa ne întâlnim și a fost degeaba.”, au precizat cei de la ANCPB, în cazul primei gropi de gunoi descoperite, unde ardeau deșeurile și au fost alertați pompierii, care au stins incendiul.

Cei de la asociația menționată bănuiesc că aceste gropi de gunoi ilegale sunt cu permisiunea autorităților locale, mai ales că atunci când au încercat să-l contacteze pe primarul sau pe viceprimarul comunei Moldovenești, s-au lovit de o nepăsare crasă din partea acestora. Autoritățile de mediu ar trebui să se autosesizeze de urgență.

UPDATE:

ANCBP – Filiala Cluj a transmis un comunicat de presă cu privire la acțiunea organizată în zona Turzii

”Cu ocazia zilei de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător, care sarbatoreste și biodiversitatea, am desfășurat o acțiune de informare și prevenire a neregulilor de mediu împreuna cu Inspectoratul Judetean de Jandarmi Cluj – gruparea Turda, în zona Cheile Turzii – Cheile Tureni.

Noi, în calitate de asociație preocupată de aceste aspecte și în speță prin obiectivul nostru de combatere a braconajului piscicol și cinegetic, implicit a conservarii biodiversitatii, am desfășurat un control și pe raul Aries, în cadrul căruia am constat depozite ilegale de deșeuri și chiar incendierea acestora. Ca urmare, am solicitat intervenția unui echipaj de pompieri al ISU – Mun. Turda, care s-au deplasat la fata locului cu promptitudine, lichidand în scurt timp incendiul de la rampa ilegală de deșeuri, aflat la limita comunelor Mihai Viteazu și Moldovenesti, cel mai probabil fiind pe teritoriul UAT Moldovenesti.

Am solicitat prezența unui comisar al Gărzii Naționale de Mediu prin intermediul SNUAU 112, însă în cele 3 ore ale prezenței noastre la fata locului nu am observat pe nimeni din cadrul instituției, sperand ca aceasta sa se intample în zilele următoare.

În continuare, am observat alt foc, pe teritoriul satului Moldovenesti de aceasta data, iar în urma deplasării, am găsit acolo un spațiu de depozitare mult mai mare și care părea ca fiind unul de care autoritățile locale să aibă cunoștință, vazandu-se clar lucrări de acoperire cu pamant de către un buldozer, operație tipică de mascare a gunoiului. Din spusele satenilor, chiar resturile provenite din lucrări de renovare ale grădiniței din comuna ar fi fost depozitate acolo. Pe această cale solicităm autorităților competente luarea măsurilor și identificarea celor responsabili de existența și lipsa de acțiune în aceasta privinta. Mentionam ca viceprimarul comunei Moldovenesti a refuzat sa ne ofere un punct de vedere în cadrul întâlnirii fata în fata și a negat exista unor astfel de locuri pe teritoriul comunei, fapt infirmat de către localnici, ba chiar s-a încercat descurajarea demersurilor noastre, justificand faptul ca este posibil ca acele terenuri sa se afle pe o proprietate privată.”, a transmis Claudiu Olenici, reprezentantul ANCBP – Filiala Cluj.

Screenshot 2021 06 06 at 00.06.17

Comentarii

ULTIMELE articole: