fbpx

119227664 3439520132735272 7151331006626443748 o

A. ADMINISTRAȚIA LOCALĂ – O NOUĂ VIZIUNE: Transparență, Eficiență, Dialog, Sprijin, Taxe minime.

Principiile după care ne ghidăm:

- PMP Turda va introduce respectul față de cetățean în Primăria Turda, așa cum ar trebui să existe în mod normal.

- Primăria Turda trebuie să devină o instituție în slujba cetățeanului, nu a unor grupuri de interese!

- Funcționarii publici sunt în slujba cetățeanului, nu a intereselor de familie ale potentaților vremelnici aflați la conducerea Primăriei.

- Primăria Turda trebuie să devină o instituție transparentă, deschisă față de cetățean, care să vină în ajutorul diverselor categorii de turdeni, care au nevoie de sprijin sau de îndrumare.

- Trebuie să încetăm cu birul excesiv pus în cârca turdenilor! PMP Turda a fost primul partid care a propus, concret, reducerea cotei de impozitare! 

- Trebuie să facem o administrație locală bazată pe dialogul cu cetățenii, pentru că ei sunt aceia care trebuie să indice direcțiile de dezvoltare sau prioritățile localității.

- Trebuie să digitalizăm administrația locală, oferind astfel un acces facil la informație oricărui cetățean interesat.

- Transparența trebuie să fie totală, inclusiv în privința contractelor Primăriei și a sumelor de bani achitate de la bugetul local, indiferent de tipul achiziției. Cetățenii au dreptul să știe pe ce li se cheltuie banii!

- Consultarea populației trebuie să devină ”lege locală”, înaintea luării unor decizii importante pentru comunitate. Cetățenii au dreptul de a participa la luarea deciziilor și au dreptul de a fi corect informați, despre activitatea administrației locale.

- Banul public trebuie cheltuit transparent, în baza unor obiective asumate împreună cu populația interesată și asigurând un randament cost/beneficiu cât mai bun.

- Eficientizarea relației cetățean – instituție. Eliberarea documentelor/actelor cât mai repede posibil, fără vreo defavorizare.

Ce vom face, concret, în primele 14 luni de mandat:

În maxim 30 de zile de la preluarea mandatului, vom introduce pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind adoptarea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2021 (actualul primar nu a introdus acest proiect, pentru că vrea să majoreze taxele și impozitele locale, așa cum a majorat și taxa la salubritate!). Astfel, vom continua reducerea cotei de impozitare, până la minimul posibil (în mandatul 2016-2020 am reușit o reducere cu jumătate din cât permite legea). De asemenea, vom anula taxa pentru camioanele care utilizează strada 22 Decembrie. Un alt punct de discuție va fi taxa percepută pentru fiecare persoană cazată în Turda (reducerea la minim). Taxele și impozitele plătite de agenții economici vor fi și ele atent analizate, urmărindu-se aplicarea principiului de reducere la minimum. Totodată, anunțăm că taxele și impozitele locale vor fi stabilite în urma consultării reale cu populația!

În maxim 60 de zile de la preluarea mandatului, vom prezenta o analiză a activității societății de transport local, TUP Turda SRL, în privința cheltuielilor și veniturilor. Acest lucru este necesar pentru o analiză obiectivă a tarifului biletelor și abonamentelor de călătorie, care nu s-au ieftinit după introducerea transportului electric, care are costuri mult mai mici, comparativ cu vechiul sistem. Noi susținem ieftinirea biletelor și abonamentelor, în condițiile în care cheltuielile sunt mai mici.

În maxim 60 de zile vom stabili bursele școlare pentru elevi, pentru anul școlar 2020-2021 (niciodată nu s-au stabilit așa repede), astfel încât cei îndreptățiți să-și poate primi banii respectivi. De asemenea, vom solicita o analiză obiectivă a cuantumurilor burselor școlare, care în opinia noastră sunt foarte mici (chiar raportat la alte localități din apropiere). Vom căuta soluții pentru majorarea burselor, pentru că tinerii trebuie să fie susținuți în procesul educațional, conform legislației în vigoare.

În maxim 60 de zile vom da publicității un audit privind bugetul local (cheltuieli și venituri) și vom prezenta situația bugetului local în mod real, cu tot ceea ce vom găsi în Primărie. Turdenii trebuie să știe adevărul despre ceea ce s-a întâmplat cu banii lor! 

Până maxim în luna decembrie 2020 vom avea discuții cu toți constructorii care desfășoară lucrări pe raza municipiului, pentru a se stabili un calendar clar al lucrărilor, pe etape, care să fie dat publicității, astfel încât turdenii să știe ce se întâmplă, unde se întâmplă, cât costă, cât durează și ce inconveniente pot apărea pe parcursul lucrărilor (nu vom mai accepta lucrări de mântuială, lucrări de săpături pe străzi care apoi sunt abandonate și alte moduri de lucru de acest gen!).

Până la finalul anului, vom avea discuții cu cetățenii care locuiesc în toate zonele defavorizate, pentru a căuta împreună soluții concrete și reale de integrare a lor în societate, acordându-le respectul și demnitatea cuvenită oricărui turdean. Ei trebuie să înțeleagă că ”soluția” vânzării votului, o dată la 4 ani, nu este o ”soluție”, ci mai degrabă o continuare a situației în care se află. Există politicieni care, în ciuda promisiunilor, nu doresc să le rezolve problemele, pentru că problemele lor sunt o sursă continuă de ”vânzare” a votului. Îi vrem parteneri de dialog pe toți turdenii, pentru a construi împreună o localitate așa cum ne-o dorim cu toții!

Vom iniția întâlniri cu oamenii de afaceri din Turda, pentru a le afla problemele și a căuta soluții pentru a fi ajutați. E timpul pentru un dialog deschis, civilizat, constructiv, pentru toți turdenii! Astfel de întâlniri se vor organiza cel puțin semestrial, prima urmând să fie programată până cel târziu la finele acestui an.

Vom solicita o analiză a tarifelor la salubritate și la apă. În cazul în care majorarea la salubritate impusă de actualul primar poate fi anulată (sau preluată, ca și costuri, de către administrația locală, așa cum a procedat și primarul Emil Boc, la Cluj-Napoca), vom face acest lucru, promovând o hotărâre de Consiliu Local! Termen: maxim finalul anului 2020.

Vom realiza o platformă digitală performantă pentru siteul Primăriei, care să asigure accesul facil la informație. De asemenea, vom digitaliza o parte însemnată a interacțiunii cetățean-instituție, asigurând eliberarea unor documente în format electronic, online. Termen: în cursul anului 2021.

Vom dezvolta o aplicație mobilă, prin intermediul căreia turdenii (și nu numai) pot afla informații importante, însă va asigura și un mijloc facil de a transmite diverse sesizări către administrația locală, urmând să primească răspunsuri concrete și stadiul de lucru al sesizării transmise. De asemenea, aplicația poate constitui un mijloc eficient de consultare publică, pentru luarea unor decizii importante în comunitate (până acum, politicienii au luat decizii fără să consulte populația). Termen: în cursul anului 2021.

Vom transparentiza și populariza activitatea Consiliului Local, astfel încât cetățenii să fie corect informați despre activitatea consilierilor, modul în care votează proiectele de hotărâre, amendamentele propuse, inițiativele pe care le au sau declarațiile politico-administrative pe care le exprimă pe diverse teme sau subiecte. Democrația înseamnă să asiguri tuturor dreptul de a avea o opinie, dar și dreptul cetățenilor de a știi cum le reprezintă interesele aleșii lor, indiferent de partid. Termen: în cursul anului 2021.

Vom face publice contractele și vom stabili relația cu mass media în funcție de interesul cetățeanului și de libertatea care trebuie asigurată organelor de presă. Nu vom subjuga presa și nici nu vom plăti din banul public reprezentanți ai mass media pentru a publica defăimări la adresa unor adversari politici, pentru a propaga diverse minciuni sau manipulări cu iz politic sau pentru a fi servili. Jurnaliștii își vor recăpăta independența! Termen: maxim luna mai 2021.

Vom eficientiza cheltuielile Primăriei, în urma unei analize riguroase (nu vor mai fi acceptate cheltuieli pentru lucrări/servicii neexecutate sau executate prost, cheltuieli ”umflate”, cheltuieli inoportune etc). Vom stabili bugetul anului 2021 în mod transparent, prin asigurarea consultării populației, în mod real. Termen: maxim luna aprilie 2021.

Vom constitui o echipă de meseriași (în cadrul Primăriei sau a unei societăți subordonate), cu ajutorul căreia se vor presta diverse servicii pentru populație (în special zona de blocuri), cum ar fi toaletarea arborilor, toaletarea gardului viu, reparare bănci, amenajare zone publice adiacente blocurilor etc. Termen: maxim luna martie 2021.

Vom constitui echipe de voluntari cu ajutorul pensionarilor, colaboratori ai administrației locale, care ne vor transmite în timp util informații despre mersul și calitatea diverselor lucrări care se execută pe raza localității, dar și alte sesizări din partea cetățenilor. Acești voluntari vor fi angrenați în activități de supraveghere/control, în urma unor întâniri de instruire. Termen: maxim luna iunie 2021.

Vom iniția dialoguri cu administrațiile locale din zona Turzii, pentru o conlucrare eficientă în beneficiul tuturor părților și a cetățenilor din unitățile administrativ-teritoriale respective. Sunt multe variante de colaborare, pentru dezvoltarea unor servicii comune sau pentru eficientizarea unor servicii. Termen: maxim luna iunie 2021.

Vom reveni cu detalii din PROGRAMUL DE GUVERNARE LOCALĂ AL PMP TURDA 2020-2024, pe următoarele domenii:

- INFRASTRUCTURĂ/STRĂZI

- ECONOMIE/MEDIU DE AFACERI

- MEDIU/ZONE VERZI/RELAXARE

- TURISM

- ÎNVĂȚĂMÂNT/TINERET

- SĂNĂTATE

- SPORT

- PROBLEME SOCIALE/ONG-uri

TOȚI PENTRU TURDA!